Carl Bildt och svenska diplomater tog emot de glada svenskar som just klivit ur planet på Istanbuls flygplats - efter att ha släppts ur fängelse i Israel. Foto: Arne Lapidus
Carl Bildt och svenska diplomater tog emot de glada svenskar som just klivit ur planet på Istanbuls flygplats - efter att ha släppts ur fängelse i Israel. Foto: Arne Lapidus

Här landar svenskarna i Istanbul

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM/ISTANBUL. Sent i natt flögs de sista svenskarna ut från Israel.
I Istanbul möttes de av utrikesminister Carl Bildt - och kunde berätta om skräckscenerna på dödsbåten.
- Jag såg en av de döda kropparna på vår båt, berättar Mattias Gardell för Expressen.
Efter att ha suttit inspärrade i flera dygn har de sista aktivisterna från Ship to Gaza-konvojen nu lämnat Israel.
Planet lyfte klockan halv tolv i går natt, svensk tid, med sikte på Istanbul i Turkiet.
Strax före klockan 19.00 hade Mattias Gardell, Edda Manga, Dror Feiler och de fyra andra svenskarna passerat passkontrollen på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv - men det skulle dröja fyra och en halv timme innan planet lyfte.
- När jag klev på planet och hörde den vänliga rösten som hälsade oss välkomna ombord började jag gråta av lycka, säger Edda Manga.

"Jag har fått ut dem"

Edda Manga berättar om skräckupplevelserna på båten och i fängelset. Foto: Arne LapidusPlanet landade i Istanbul vid tvåtiden på morgonen, svensk tid. Där möttes de av utrikesminister Carl Bildt.
- Ett nu akut skede är avslutat. Jag har fått ut dem. Nu återstår väldigt mycket - dels att följa upp vad som har hänt och dels vilka politiska reaktioner som följer på detta, säger Carl Bildt till Expressen.
Mattias Gardell var ombord på den båt i Ship to Gaza-konvojen där nio aktivister dödades av israelisk militär som firade sig ner på däck från Black Hawk-helikoptrar.
- Folket på båten försvarade sig mot attacken. De spolade ner attackdykare som försökte klättra upp på båten och det var då de satte in helikoptern. Det var en extrem situation allting hände mycket snabbt, säger Mattias Gardell till Expressen.
Edda Manga som också var ombord på båten såg inte de döda aktivisterna.
- De tog bort dem så snabbt, säger hon.

Vittne till blodbadet

Carl Bildt åkte tillsammans med Kimberly Soto Aguayo (tv) och Edda Manga i flygbussen till Vip-terminalen på Istanbuls flygplats. Foto: Arne LapidusMen Mattias Gardell blev själv vittne till återstoden av blodbadet.
- Jag såg en av de döda kropparna på vår båt och många skadade, säger han.
I dag ska de sju svenskarna få flyga hem till Sverige efter att ha tillbringat en natt på hotell i Istanbul.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag