Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här landar talibanerna i Norge – med privatplan

Hoppas på att normalisera relationen • Norge betalade planet
Afghanistans nya talibanregering har skickat sin utrikesminister Amir Khan Muttaqi till Oslo för samtal med representanter för Norge, EU och flera västländer. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: SOHAIL SHAHZAD / EPA
Utrikesminister Amir Khan Muttaqi, i vitt, kliver av planet på Gardermoen.
Foto: TERJE BENDIKSBY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Talibanerna åkte privatjet till Norge.
Foto: TERJE BENDIKSBY / AP TT NYHETSBYRÅN

Norge understryker att mötet med talibanerna inte ska ses som en legitimering av den hårdföra islamistiska rörelsen.

Men talibanerna hoppas att mötet i Oslo ska leda till en normalisering av relationen till länder som de tidigare stred mot.

På lördagskvällen landade representanter för talibanregeringen i Norge efter att ha flugits in med ett privatjet som betalats av norska staten, rapporterar VG.

Afghanistans nya talibanregering har skickat sin utrikesminister Amir Khan Muttaqi till Oslo för samtal med representanter för Norge, EU och flera västländer, däribland Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och USA. På lördagskvällen landade representanter för talibanregeringen i Norge efter att ha flugits in med ett privatjet som betalats av norska staten, detta rapporterar VG.

Samtalen om mänskliga rättigheter och bistånd till det hungerdrabbade landet ska pågå från söndag till tisdag, och ska inte betraktas som en legitimering av talibanerna, enligt Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt.

”Dessa möten utgör inte en legitimering eller ett erkännande av talibanerna. Men vi måste prata med de faktiska myndigheterna i landet. Vi kan inte tillåta att den politiska situationen leder till en ännu värre humanitär katastrof”, sade Huitfeldt i ett skriftligt uttalande i fredags.

”Förändra stämningen”

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid är betydligt mer optimistisk inför möjligheten att förändra omvärldens bild av rörelsen. Zabihullah Mujahid säger i en intervju med nyhetsbyrån AFP att han hoppas att mötet ska bidra till att ”förändra den krigiska stämningen . . . till en fredlig situation”.

”Det islamiska emiratet har vidtagit åtgärder för att möta västvärldens krav och vi hoppas kunna stärka våra relationer genom diplomati med alla länder, inklusive europeiska länder och västvärlden i allmänhet”, säger Zabihullah Mujahid.

Sverige deltar inte i mötet med talibanerna, enligt svenska UD.

”Sverige har inte fått någon inbjudan och vi kan inte kommentera konferensen närmare”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Den humanitära situationen i Afghanistan har försämrats drastiskt sedan talibanernas maktövertagande i augusti i fjol. Det internationella biståndet upphörde tvärt och USA har fryst 9,5 miljarder dollar (motsvarande drygt 87 miljarder kronor) av den afghanska centralbankens tillgångar som förvaras på banker utomlands.

Hotas av svält

Omkring 23 miljoner afghaner hotas av svält, eller 55 procent av befolkningen, enligt FN som vädjar om motsvarande 46 miljarder kronor från givarländer i år för att hantera situationen.

Talibandelegationen ska också träffa representanter för det afghanska civilsamhället, däribland kvinnliga ledare och journalister, i en tid då friheterna för dem som bor i Afghanistan inskränks alltmer.

Ali Maisam Nazary, chef för utrikesrelationer för den afghanska oppositionsgruppen NRF, är mycket kritisk mot att samtalen ska äga rum.

”Vi måste alla höja våra röster och förhindra att länder normaliserar att en terrorgrupp representerar Afghanistan”, skriver Nazary på Twitter.

Mötet har skapat debatt 

Trots att Anniken Huitfeldt och Norges regering har understrukit att mötet med Talibanerna inte innebär en legitimering av talibanstyret har det skapat debatt.

På lördagen protesterade ett 40-tal norsk-afghaner utanför utrikesdepartementet, skriver Aftenposten.

– Norge kan inte förhandla med talibanerna, talibanerna går inte att lita på, sa flera demonstranter till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.