Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Har legat i hennes planering länge"

Annétthe Zettergren i Thailand.
Foto: Michael Töpffer

Annétthe Zettergren har under de senaste veckorna haft kontakt med sin advokat från sitt gömställe. 

Han är inte överraskad över att hon nu grips. 

– Hon är på väg hem. Det är något som har legat i hennes planering länge, säger advokat Richard Schönmeyr. 

Zettergren greps under gårdagen i turistparadiset Pattaya i Thailand efter att ha hållit sig gömd under de senaste veckorna.

Trots att hon varit internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro efter beslut i Värmlands tingsrätt, har hon haft kontakt med sin advokat. Men vad de har pratat om vill han inte berätta. 

– Vilken typ av kontakt vi haft vill jag inte kommentera. 

Advokaten har tidigare uppgett att Annétthe Zettergren förnekar brott och det är också den inställningen som har lämnats till Värmlands tingsrätt i samband med frånvarohäktningen den 21 januari. 

Några andra uppgifter, eller om hon skulle ha ändrat inställning på senare tid, vill advokaten inte gå in på. 

– Jag har ingen annan information att lämna, säger Richard Schönmeyr. 

Kammaråklagare Barbro Brännlund säger till Expressen att de flera gånger hört att Zettergren sagt att hon ska komma hem. 

– Det har hon sagt hela tiden. Det har vi väntat på sedan hon åkte. Hon har i flera kontakter med tidigare sambon sagt att hon snart ska komma hem. Först sa hon att hon var på semester och snart skulle komma hem. 

Förs till Sverige

Sammanlagt omfattar nu bedrägeriutredningen omkring 200 förhör med Zettergrens tidigare patienter. Utifrån de uppgifterna uppger åklagaren att man nu har klarlagt att Zettergren fakturerat landstinget tre miljoner kronor som hon inte haft rätt till, men man misstänker ännu att beloppet kan stiga upp till fyra och en halv miljoner kronor. Därtill misstänks hon ha stulit 965 000 kronor från före detta sambon Jan-Olof Sandersson. 

– Jag bedömer utredningsläget som gott, säger Barbro Brännlund. 

Annétthe Zettergren kommer nu att föras till Sverige där hon efter att ha landat på Arlanda ska köras vidare till Värmland. 

Där väntar en ny häktningsförhandling. Men exakt vilken dag hon kommer att lämnas över från thailändsk till svensk polis är inte klart än. 

– Jag har fått ett preliminärt besked att hon kommer hit i slutet av nästa vecka, säger kammaråklagare Barbro Brännlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.