Kungen och drottningen lämnar Nobelfesten strax efter midnatt, långt före alla andra. Foto: Anna-Karin NilssonKungen och drottningen lämnar Nobelfesten strax efter midnatt, långt före alla andra. Foto: Anna-Karin Nilsson
Kungen och drottningen lämnar Nobelfesten strax efter midnatt, långt före alla andra. Foto: Anna-Karin Nilsson
Gravida prinsessan Sofia syns till innan hon lämnar festen tidigt. Foto: Anna-Karin NilssonGravida prinsessan Sofia syns till innan hon lämnar festen tidigt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Gravida prinsessan Sofia syns till innan hon lämnar festen tidigt.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Även den gravida kronprinsessan lämnade tidigare. Foto: Anna-Karin NilssonÄven den gravida kronprinsessan lämnade tidigare. Foto: Anna-Karin Nilsson

Även den gravida kronprinsessan lämnade tidigare.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

Här lämnar kunga- familjen Nobelfesten

Publicerad

Här lämnar kungafamiljen och prinsessorna Nobelfesten – långt före alla andra.

När dansen hade börjat och de andra gästerna hade börjat roa sig inne i Gyllene salen i Stockholms stadshus lämnade kungligheterna via en bakutgång - utan att väcka någon uppmärksamhet.

I närmare nio timmar hade de då snart höggravida prinsessorna, Sofia och Victoria, varit i gång och först nu fick de åka till sina respektive bostäder på Djurgården och Haga slott.

Kungafamiljen utgör alltid ett centrum på Nobelfesten. Så även i år och 2015 skulle bli speciellt då det var första gången som två av landets prinsessor som var med är gravida, kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

Det var också en speciell kväll då alla vuxna medlemmar i kungafamiljen var representerade på Nobelfesten.

Brukligt tidigare år, frånsett förra året, har alltid varit att prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har fått sitta med sina föräldrar uppe på scenen under prisutdelningen.

Nu flyttades både Carl Philip och Madeleine ner i publiken tillsammans med sina respektive, prinsessan Sofia och Chris O'Neill. På scenen under den tv-sända prisutdelningen blev nu i stället bara kungen och drottning Silvia tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Ja, det stämmer. Det är bara kungaparet tillsammans med kronprinsessparet som i år sitter uppe på scenen vid prisutdelningen i Konserthuset, berättade Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, strax före prisutdelningen.

Ville inte ta uppmärksamhet från pristagare

Orsaken var utrymmesbrist på Nobelfesten. När både prinsessan Sofia och Chris O'Neill har tillkommit till familjen blir det helt enkelt för många från kungafamiljen på scenen och enligt uppgift vill inte kungen att hans familj ska dra uppmärksamhet från Nobelpristagarna och därför valt att göra denna åtgärd.

Efter prisutdelningen var hela familjen i centrum på Nobelbanketten i Blå hallen och det var de två gravida prinsessorna som kom att hamna i fokus. Middagen som började strax efter klockan 18.30 pågick en bra bit fram till 23.

När Sofia och Victoria lämnade försvann de snabbt upp till Prinsens galleri för att träffa Nobelpristagarna under en stund för ett informellt samtal.

När de andra gästerna hade börjat dansa och dricka drinkar valde kungafamiljens medlemmar att försvinna ut från Stockholms stadshus genom en bakutgång. Nere på borggården gick de snabbt in i Säkerhetspolisens väntande bilar och försvann.

De andra gästerna var fortfarande kvar inne i Stockholms stadshus och kvällen hade bara börjat för många av dem. För två gravida prinsessor var det dock äntligen vila och ro. En lång dag på jobbet var äntligen över.

Margareta Thorgren, hovets informationschef:

– Kungafamiljen lämnade Nobelfesten tillsammans som planerat. Inga ändringar.

Hur mår de gravida prinsessorna?

– Alla i kungafamiljen mår bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag