Här lär sig ryska kvinnor om sex för att rädda äktenskapet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
28-åriga Lena Frolikova arbetar på "Geisha-skolan" Milamar.
Foto: AXEL ÖBERG
"Det handlar inte bara om männen", säger hon.
Foto: AXEL ÖBERG

MOSKVA. Kvällskurser är en populär aktivitet för ryska kvinnor.

Men ämnena på schemat är ibland lite ovanliga.

I Moskva kan de lära sig allt från konsten att hitta en rik man till hur man räddar äktenskapet med oralsex.

Expressen besökte ett par skolor.

Det finns inget sex i Sovjetunion, sa en gång Ljudmila Ivanova på en tv-show som samproducerades mellan en tv-station i dåvarande Leningrad och amerikanska Boston.

Året var 1986 och Michail Gorbatjovs reformer hade just inletts. Ljudmila Ivanova hade tänkt avsluta sin mening med att säga ”...det finns kärlek”. Hon dränktes dock av skratten i tv-studion.

Hennes uttalande blev klassiskt. Det går att köpa t-tröjor i Ryssland med texten ”I SSSR finns inget sex”.

LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Angela Merkel har just fått nytt hopp

Ett absurt påstående förstås, men ändå inte. I Sovjet sågs sex och pornografi ofta som synonymt. Det var ett tabubelagt och känsligt ämne.

Kontrasten när kommunistdiktsturen föll 1991 blev desto större. Det märks fortfarande i det kursutbud som erbjuds ryska kvinnor på skolor och akademier runtom i storstäder som S:t Petersburg och Moskva.

"Dagens ryska kvinnor söker i regel större jämlikhet", säger Lena Frolikova som arbetar på "Geisha-skolan" Milamar.
Foto: AXEL ÖBERG

Män kallas "sponsorer"

Här finns exempelvis så kallade ”Geisha skolor” eller ”Guldgrävarakadamier” som lär unga ryskor konsten att fånga en rysk miljonär. Det råder ingen brist på förmögna ryska män i Moskva.

Larisa Renar driver exempelvis kurser som ”Jag är värdig en kung” och lär ut praktiska tips som att kvinnan alltid ska komma till första dejten utan smycken, eftersom det ska han vilja köpa åt henne. Om hon kör bil till första träffen så ska den vara sliten, eftersom han förhoppningsvis köper henne en bättre.

Männen kallas ofta ”sponsorer” på ryska. De riktigt rika kallas ”Forbes” efter det amerikanska affärsmagasinets lista över världens rikaste personer.

– Jag tror kanske fenomenet var vanligare för några år sedan, men det finns definitivt kvar, berättar 22-åriga Irina Burjakovina.

– Jag har en vän, Anna som lyckades. Hon har hittat en sponsor och lever nu det goda livet. Hon hör ofta av sig när det är kallt och mörkt här i Moskva från exotiska platser som Indien.

Irina Burjakovina arbetar på Training Center Sex RF i centrala Moskva. Här med den mest populära kursen "Konsten att bemästra oralsex".
Foto: AXEL ÖBERG

Anna gick dock inte på någon kurs för att fånga sin rike man. Irina Burjakovina kallar henne för en naturlig talang som inte behövde gå i skola för att lära sig tricken.

Och de flesta ryska kvinnor har förstås inte så cyniska motiv för att gå på utbildning kring relationer och sex. Det finns helt enkelt ett uppdämt behov hos många. Och de hoppas även kunna förändra sina män.

– Många ryska män vill bara ha en vacker docka att visa upp, säger 28-åriga Lena Frolikova som arbetar på ”Geisha-skolan” Milamar.

– Vi lär kvinnorna att hitta sig själva att lösa upp de blockeringar de kanske har haft ändå sedan barndomen. Och dagens ryska kvinnor söker i regel större jämlikhet, de vill inte bara att männen ska försörja dem.

"Inget som hälsovården erbjuder"

På Milamar finns inga kurser som vänder sig till unga kvinnor som vill hitta rika män. Här handlar det mer om kvinnor som vill reparera sina relationer, utveckla sin kvinnlighet och hur använda den för att lyckas i livet och samhället.

Andra kurser som Milamar har på schemat vänder sig till kvinnor som vill skaffa barn och ger tips om allt från när chansen till befruktning är störst till olika tekniker i barnafödande.

– Det är just inget som hälsovården erbjuder i Ryssland. Det finns ett behov av sådana här utbildningar.

LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Något annat än livstid hade varit en skam

Det finns det tydligen också för den typ av utbildning som erbjuds på den akademi där Irina Burjakovina - hon med den rika väninnan - arbetar. Den heter ”Training Center Sex RF” och ligger på Alexander Solzjenitsyn gatan i centrala Moskva. RF står för Ryska Federationen.

Bakom en diskret port väntar en upplyst lokal i tegel och med rosa och vita väggar. Det ser ut som en sexbutik som säljer underkläder och sexleksaker men hit kommer ryska kvinnor för att gå på kurser med namn som ”Konsten att bemästra oralsex”, ”Den bästa älskarens hemligheter” eller ”Uppvaknandet av den kvinnliga orgasmen”.

Den klart populäraste kursen är den om oralsex. I lektionssalen där cirka tio elever snart ska samlas väntas utrustning för både teori och praktik.

– Detta är ett känsligt ämne som många är intresserade av och nyfikna på, säger Irina Burkakovina och rodnar lätt där hon sitter omgiven av löspenisar. Hon är inte den enda av oss som har röda kinder.

– Lektionerna varar i cirka tre timmar och det brukar vara mycket fniss i början men våra lärare är duktiga på att få eleverna att slappna av. Dessutom får de ett glas champagne i början!

Utbildningarna på Milamar handlar bland annat om att kvinnor som vill reparera sina relationer, utveckla sin kvinnlighet eller skaffa barn.
Foto: AXEL ÖBERG

Det kan låta som en skola som vänder sig till framtida sexarbetare, men Irina Burjakovina försäkrar att så inte alls är fallet. De flesta som kommer hit är gifta eller i en relation. Snittåldern är kvinnor i 30-årsåldern, men de har även kurser som vänder sig till äldre kvinnor. Den äldsta var 80 år.

Svetlanas äktenskap är skakigt

Svetlana Smirnova är en av eleverna som tagit sin examen på ”Sex RF”. Hon passar in i bilden av den typiska studenten. Hon är 35 år, tvåbarnsmamma och gift sedan 14-år med Jevgenij.

Han är kock, hon är också i restaurangbranschen och specialiserar sig på att starta upp nya matställen. Äktenskapet har varit skakigt. Jevgenij började flörta med en tio år yngre servitris.

– Jag såg vad han höll på med och jag varnade honom för att det skulle bli något allvarligare. Jag hade rätt, berättar hon.

Det är ett öde hon delar med många av sina väninnor. Skilsmässofrekvensen är också bland den högsta i världen i Ryssland, vartannat äktenskap spricker. Svetlana säger att bland hennes väninnor så är 70 procent frånskilda.

Men Svetlana Smirnova bestämde sig för att försöka rädda sitt äktenskap. På ryskt manér. Hon var höggravid med deras andra barn när maken lämnade henne för servitrisen. Han kom dock tillbaka när deras nyfödde son var tre månader gammal och de flyttade hit till Moskva.

28-åriga Lena Frolikova arbetar på "Geisha-skolan" Milamar.
Foto: AXEL ÖBERG

– Jag ville inte att han skulle titta efter andra yngre kvinnor. Jag började träna och ägna mer uppmärksamhet åt mig själv.

Och på Instagram fick hon syn på ”Sex RF” och de kurser som fanns där. Hon har nu gått på tre av dem, däribland ”Konsten att bemästra oralsex”.

– Vårt sexliv hade hamnat i en återvändsgränd, säger Svetlana Smirnova. Jag visste att min make lockats av andra och jag ville att han skulle börja se mig igen.

– Vi har så många äktenskap som spricker, männen går ut och hittar någon annan och så kanske processen upprepas efter några år. Varför inte försöka tända den eld som fanns mellan oss från första början.

Hon medger också att hon själv inte var så kunnig i frågor om sex och relationer under sin uppväxt. Det var givetvis inget som diskuterades hemma eller i skolan. Hennes mamma förklarade aldrig ens vad menstruation var för något. 

Så Svetlana säger sig vara mycket nöjd med kurserna och att planen hittills fungerat. Hon har även övertalat ett par väninnor att gå här och säger fnissande att hon ännu inte visat sin make allt hon lärt sig.

"Handlar inte bara om männen"

När jag invänder att allt känns ganska enkelriktat och på männens villkor så opponerar hon sig på en gång. Visst, håller hon med, det vore kanske bra om ryska män också gick på sådana här kurser, men i brist på det så får kvinnorna leda vägen, menar hon.

– Det handlar inte bara om männen. Vi kvinnor vågar också slutligen tala ut och uttrycka önskemål om vad vi vill ha. Om vi kvinnor utvecklas så vill förhoppningsvis även männen göra det.

– Min make försöker nu också följa och är mer uppmärksam på vad jag vill.

Så äktenskapskrisen är över, intygar hon. I alla fall för denna gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.