Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Har man inte familj så tar man snaran"

Lider av hjärtproblem. Utförsäkrade Leif Hellström, 57, har bara 40 procent hjärtkapacitet på vänster hjärthalva. "Jag har alltid Nitromex med mig mot kärlkrampen och för att hålla ner blodtrycket vid hjärtflimmer", säger han.Foto: Robban Andersson

Leif Hellström fick höra av försäkringskassan att han var tillräckligt frisk för att arbeta.

Han klev ur sängen och kämpade sig ner till arbetsförmedlingen.

De skickade hem honom.

Utförsäkring

Det finns tidsgränser för hur länge du får sjukpenning, så länge du tidigare har haft en sjukpenninggrundande inkomst. I de flesta fall handlar det om 913 dagar - cirka 2,5 år. När de dagarna är slut blir du utförsäkrad. Enligt försäkringskassan finns det dock möjlighet att lägga till dagar, om det är så att du exempelvis vårdas på sjukhus eller kommer att genomgå en operation och därför inte kommer att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande under en längre period.

Källa: Försäkringskassan och arbetsförmedlingen

Första gången jag mötte Leif Hellström, 57, i Västerås för drygt ett och ett halvt år sedan kom han sakta gående emot mig. Han stannade ofta och såg blek ut. Han rapade nästan hela tiden.

I mars 2010 blev Leif Hellström utförsäkrad från försäkringskassan och ställdes till arbetsmarknadens förfogande. Han hade då varit sjukskriven sedan september 2007.

Leif hade bara 40 procent hjärtkapacitet på vänster hjärthalva och han hade skrivit till mig i ilska och frustration för att försäkringskassan tyckte att han skulle börja arbeta.

 

Men inte bara det. Han kände sig misshandlad av både trygghetssystem och sjukvården. Han kände sig totalt maktlös mot politiker och system och kanske framför allt mot sig själv - att han orkade så lite. Han ville dansa, han ville älska och leva, men han bara låg på sin säng. Orkade gå 25 meter till affären på andra sidan gatan.

När jag såg Leif blev jag rädd att han skulle dö. Det blev arbetsförmedlingen också. De såg direkt att Leif inte kunde arbeta. Du får vara inskriven här, men ligg hemma och vila dig var budskapet. (Arbetsförmedlingen bekräftar detta i samtal med mig.)

Men på försäkringskassan ansåg de honom 100 procent arbetsför och gjorde därmed en annan bedömning än både hans läkare och hans egna ord.

 

Hjärtproblemen ligger i släkten. Han har känt av sitt hjärta sedan tonåren, hjärtflimmer och elkonvertering blev vardag och han har lärt sig leva med det. Han vet när han måste till läkare, när läget är akut.

Leif Hellström bor i en lägenhet i centrala Västerås. Han bjuder på broccolipaj och visar oss sina pärmar med alla papper han har fått sedan han blev sjukskriven.

Han har arbetat hårt i hela sitt liv. Han lärde sig dator på NTI-högskolan, jobbade sig upp och blev chef på laboratoriet på ABB Atom. Sedan blev han konsult, egenföretagare i automotivbranschen och reste över hela världen. Han hade alltid tandborsten och passet i portföljen. Som egenföretagare drog han in mycket pengar och han har betalt in miljoner i skatt, försörjt familj med tre barn. Kämpat, jobbat och slitit ända tills han 2007 brutalt slogs ner av sitt dåliga hjärta och sin orkeslöshet.

- Jag har alltid Nitromex med mig mot kärlkrampen och för att hålla ner blodtrycket vid hjärtflimmer, säger han. Jag blir inte rädd längre, jag är så van. Jag har 19 läkarintyg från fyra olika läkare som understryker vilka problem jag lever med.

- Men det hjälper inte. Det är lekmän och inte expertis på försäkringskassan som bestämmer hur jag mår. I dag säger mina läkare att min hjärtkapacitet har blivit bättre, men jag får ändå inte upp orken i kroppen. Jag är så trött och det går inte att träna, jag har gjort mängder med försök och det slutar alltid i sängen.

Leif är frustrerad.

- Det är ju ett skämt, säger han, när man sitter på Försäkringskassans utredning med en doktor från Manpower. Sist sa den läkaren att "Jag ser direkt vad det är för fel på dig. Jag har en egen klinik, kom dit så ska du få en energibehandling."

 

Det råder ingen tvekan om att Leif Hellström är förbannad. Upprörd över politiker som trampar på sjuka människor, förbannad på försäkringskassan och på att tillhöra "utanförskapet". Han fnyser när han säger ordet, liksom spottar fram det.

- Jag har aldrig varit så insatt som jag är nu, säger han.

För honom handlar det inte om ekonomi, han har så han klarar sig - ett tag till tack vara skyddsnätet inom familjen. Det handlar om att slippa bli behandlad som en fuskare, en latmask.

- Jag är en friherre, jag har sålt allt jag ägde för att klara min ekonomi och är ingen ekonomisk belastning. Jag drar visserligen inte in någon skatt längre.

 

Han är frustrerad över sin egen ilska. Och han känner väl till andras. Han bara väntar på att någon ska ta saken i egna händer och spränga en bomb i försäkringskassan lokaler.

- De trampar ju på folk. Har man inte barn och familj så tar man snaran.

Leif Hellström har startat en kamp för sitt liv.

Leif skriver många små lappar varje dag för att tygla sin ilska. På en lapp står det;'

"Förövaren nekar till brott

Ekonomisk misshandel

Kollektiv bestraffning

Osant intygande

Utmattningstortyr

Vilse ledande bevisning

Förnedring"

- De behandlar mig som en transformer. "Det är på grund av att du varit sjukskriven så länge som du inte kan komma tillbaka" säger de. "Nej", säger jag, "det är för att jag är sjuk som jag inte kommer tillbaka". Jag har massor med jobb och jag kan när som helst gå ut och jobba.

- Det värsta är att jag i min ilska skriker till mina handläggare att "jag hoppas att du blir sjuk, så du förstår hur illa du gör", säger Leif Hellström.

 

Men Leif Hellström har hittat ett sätt att tygla sin frustration och framför allt hjälpa andra som hamnar i hans situation. Nu sitter han och gör små kortfilmer, en information, om vad man bör göra när man blir sjuk och hur man ska bemöta myndigheterna.

- Jag kan spelet, säger han, jag har själv total kontroll på allt! Det är det absolut viktigaste, att själv hålla i taktpinnen, att ligga steget före handläggarna.

Leif Hellström är en entreprenör och det är ingen tillfällighet att han fick iden att göra videosnuttar om att överleva i systemet. Man måste hitta nya perspektiv, säger han själv.

Råden handlar om tre strategier för att överleva svensk välfärd.

Strategin för att överleva sjukvården handlar om att ha full kontroll från dag ett och alltid ha en nära vän eller anhörig med sig.

- Hamnar du på olika kliniker har de ingen kontroll alls över vad den andra kliniken gjort.

När det gäller försäkringskassan är det absolut viktigast att komma ihåg att handläggaren inte är din vän, menar Leif.

- Handläggaren sköter systemet, inte dig!

 

Leif Hellström råder också alla som blir sjuka att starta en administration för alla papper. Han visar upp två överfyllda pärmar som han har fått under sin tid som sjukskriven.

- Du måste också se till att med jämna mellanrum få din egen journal både från försäkringskassa och arbetsförmedling. I journalen hittar du orsakerna till alla fel hos handläggarna.

För Leif handlar det också om att överleva. Hans erfarenheter av sjukvården och av försäkringskassan har varit förödande. Han är en person som alltid har klarat sig själv, som alltid har kunnat fatta egna beslut och aldrig legat något till last.

- Jag höll på att bli dödad på sjukhuset, de schabblade till det ordentligt. Nu åker jag aldrig dit själv om det inte bara är för några prover. Försäkringskassan håller långsamt på att ta livet av mig. Handläggarna tar den information som passar dem. Vill de att jag ska börja jobba stryker de bort allt i läkarintygen som talar emot det, säger Leif.

Stryker de verkligen i intygen? Jag ringer Tommy Sundholm, enhetschef på försäkringskassan. Han säger att det kan se ut så, men förklarar att när försäkringskassan skickar ut sitt beslut redovisar de bara de tyngsta punkterna som beslutet baseras på, fastän man förstås har vägt in hela bilden.

- Politikerna har noll koll på vad som pågår. De lever på molnfri höjd. I dag skulle jag inte sätta mig vid samma bord som en politiker, säger Leif.

Arbetsförmedlingen och försäkringskassan är ett moras av stress, menar Leif. Själv har han haft 26 handläggare och nu senast väntat i över två månader på besked om hur det ska bli för honom nästa gång. Men hans råd är ändå att försöka att ha en bra kontakt, arbetsförmedlingen är förmodligen din siste vän i systemet.

Leif Hellström, han är i dag lite starkare än vad han var för ett år sedan, men mer frustrerad.

- Jag ser mig själv som Svarte Petter säger han. Politikerna säger att jag tillhör utanförskapet. Jag förskjuter dem. Men jag mår jättedåligt och jag är oerhört otrevlig. Jag har hälsingehumör i botten och Dalkarlarnas ilska på toppen, säger Leif Hellström och skrattar.

- Utan starka anhöriga hade jag inte levt i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.