Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här letar man efter Herculesplanet

Här tror man att det försvunna Herculesplanet finns – men insatsens helikoptrar kommer inte dit.

Ett orangeafärgat föremål är hittat som skulle kunna komma från planet.

– Vädret gör att vi inte kommer in i området, säger Tobias Nicander på Sjö- och flygräddningscentralen.

Lyssna på "Försvarsmaktens plan cirklar runt"

Ladda ner avsnitt

Det norska Herculesplanet "Siv" – med fem norska officerare ombord, fyra män och en kvinna – var på väg från Evenes till Kiruna för att hämta materiell.

Sista radiokontakten gjordes klockan 14.45 på torsdagen. Det sista radarekot från planet kom 14.56 i området Kebnekaise.

Svåra väderförhållanden och mörker fick avbryta sökandet i går. Fem i sex på fredagsmorgonen var sökandet i gång igen.

Men det tuffa vädret ställde till det igen. Ambitionen är att fyra helikoptrar – tre svenska och en norsk – ska delta i sökandet. Men vid niotiden stod tre av fyra på marken. En timme senare stod även den norska helikoptern på marken.

– Det saknas inte resurser, utan det är vädret som styr och som gör att vi inte kan komma in i området, säger Tobias Nicander, presstalesman på Sjö- och flygräddningscentralen till Expressen.se.

Sökområdet är fem gånger två kilometer stort med Kebnekaises nord- och sydtopp.

– Vi ser om vi kan tänka i andra banor, och eventuellt flytta fram positionerna så vi kommer närmare insatsområdet så att vi snabbare kan ta till vara på väderluckor som dyker upp. Just nu har vi en flygsträcka fram.

Vädret för dåligt

Väderprognosen ser tyvärr dyster ut, kanske att det framåt kvällen kan bli bättre.

– Men då blir det samtidigt mörkt. Men förhoppningsvis dyker det upp luckor, och då gäller det att vi snabbt är där, säger Tobias Nicander.

På fredagseftermiddagen gjordes en observation av ett orangeafärgat föremål. Det hårda vädret gjorde det först svårt att undersöka observationen närmare, men vid 17-tiden kunde danska helikoptrar åka till området.

Samtidigt deltar ungefär 30 personer på marken.

– Fjällräddningen gör en fantastisk insats. De skickar inte ut någon som inte behärskar det. Det är just nu lavinfara 4 i området och Norge är på väg att skicka två skredexperter, säger Tobias Nicander.

"Det är jättesvårt"

Men terrängen är i stort sett otillgänglig i Sveriges högsta bergsmassiv. Stefan Sydberg, ansvarig för militärens hjälp med bland annat bandvagnar till sökinsatsen med placering i Nikkaluokta, säger till TT:

– Det är jättesvårt, om vi tittar på kartan så är det en bergvägg om man kommer västerifrån. Där går det inte att ta sig upp överhuvudtaget och sedan är det en glaciär på norrsidan av bergväggen. Man kanske bara ser 20 meter framför sig, säger Birgitta Eckermark på Sjö- och flygräddningscentralen.

Sökarbetet fortsätter hela natten.

– Prognoserna säger att vädret ska bli bättre, så i och med att vädret väntas lugna ner sig så kör vi på, jag tror inte det ska vara några hinder för helikoptrarna att flyga, och vi fortsätter söka på marken också. Det är inriktningen. Men det kan slå om fort, vädret bestämmer.