De värnpliktiga låter sig filmas för att fira att deras tjänstgöring snart är slut. Iförda endast skyddshjälmar skjuter de med skarpladdat granatgevär på en skjutbana vid AMF1 i Vaxholm. Ytterligare ett tjugotal personer på skjutbana syns i filmen, varav minst ett befäl.
De värnpliktiga låter sig filmas för att fira att deras tjänstgöring snart är slut. Iförda endast skyddshjälmar skjuter de med skarpladdat granatgevär på en skjutbana vid AMF1 i Vaxholm. Ytterligare ett tjugotal personer på skjutbana syns i filmen, varav minst ett befäl.

Här leker soldaterna med vapen - nakna

Publicerad
Uppdaterad
Här skjuter en grupp svenska soldater från prins Carl Philips regemente skarpt med granatgevär.
Iklädda hjälm och hörselskydd.
Och inget mer.
ÖB Håkan Syrén har beordrat en blixtutredning av nakenövningen.
ÖB Syrén har också informerat försvarsminister Leni Björklund om händelsen som betecknas som extremt allvarlig. - Att vara naken och flamsa under skjutning med skarpa vapen vittnar om oerhört dåligt omdöme, om bristande säkerhetstänkande och om dåligt ledarskap. Det ska inte finnas plats för sådant i det svenska försvaret, säger försvarsminister Leni Björklund till Expressen. Bilderna kommer från en muckarfilm, tagen av en soldat vid elitregementet Amfibie 1 (AMF1) på Muskö, söder om Stockholm. Han filmade sina nakna kamrater som skjuter skarpt med granatgeväret Carl Gustaf på regementets skjutfält.

Dagar före dödsolycka

Filmen visades i går kväll i SVT:s "Uppdrag granskning". Den togs bara dagar innan dödsolyckan med Stridsbåt 90 från samma regemente. Två stridsbåtar från AMF1 kolliderade för två år sedan, två soldater avled. Båtkolonnens chef åtalades för några dagar sedan för vållande till annans död. Den dåvarande regementschefen riskerar också åtal. Filmen visar en grupp nakna med hjälmförsedda soldater som laddar och skjuter skarpt med granatgeväret. De vrålar, skrattar, använder ett rått och sexistiskt språk: "Stoppa den i hålet". I gruppen ingår ett befäl. Att soldater skjuter skarpt med granatgevär iklädda enbart hjälm ingår knappast i den ordinarie tjänsten. Vet vilka soldaterna är Utredarna, under ledning av överste Christer Olofsson, ställföreträdande chef för flygtaktiska kommandot i Uppsala, har redan identifierat den berörda plutonen och dessutom befälet på plats, erfar Expressen. Inga företrädare för AMF1 vill uttala sig under hänvisning till den pågående utredningen. ÖB:s informationsdirektör Staffan Dopping säger till Expressen: - Vi tycker illa om det här. Det är uppenbart olämpligt att genomföra en skjutning på det här sättet. - Dels kan säkerheten vara mindre bra, dels är det osmakligt. Det ser ut som ett upptåg, det finns inga tecken på att det är någon som är tvingad till det här. De har uppenbarligen roligt, men det är helt omdömeslöst.

Utreder ansvaret

Utredningen ska vara klar i augusti. - Det har av naturliga skäl varit svårt att identifiera soldaterna på filmen. Utredningen ska ge svar på frågan på vem som bär ansvaret, om detta är ett brott mot bestämmelserna eller om det bara är olämpligt, säger Staffan Dopping. Om brott konstateras kommer befäl att straffas. - Ja, ansvar kan komma att utkrävas av ett eller flera befäl. Ytterst kan det handla om uppsägning, säger Staffan Dopping. Prins Carl Philip gjorde sin värnplikt på AMF1. ÖB Håkan Syrén var tidigare chef för regementet.

Försvaret gör dyr reklam

Försvaret satsar just nu många miljoner på reklam för "det nya försvaret". Bilden ges av ett modernt försvar, och moderna ansvarstagande soldater. Bara i år går reklambudgeten på 66 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Brigadgeneral Bengt Axelsson säger om nakensoldaterna: - Absurt, helt sjukt. Jag undrar hur detta kunde komma till stånd. Vi måste förändra soldaternas beteenden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag