Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga dokument släppta: Brexitkaos

Hemliga dokument visar att Storbritannien bland annat riskerar brist på rent vatten och mat och höjda priser på bränsle.
Boris Johnsons regering tvingades släppa det hemliga dokumentet efter omröstningen. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
31 oktober är det planerade datumet för Storbritanniens utträde ur EU.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
”Det är otroligt oansvarigt av regeringen att ha ignorerat dessa starka varningar och försökt dölja bevisen av dem för allmänheten.”Foto: GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTO / GEORGE CRACKNELL WRIGHT/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERST

Ett avtalslöst brexit kan resultera i medicinbrist, höjda priser och upplopp. 

Det visar en rapport som Boris Johnsons regering tvingats att publicera under onsdagen skriver The Guardian

– Det är otroligt oansvarigt av regeringen att ha ignorerat dessa starka varningar och försökt dölja bevisen av dem för allmänheten, säger Keir Starmer, Labours brexit-talesperson till BBC

Rykten om ”Operation Yellowhammer”, förberedelseplanen för vad som kan ske om Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober, spreds till New York Times redan i augusti. 

Den brittiska regeringen avfärdade då uppgifterna, som är daterade 2 augusti, som ”utdaterade” . Men efter en omröstning innan parlamentets upplösning tidigare i veckan har nu Boris Johnsons regering tvingats publicera det hemliga dokumentet. 

Rapporten beskriver det värsta scenariot kring vad som kan vänta Storbritannien lämnar EU utan avtal. 

Matbrist och höjda priser 

Bland de utmaningar som landet kan komma att få möta finns brist på rent vatten, förhöjda priser på bränsle och matbrist listade i dokumentet skriver BBC

Enligt nyhetsstationen bekräftar den släppta rapporten vad man hela tiden misstänkt ska hända om landet lämnar EU genom en så kallad hård brexit. 

– Tillgången på färska varor kommer minska konsumenternas val kommer minska och priserna kommer att stiga, säger Helen Dickinson från brittiska detaljhandelskonsortiet till BBC. 

”Otroligt oansvarigt” 

Även den brittiska läkarföreningen har beskrivit ”Operation Yellowhammer” som ”alarmerande”. 

Labours brexit-talesperson, Keir Starmer, säger till Sky News att dokumentet bekräftar de ”allvarliga risker” som en avtalslös brexit skulle komma att innebära för Storbritannien. 

– Det är otroligt oansvarigt av regeringen att ha ignorerat dessa starka varningar och försökt dölja bevisen av dem för allmänheten. 

Att man tvingats släppa rapporten är det senaste bakslaget i raden för Boris Johnson. I måndags skrev drottningen under den nya lag som förbjuder honom att låta Storbritannien lämna EU utan avtal. 

Expressen har dock skrivit om att premiärministern tros smida planer på hur man ska undgå lagen och därmed lämna EU den 31 oktober, avtal eller inte. 

Operation Yellowhammer

Rapporten är skriven den 2 augusti räknar upp riskerna för vad som kan komma att hända i Storbritannien efter ett avtalsöst brexit. Det presenteras som ett ”worst case scenario” och beskriver alltså inte vad som är mest troligt. 

 

Matbrist 

Enligt dokumentet kommer tillgången av färska råvaror minska drastiskt efter ett avtalslöst brexit. De ökade priserna som följer förväntas slå hårdast mot de ”sårbara grupperna” i befolkningen. 

Man varnar även i dokumentet för att människor kan komma att börja hamstra vissa råvaror för att klara sig över vintern. 

 

Problem vid gränserna

På grund av tullbestämmelser kommer transporter till och från Storbritannien att dröja. Bara inom en dag kan flödet komma att minska mellan 40 och 60 procent i jämförelse med dagens. 

I samband med detta väntar ett kökaos som kan komma att hålla i sig i tre månader eller längre. Även turister kan förvänta sig längre väntetider vid gränserna. 

 

Medicinbrist och risk för sjukdomar hos djur

I och med de långa väntetiderna vid gränserna kommer medicinförsörjningen att påverkas negativt. Speciellt hårt kommer det att slå mot de medicinerna med kort hållbarhet som därmed inte kan förvaras i lager. 

 

Även bristen på veterinärmediciner kommer att bli ett problem och därmed finns risken för att utbrott av djursjukdomar kommer att öka. 

 

Höjda priser på bränsle

Risken för bränslebrist kommer att öka i sydöstra England. Dessutom står det att läsa i rapporten att låginkomsttagare kommer att drabbas

Enligt dokumentet ökar risken för bränslebrist i sydöstra England. Senare tillägger rapportförfattarna att ”låginkomsttagare kommer att drabbas oproportionerligt av varje prishöjning på mat och bränsle”.

 

Brist på rent vatten 

Sannolikheten för att Storbritannien ska drabbas av vattenbrist bedöms som låg i rapporten. Ändå benämns att man kan komma att behöva ta till ”akuta åtgärder” för att säkra tillgången på rent vatten. Detta eftersom tillgången av viktiga kemikalier kan komma att strypas. 

 

Upplopp 

Protester kommer att mötas med motprotester i hela Storbritannien. Något som kommer att kräva stora polisresurser. 

 

Övrigt 

Konsekvenser som i rapporten beskrivs som avsevärt höga är höjda elpriser i Nordirland, sammanstötningar mellan fiskefartyg från Storbritannien och EU.

 

Källa: The Guardian, Sky News, BBC 

Brexit - detta har hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.