Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här ler C-toppen med tavla av brinnande LO-borgen

Liberalernas ledare framför hård kritik mot Lööf och Löfven.
Martin Ådahl.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

När Centerstudenter gav Martin Ådahl diplom för Årets centerparlamentariker illustrerades det med en bild på LO:s högkvarter som stod i brand.

Bilden har upprört många politiker och Annie Lööf tar avstånd från den.

”Osmakligt”, skriver Vänsterledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.

Martin Ådahl retweetade först bilden – men bad sedan om ursäkt.

Arbetsrätten har varit en av frågorna som varit nära på att få januariavtalet att spricka, och Centerpartiet och facksammanslutningen LO har stått på två olika sidor.

Centerpartiet med Martin Ådahl i spetsen ville att LO inte skulle få något inflytande över den nya lagstiftningen om anställningsskydd – men S ville tvärtom.

När Martin Ådahl, partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson, nu belönas med priset för ”Årets centerparlamentariker 2020” av Centerstudenter, bildsatte studentorganisationen diplomet med en brinnande LO-borg.

Samtidigt la Centerns ungdomsförbund i Stockholm upp en med flera inklippta C-supportrar framför det brinnande fackhögkvarteret.

Skärmdump från Centerns ungdomsförening
Foto: Skärmdump / Skärmdump

”Förakt för vanliga arbetare”

Det pikanta bildvalet har fått flera vänsterpolitiker att gå i taket. Bland annat menar Vänsterpartiets ledare att priset är ”osmakligt”.

”Här sätter Centern eld på Sveriges löntagare o deras fackliga organisationer. Föraktet för vanliga arbetare sitter djupt i centerleden. Osmakligt”, skriver hon på Twitter.

LO själva skriver att det är ”helt oacceptabelt” på sitt konto, och IF Metall:s kommunikatör och talskrivare Åsa Peterson tycker att det är ”smärtsamt” att se Ådahl hålla upp bilden och le.

– Oerhört smaklöst och totalt oacceptabelt, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Aftonbladet.

Foto: Skärmdump / Twitter

Retweetade – och bad sen om ursäkt

Martin Ådahl retweetade först bilden som Centerstudenterna la upp på när han leendes tog emot diplomet.

Men senare på lördagskvällen skriver han på Twitter att han ”självklart tar avstånd” från bilden och att han värnar den goda relationen med fackföreningsrörelsen”

”Jag är verkligen genuint ledsen för att en drift med debatten (och med mig), i stället kunnat misstolkas som något jag själv tycker överhuvudtaget, i någon form”, fortsätter han sedan.

Även partiledaren Annie Lööf ogillar bilden.

”Centerpartiet tar totalt avstånd från bilden med en brinnande LO-borg”, skriver hon på plattformen.

Hör C-ledarens skarpa varning till Liberalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.