Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här letar de efter smittade på flygplan

Här är videon från flygplanet.
Myndigheterna är på plats på flygplatsen.
Foto: Skärmdump / Privat
Myndigheterna är på plats på flygplatsen.
Foto: Skärmdump / Privat

När planet landat går de vitklädda männen ombord och tar tempen på alla passagerare.

Filmen visar hur myndigheterna säkrar att det fruktade coronaviruset inte sprids via inrikesresorna i Kina.

– Det måste säkerligen ha varit läskigt, säger svenska Amie Blomqvist som bor i landet och vars vän satt på planet.  

Coronaviruset sprider sig i Kina. 

Över 200 fall har konstaterats, tre människor har dött – och nu har den kinesiska regimen bekräftat att viruset smittar människor emellan och inte bara från djur. 

Svenska Amie Blomqvist, 27 bor och pluggar i Ningbo i Kina sedan flera år tillbaka. Från Ningbo till Wuhan, där de flesta fall påträffats, är det många mils avstånd, men flera fall har också hittats i grannstäder runtom kring Ningbo, där Amie bor. 

– Vi har fått varningar från städer som ligger nära oss, ungefär en timme bort, att man fått in fall som man misstänker att det är samma virus, säger hon. 

Hon har precis köpt de ansiktsmasker som myndigheterna rekommenderar att man ska använda för att hindra smittospridningen.

Alla passagerare undersöktes 

Amies vän hade varit på bröllop i Wuhan när hon landade med inrikesflyget i Ningbo. Då klev vitklädda män med smittskyddsdräkter ombord flyget och började ta tempen på alla passagerare. 

Samtidigt finns det farhågor om att kinesiska myndigheter mörkar antalet smittade. Enligt en brittisk studie kan så många som 1 700 människor ha smittats av viruset som sätter sig på andningsvägarna. 

Bilder från när kinesiska myndigheter tar tempen på alla passagerare på inrikesflyget från Wuhan till Ningbo i Kina.
Foto: Skärmdump / Privat
Bilder från när kinesiska myndigheter tar tempen på alla passagerare på inrikesflyget från Wuhan till Ningbo i Kina.
Foto: Skärmdump / Privat

För nio av de 170 personer som vårdades för viruset i Wuhan på måndagen beskrivs tillstånden som kritiska.

Världshälsoorganisationen, WHO, kommer att hålla krismöte på grund av virussmittan, enligt Ekot.

– Man är orolig, för man vet ju aldrig. Man kan ju bara gå förbi någon på bussen som har smittan. Det är bättre att bara hålla sig borta då, myndigheterna varnar med att man ska hålla sig borta från stora sammankomster och tvätta händerna ofta. Man lyssnar och får tänka sig, laga mat själv för att undvika att äta mat ute. 

Och nu kan läget förvärras ytterligare. 

Senare i veckan infaller det kinesiska nyåret och redan nu har många gått på långledighet för att fira högtiden. Det innebär också en av Kinas allra största reshelger.

”Alla tror att det kommer sprida sig ännu mer”

– I och med det kinesiska nyåret har folk redan börjat resa runt mycket, så nu tror alla att det kommer sprida sig ännu mer. Så nu säger alla åt varandra att förbereda sig och köpa hem maskerna som håller borta bakterier. 

Amie berättar att hon är ledig från universitetet sedan en vecka och att hon själv tänker stanna hemma på grund av smittan och hålla sig borta stora folksamlingar.  

Svenska Amie Blomqvist bor i Kina och har köpt de rekommenderade ansiktsmaskerna.
Foto: Privat

– Jag och min partner har bestämt att vi ska vara hemma på kinesiska nyåret och inte åka ut och resa. Alla vi känner är ute och reser, man kanske får vänta ett tag med att träffa alla efter att de kommer hem. 

Enligt henne har informationen från myndigheterna hittills varit bra. 

– De rekommenderar att man ska köpa masker. Informationen brukar vara väldigt snabb, det började för någon vecka sedan och då tänkte jag inte så mycket på det. Men nu när alla börjar snacka om det har man fått mer och mer information.

Experten: Inte troligt med spridning i Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger att mångas oro grundas i att att viruset kommer från samma virusgrupp som de tidigare sars och mers-virusen.

– Det är vår erfarenhet av tidigare coronavirusutbrott som sars och mers. De flesta coronavirus är snälla och ger oss inte mer än en förkylning, men de två utbrotten visar att den här virusfamiljen har potential att kunna ställa till med större problem. 

I dagsläget vet man dock inte så mycket om det nya viruset, men enligt experternas bedömning verkar det inte vara lika illa som de två tidigare utbrotten. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Foto: FOTOGRAF LENA KATARINA JOHANSSON

– Att ett enstaka fall kan dyka upp i Sverige eller i Europa är väl absolut inte omöjligt med tanke på vad man sett i Thailand och Sydkorea och Japan. Men att vi skulle få en vidare spridning i Sverige, utifrån vad vi ser från Kina just nu är det inte speciellt troligt.  

Och Sverige har en god beredskap för liknande smittor: 

– Vi har arbetat en hel del med sådant här tidigare så sjukvården är väldigt välinformerad, vi har en bra beredskap. Det finns möjlighet att ställa diagnoser på laboratorium på Folkhälsomyndigheten och informerar kontinuerligt vad som händer för att rätt beredskap ska finnas på plats 

Dödsviruset sprider sig i Kina – tre döda:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.