Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här lämnar kunga- familjen Nobelfesten

Kungen och drottningen lämnar Nobelfesten strax efter midnatt, långt före alla andra. Foto: Anna-Karin Nilsson

Gravida prinsessan Sofia syns till innan hon lämnar festen tidigt.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Även den gravida kronprinsessan lämnade tidigare.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Här lämnar kungafamiljen och prinsessorna Nobelfesten – långt före alla andra.

När dansen hade börjat och de andra gästerna hade börjat roa sig inne i Gyllene salen i Stockholms stadshus lämnade kungligheterna via en bakutgång - utan att väcka någon uppmärksamhet.

I närmare nio timmar hade de då snart höggravida prinsessorna, Sofia och Victoria, varit i gång och först nu fick de åka till sina respektive bostäder på Djurgården och Haga slott.

Kungafamiljen utgör alltid ett centrum på Nobelfesten. Så även i år och 2015 skulle bli speciellt då det var första gången som två av landets prinsessor som var med är gravida, kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

Det var också en speciell kväll då alla vuxna medlemmar i kungafamiljen var representerade på Nobelfesten.

Brukligt tidigare år, frånsett förra året, har alltid varit att prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har fått sitta med sina föräldrar uppe på scenen under prisutdelningen.

Nu flyttades både Carl Philip och Madeleine ner i publiken tillsammans med sina respektive, prinsessan Sofia och Chris O'Neill. På scenen under den tv-sända prisutdelningen blev nu i stället bara kungen och drottning Silvia tillsammans med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Ja, det stämmer. Det är bara kungaparet tillsammans med kronprinsessparet som i år sitter uppe på scenen vid prisutdelningen i Konserthuset, berättade Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, strax före prisutdelningen.

Ville inte ta uppmärksamhet från pristagare

Orsaken var utrymmesbrist på Nobelfesten. När både prinsessan Sofia och Chris O'Neill har tillkommit till familjen blir det helt enkelt för många från kungafamiljen på scenen och enligt uppgift vill inte kungen att hans familj ska dra uppmärksamhet från Nobelpristagarna och därför valt att göra denna åtgärd.

Efter prisutdelningen var hela familjen i centrum på Nobelbanketten i Blå hallen och det var de två gravida prinsessorna som kom att hamna i fokus. Middagen som började strax efter klockan 18.30 pågick en bra bit fram till 23.

När Sofia och Victoria lämnade försvann de snabbt upp till Prinsens galleri för att träffa Nobelpristagarna under en stund för ett informellt samtal.

När de andra gästerna hade börjat dansa och dricka drinkar valde kungafamiljens medlemmar att försvinna ut från Stockholms stadshus genom en bakutgång. Nere på borggården gick de snabbt in i Säkerhetspolisens väntande bilar och försvann.

De andra gästerna var fortfarande kvar inne i Stockholms stadshus och kvällen hade bara börjat för många av dem. För två gravida prinsessor var det dock äntligen vila och ro. En lång dag på jobbet var äntligen över.

Margareta Thorgren, hovets informationschef:

– Kungafamiljen lämnade Nobelfesten tillsammans som planerat. Inga ändringar.

Hur mår de gravida prinsessorna?

– Alla i kungafamiljen mår bra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!