Upphittad. Expressens reporter Christian Holmén var på plats vid riksdagshuset i går kväll när krogpersonal kom för att lämna tillbaka Isovaaras väska. Foto: Suvad Mrkonjic Foto: Suvad Mrkonjic
Upphittad. Expressens reporter Christian Holmén var på plats vid riksdagshuset i går kväll när krogpersonal kom för att lämna tillbaka Isovaaras väska. Foto: Suvad Mrkonjic Foto: Suvad Mrkonjic

Här lämnar krogen tillbaka väskan

Publicerad

Riksdagsmannen Lars Isovaara (SD) hävdar att han rånades på sin väska av två män av utländsk härkomst utanför riksdagshuset.

Partiledare Jimmie Åkesson spred i går uppgiften om det påstådda rånet och beskrev Isovaara som ett brottsoffer.

Men rånet har av allt att döma aldrig inträffat.

Riksdagsman Isovaara glömde i själva verket sin väska på en av Stockholms mest kända krogar när han berusad gav sig hemåt på natten.

Expressen.se avslöjade i går eftermiddag att riksdagsman Lars Isovaara hade polisanmälts för en rasist­attack mot en riksdagsvakt med utländsk bakgrund.

En polispatrull hade natten till onsdagen hört hur riksdagsmannen fällde nedsättande kommentarer till vakten.

Enligt anmälan hade Isovaara sagt att han inte ville ha någonting med såna som vakten att göra, spottat omkring sig och utstött grisliknande grymtningar.

Lars Isovaara, som sitter i näringsutskottet, och är näringspolitisk talesman för SD samt suppleant i justitieutskottet, försvarade i går sitt agerande i en rad intervjuer.

"Jag var i uppbragt tillstånd"

Han förklarade att han varit chockad eftersom han strax innan rånats på sin väska av två män med utländskt utseende på Riksbron, strax intill riksdagshuset.

- De på Riksbron hade helt klart utländskt ursprung och jag var i uppbragt tillstånd helt enkelt, sa Isovaara.

Partiledningen gick i går i god för Isovaaras beskrivning av hur han är ett brottsoffer och att han rånats eller bestulits på sin väska av de båda männen.

I ett pressmeddelande skrev Sverige­demokraterna kategoriskt: "Natten mot den 28 november utsattes Sverige­demokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara i närheten av riksdagshuset för en grov stöld av två okända personer med invandrarbakgrund. I samband med att Isovaara föll omkull med sin rullstol bestal personerna Isovaara på en ryggsäck innehållande bland annat en plånbok."

Partiledaren Jimmie Åkesson tvekade inte när han i går ut­talade sig för Tidningarnas telegrambyrå TT:

- Vad som hänt är att Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån utanför riksdagen. Vad som därefter hänt råder det olika uppfattningar om.

Men riksdagsman Lars Isovaara blev av allt att döma aldrig rånad på sin väska på Riksbron av de båda männen.

De båda männen med "utländsk härkomst", som han själv uppger hjälpte honom upp när han ramlade omkull med sin rullstol på Riksbron natten till onsdagen, tycks i verkligheten inte ha gjort någonting annat än just hjälpt honom.

Är en känd gäst på krogen

Expressen var på plats utanför riksdagshuset i går kväll när ansvarig personal från en av Stockholms mest kända krogar kom dit för att lämna in den kvarglömda väskan till centralvakten.

- När ingen hade hört av sig i dag så öppnade vi den för att se om det fanns något ID-kort eller liknande i den, säger krogens representant, som är identifierad men som inte vill framträda med namn i tidningen.

- Då hittade vi direkt Isovaaras riksdagslegitimation, förklarar han.

Personalen på krogen berättar att Lars Isovaara kom till krogen i centrala Stockholm kring midnatt natten till onsdagen och att han stannade kvar där till, uppskattningsvis, kvart i två på natten. Enligt uppgifter till Expressen råder det ingen tvekan om att det var Lars Isovaara som var på krogen under kvällen. Han är en känd gäst där och ska natten mot onsdag och vid tidigare tillfällen ha uttalat sig rasistiskt och nedlåtande om andra personer i kroglokalen.

Krogen stängde klockan två.

- Strax efter att vi stängt, ungefär tio över två, hittade personalen den kvarglömda väskan i baren och lade undan den, berättar krogens representant.

Med den bakgrunden finns inget utrymme för att Lars Isovaara skulle ha rånats på väskan på Riksbron som han, partiledaren Jimmie Åkesson och Sverige­demo­kraternas partiledning hävdade i går.

Inom SD verkar det dessutom redan i går ha funnits misstankar om att väskan inte alls försvunnit vid ett rån. På mikrobloggen Twitter bekräftade i går eftermiddag partiets presschef Martin ­Kinnunen att någon från SD under dagen ringt en av de krogar som Lars Isovaara besökte natten till onsdagen för att "säkerställa" att det inte fanns någon väska där.

Isovaara ringde till Expressen

Noteras kan också att Lars Isovaara själv ringde Expressen cirka 03.50 natten till onsdagen. Han presenterade sig, lämnade sitt korrekta mobilnummer, förklarade att han var riksdagsman och att han hade utsatts för ett rån. Han förklarade upprepade gånger att han ville att Expressen skulle "flasha" på nyheten om att han utsatts för ett rån.

Sent i går kväll, efter att Expressen avslöjat att Lars ­Isovaaras väska hittats kvarglömd på krogen och lämnats in till riksdagens centralvakt, backade Jimmie Åkesson i ett uttalande:

- Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgetts information som ännu ej kunnat bekräftats, säger ­Jimmie Åkesson.

Expressen var i natt i kontakt med Lars Isovaara och förklarade att väskan hade hittats. Då stängde han dörren. I natt förvarades väskan i en säkerhetsbox i riksdagen för att i dag undersökas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag