Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här lever kungahusets hemligaste prinsessa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Margarteha har valt att bosätta sig i Chipping Norton på den engelska landsbygden – långt ifrån både Sverige och sina kungliga syskon.
Foto: MATILDA NYBERG
Prinsessan Margaretha är den svenska prinsessan som valt att hålla sig längst bort från rampljuset.
Foto: OLLE SPORRONG

I ett undanskymt stenhus på den engelska landsbygden bor den svenska prinsessa som valt att hålla sig längst bort från rampljuset. 

De enda som känner till hennes kungliga börd är de närmsta grannarna. 

– Hon är väldigt trevlig, men jag har aldrig sett henne på puben, säger John Pritchard som bor rakt över gatan från prinsessan. 

Den lilla byn ligger ungefär en och en halv timmes bilfärd från centrala London. Just den här dagen har regnet öst ner från tidig morgon, men det högländska landskapet är vackert och lysande grönt mot den gråa himlen. 

De små krokiga landsvägarna kantas av ljusa sten-, eller tegelhus. Alla har de olika namn, "Winchcomb Cottage", "West Manor Cottage" eller "Hillside Cottage". Vissa hus är lyxrenoverade med generösa uteplatser och tilltagna trädgårdar. Andra har stått orörda i flera år. 

Här, i ett stenhus gömt bakom höga buskar, har det svenska kungahusets äldsta prinsessa bosatt sig. Långt ifrån både Sverige och sina kungliga syskon, och det glamourösa livet i London. 

Prinsessan Margarethas bostadsort Chipping Norton, Oxfordshire.
Foto: MATILDA NYBERG

Och det är verkligen inte alla som känner till att det bor en svensk prinsessa i det anonyma huset. En kvinna som är ute med sina hundar stannar till i regnet och säger att hon trodde prinsessan Margaretha bodde någon helt annanstans. 

– Bor inte hon i Norfolk? Eller hade flyttat hem till Sverige? Hon håller sig mycket för sig själv, det vet jag i alla fall. 


LÄS MER: Så semestrar alla Hagasessorna i sommar 


Lever anonymt liv

Mitt emot prinsessan Margarethas cottage bor John Pritchard. Han flyttade hit 1984 men berättar att de flesta i byn fortfarande ser honom som "en nykomling". 

John berättar att han brukar träffa på prinsessan när han är ute och går med sin hund Toby. 

– Hon är ofta ute och promenerar så vi brukar stöta på varandra. Jag känner henne inte jätteväl, men hon är alltid väldigt trevlig och pratig när vi ses, säger han. 

John Pritchard, granne till prinsessan Margaretha.
Foto: MATILDA NYBERG

Att hon är den svenska kungens storasyster känner han till, men han menar att det inte påverkar hennes relation till de andra invånarna i den lilla byn. 

– Jag tror inte att det är någon som tänker på det faktiskt, hon verkar vara en person med fötterna på jorden. 

Ytterligare en av Margarethas grannar berättar att hon själv aldrig träffat prinsessan, men att hennes mamma har haft desto närmare kontakt med henne. Hon säger att Margaretha lever ett anonymt liv. 

– Jag ser henne ibland men det händer ganska sällan. Hon verkar vara väldigt trevlig, men jag får intrycket av att hon valt att kliva ut ur rampljuset. Man bor knappast i den här byn om man vill stå i centrum, säger hon. 

Brukar inte vara på puben

Prinsessan Margaretha bor en liten bit utanför Chipping Norton i Oxfordshire. Runt omkring finns mest böljande gröna landskap, men ett stenkast från Margarethas hus ligger den lokala puben. John Pritchard beskriver det som byns knutpunkt. 

– Vi i byn känner ju varandra eftersom det är så litet och alla ses på puben ibland. Men jag har aldrig sett prinsessan där, säger han. 

Chipping Nortons lokala pub "The Crown".
Foto: MATILDA NYBERG

Personalen inne på den klassiskt brittiska puben The Crown är förtegna när jag frågar om de brukar få kungligt besök. De känner till att prinsessan Margaretha bor bara några meter bort, men vill inte berätta om hon brukar komma hit. 

– Ett pubbesök sker i förtroende mellan den som kommer hit och bartendern, säger en kvinna ur personalen.


LÄS MER: Silvia och Victoria på släktbröllop på Mallorca


Makens företag gick i konkurs

Prinsessan Margaretha har bott i England sedan hon gifte sig dåvarande åkeriföretagaren John Ambler 1964. Ambler var inte kunglig, vilket på den tiden innebar att Margaretha förlorade sin ställning som kunglig prinsessa i och med giftermålet. Hon fick dock hederstiteln prinsessan Margaretha, fru Ambler.  

Paret John och Margaretha Ambler bodde en tid tillsammans i centrala London innan de flyttade till herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire. Makens åkeriverksamhet gick med tiden allt sämre och det slutade med att företaget gick i konkurs i mitten av 1990-talet. 

Chipping Norton kallas i folkmun för Chippy.
Foto: MATILDA NYBERG

I samband med det blev känt att paret skulle separera och de syntes alltmer sällan tillsammans. De tvingades också bort från Chippinghurst Manor på grund av ekonomiska skäl, och sålde herrgården för nära 10 miljoner kronor. 

Nu bor prinsessan Margaretha ensam i huset i Oxfordshire och är änka sedan nio år. Men hon verkar trivas i den lilla byn, och byns invånare verkar trivs med prinsessans närvaro.  

John Pritchard uppskattar deras pratstunder under promenaderna med sin hund. 

– Man märker att hon gillar Toby också. Så vi är två som blir glada när vi möter henne, säger han. 


Chipping Norton

Byn ligger i grevskapet Oxfordshire i södra England. Närmaste stora städer är London och Birmingham.

Det är den högst belägna tätorten i Oxfordshire och byn kallas i folkmun för Chippy. Ungefär 6000 personer bor i Chipping Norton. 

Flera kända britter bor eller har bott i den lilla byn. Däribland Jeremy Clarkson från TV-programmet Top Gear, och den före detta premiärministern David Cameron. 

Byn har funnits sedan 1200-talet, då en av regionens största marknader låg här. Under 1400-talet var Chipping Norton en industristad och man tillverkade och handlade mycket med ull. 

Drömmer du om den engelska landsbygden?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.