Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Här lever jag som en hund"

Här i Pankracfängelset sitter Usama Kassir fängslad i en tre kvadratmeter liten stinkande cell.
PRAG. I en liten stinkande cell i Pankracfängelset sitter den 39-årige terrormisstänkte svensken Usama Kassir och är livrädd. Han har gått ner tio kilo på nio dagar och har mardrömmar om utlämnandet till USA.
I går fick Expressen som enda tidning träffa Kassir i cellen.
- Här lever jag som en hund - jag tror det är kört för mig, säger Kassir oroligt.
När Expressen träffar Usama Kassir i fängelset är fotografering förbjuden. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Den pistolbeväpnade vakten på Pankracfängelset öppnar med sina många och tunga nycklar åtta fängelsedörrar, en efter en innan vi kommer fram till den långa korridoren med 35 celler. I cell nummer 15 sitter den 39-årige svensken Usama Kassir som av USA anklagas för terrorism. Han väljer själv att träda fram med sitt namn och berätta hur han har det i fängelset.

Tung stank i cellen

Cellen är delad med en tung ståldörr. När Kassir öppnar den lilla luckan för att svara på Expressens frågor sprids en tung stank i cellen. Han har inte fått duscha i över en vecka. - Jag lever som en hund här. Jag är isolerad i en tre kvadratmeters cell. Jag har ingen kontakt med omvärlden. För två dagar sedan fick jag tillbaka min koran. Innan dess hade jag självmordstankar, säger Kassir och lägger händerna mot sitt ansikte och upprepar gång efter gång att han nu sitter fast.

"De varnade mig"

Den 11 december åkte Kassir från Stockholm med Tjeckien Airlines och han skulle via Prag resa vidare till Beirut. En halv timme före landningen blev kapten David Reimer uppringd av kontrolltornet. - De varnade mig för en farlig terrormisstänkt ombord som kunde vara beväpnad. Jag fick hans namn och började tänka på det värsta, säger Reimer till Expressen. Vid landningsbanan väntade tre polisbilar med åtta civilklädda poliser och en FBI-agent . - När jag såg bilarna på marken utanför planet förstod jag att det var kört. Jag satt lugnt kvar tills dess att alla passagerare hade lämnat planet. - Så fort jag kom ut hoppade sex män på mig. Alla utom en var beväpnad. Den obeväpnade mannen presenterade sig som FBI-agent. Han sa att han hette Jan Krc och frågade mig "var är din vän". Men jag var ensam, säger Kassir. Jan Krc har efter gripandet fått rollen som talesman för amerikanska ambassaden i Prag. Kassir har redan fått en kopia av vad USA anklagar honom för.

"Räknas det som terrorism?"

- De hävdar att den engelske predikanten Abou Hamza al-Masri (misstänkt för terrorism i England) skickade mig och Haroon Aswat till USA och Oregon för att bygga upp ett islamiskt samhälle för nyblivna amerikanska muslimer. I det samhället skulle vi bygga ett träningsläger. Även om vi har gjort det, kan det räknas som terrorism?, undrar Kassir. New York-åklagare Michael Gracia hävdar att Abou Hamza al-Masri ville bygga upp ett islamiskt samhälle med ett träningsläger för terrorister i det lilla samhället Bly i delstaten Oregon. Uppdraget gick till amerikanen James Ujama. Hösten 1999 skickade Ujama ett fax till al-Masri i London och bad honom att skicka två medhjälpare till USA. - Det stämmer jag har flugit med Indien Airlines från London till New York och åkte vidare med buss till Seattle. Där träffade jag många muslimer i olika moskéer. Men jag är inte säker om jag träffade Aswat där, hävdar 39-åringen.