Här lämnar krogen tillbaka väskan

Upphittad. Expressens reporter Christian Holmén var på plats vid riksdagshuset i går kväll när krogpersonal kom för att lämna tillbaka Isovaaras väska. Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Suvad Mrkonjic

Riksdagsmannen Lars Isovaara (SD) hävdar att han rånades på sin väska av två män av utländsk härkomst utanför riksdagshuset.

Partiledare Jimmie Åkesson spred i går uppgiften om det påstådda rånet och beskrev Isovaara som ett brottsoffer.

Men rånet har av allt att döma aldrig inträffat.

Riksdagsman Isovaara glömde i själva verket sin väska på en av Stockholms mest kända krogar när han berusad gav sig hemåt på natten.

Expressen.se avslöjade i går eftermiddag att riksdagsman Lars Isovaara hade polisanmälts för en rasist­attack mot en riksdagsvakt med utländsk bakgrund.

En polispatrull hade natten till onsdagen hört hur riksdagsmannen fällde nedsättande kommentarer till vakten.

Enligt anmälan hade Isovaara sagt att han inte ville ha någonting med såna som vakten att göra, spottat omkring sig och utstött grisliknande grymtningar.

Lars Isovaara, som sitter i näringsutskottet, och är näringspolitisk talesman för SD samt suppleant i justitieutskottet, försvarade i går sitt agerande i en rad intervjuer.

"Jag var i uppbragt tillstånd"

Han förklarade att han varit chockad eftersom han strax innan rånats på sin väska av två män med utländskt utseende på Riksbron, strax intill riksdagshuset.

- De på Riksbron hade helt klart utländskt ursprung och jag var i uppbragt tillstånd helt enkelt, sa Isovaara.

Partiledningen gick i går i god för Isovaaras beskrivning av hur han är ett brottsoffer och att han rånats eller bestulits på sin väska av de båda männen.

I ett pressmeddelande skrev Sverige­demokraterna kategoriskt: "Natten mot den 28 november utsattes Sverige­demokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara i närheten av riksdagshuset för en grov stöld av två okända personer med invandrarbakgrund. I samband med att Isovaara föll omkull med sin rullstol bestal personerna Isovaara på en ryggsäck innehållande bland annat en plånbok."

Partiledaren Jimmie Åkesson tvekade inte när han i går ut­talade sig för Tidningarnas telegrambyrå TT:

- Vad som hänt är att Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån utanför riksdagen. Vad som därefter hänt råder det olika uppfattningar om.

Men riksdagsman Lars Isovaara blev av allt att döma aldrig rånad på sin väska på Riksbron av de båda männen.

De båda männen med "utländsk härkomst", som han själv uppger hjälpte honom upp när han ramlade omkull med sin rullstol på Riksbron natten till onsdagen, tycks i verkligheten inte ha gjort någonting annat än just hjälpt honom.

Är en känd gäst på krogen

Expressen var på plats utanför riksdagshuset i går kväll när ansvarig personal från en av Stockholms mest kända krogar kom dit för att lämna in den kvarglömda väskan till centralvakten.

- När ingen hade hört av sig i dag så öppnade vi den för att se om det fanns något ID-kort eller liknande i den, säger krogens representant, som är identifierad men som inte vill framträda med namn i tidningen.

- Då hittade vi direkt Isovaaras riksdagslegitimation, förklarar han.

Personalen på krogen berättar att Lars Isovaara kom till krogen i centrala Stockholm kring midnatt natten till onsdagen och att han stannade kvar där till, uppskattningsvis, kvart i två på natten. Enligt uppgifter till Expressen råder det ingen tvekan om att det var Lars Isovaara som var på krogen under kvällen. Han är en känd gäst där och ska natten mot onsdag och vid tidigare tillfällen ha uttalat sig rasistiskt och nedlåtande om andra personer i kroglokalen.

Krogen stängde klockan två.

- Strax efter att vi stängt, ungefär tio över två, hittade personalen den kvarglömda väskan i baren och lade undan den, berättar krogens representant.

Med den bakgrunden finns inget utrymme för att Lars Isovaara skulle ha rånats på väskan på Riksbron som han, partiledaren Jimmie Åkesson och Sverige­demo­kraternas partiledning hävdade i går.

Inom SD verkar det dessutom redan i går ha funnits misstankar om att väskan inte alls försvunnit vid ett rån. På mikrobloggen Twitter bekräftade i går eftermiddag partiets presschef Martin ­Kinnunen att någon från SD under dagen ringt en av de krogar som Lars Isovaara besökte natten till onsdagen för att "säkerställa" att det inte fanns någon väska där.

Isovaara ringde till Expressen

Noteras kan också att Lars Isovaara själv ringde Expressen cirka 03.50 natten till onsdagen. Han presenterade sig, lämnade sitt korrekta mobilnummer, förklarade att han var riksdagsman och att han hade utsatts för ett rån. Han förklarade upprepade gånger att han ville att Expressen skulle "flasha" på nyheten om att han utsatts för ett rån.

Sent i går kväll, efter att Expressen avslöjat att Lars ­Isovaaras väska hittats kvarglömd på krogen och lämnats in till riksdagens centralvakt, backade Jimmie Åkesson i ett uttalande:

- Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgetts information som ännu ej kunnat bekräftats, säger ­Jimmie Åkesson.

Expressen var i natt i kontakt med Lars Isovaara och förklarade att väskan hade hittats. Då stängde han dörren. I natt förvarades väskan i en säkerhetsbox i riksdagen för att i dag undersökas.

Krognatten - de sista minuterna

01.45

Lars Isovaara lämnar krogen cirka kvart i två på natten, enligt personalen.

02.00

Krogen stänger klockan två.

02.10

Krogpersonalen hittar den kvarglömda väskan inne på krogen tio minuter senare och tar hand om den.

02.30

Lars Isovaara polisanmäler det misstänkta rånet vid riksdagshuset vid halv tre, enligt polisen.

03.50

Lars Isovaara ringer till Expressen om det påstådda rånet.

SD:s Lars Isovaaras egna ord om fyllenatten

"Jag har blivit rånad på min ­ryggsäck." Lars Isovaara i telefon till Expressen kl 03.50 natten till onsdag.

"Jag blev utsatt för ett rån." Lars Isovaara till DN efter voteringen i riksdagen.

"Jag var i ett sånt upp­lösningstillstånd så jag har säkert sagt några dumma ord."Lars Isovaara till Expressen i går eftermiddag.

"De på Riksbron hade helt klart utländskt ursprung." Lars Isovaara till Expressen i går eftermiddag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.