Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ligger landets bästa och sämsta skolor

Lärarbrist är ett av problemen som gör skolorna segregerade. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lärarförbundet har släppt årets rankning av de bästa och sämsta skolorna.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lärarförbuden har rankat de bästa och sämsta skolkommunerna i sin årliga rapport.

Där ges lärarbristen som den största orsaken till klyftor mellan olika skolor, uppger SVD.

– När vi saknar kolleger blir belastningen högre, då ökar sjukskrivningarna och då sänks skolresultaten, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till SVD.

Elevernas resultat, lärartäthet och resurser är några av faktorerna som Lärarförbundet tittat på i sin rankning. Och helhetsbilden visar att lärarbrist är det som främst ger kommunerna en sämre plats på listan, uppger SVD.

Ett annat problem är när lärarna har bristande behörighet, enligt lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Vi har kommuner och skolor som har hundra procent behöriga, utbildade lärare. Och så har vi kommuner och skolor som nästan inte har behöriga lärare att tillgå. Det slår stenhårt på likvärdigheten, säger hon till SVD.

Välanvända resurser spelar roll

I toppen av rankningen för tredje året i rad ligger Vellinge kommun. Kommunen har mindre resurser än 99 andra skolkommuner, men förvaltar dessa på ett bättre sätt.

Längst ner på listan hamnar Fagersta kommun. 

Bland bottenkommunerna ges dåliga socioekonomiska förutsättningar som en gemensam nämnare. Det kan till exempel handla om att inte kunna ge rätt stöd till elever som har lågutbildade föräldrar.

Enligt Jaara Årstrand måste skolans finansiering förändras för att utjämna skillnaderna. Samtidigt finns risken att regeringens satsning på likvärdighetspengar till skolan stoppas vid ett regeringsskifte. 

– Då måste de här kommunerna själva matcha upp resurserna. Och det är ofta kommuner som inte har den medelinkomst och därmed de skatteintäkter som krävs för att kunna göra de insatser som behövs, säger hon till SVD.

 

Här ligger de 10 bästa skolorna

1. Vellinge

2. Orust

3. Vadstena

4. Båstad

5. Torsby

6. Borgholm

7. Ödeshög

8. Piteå

9. Karlsborg

10. Kalmar

 

Källa: Lärarförbundet

 

Här ligger de 10 sämsta skolorna

290. Fagersta

289. Tierp

288. Lilla Edet

287. Nordanstig

286. Katrineholm

285. Borlänge

284. Skinnskatteberg

283. Haparanda

282. Lycksele

281. Ludvika

 

Källa: Lärarförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.