Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kunde Sahlin och Carlsson ha mördats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKÖTS IHJÆL. Här på restaurang Mykonos i Berlin mördades iranska oppositionsledaren Mohammed Sadegh Sharafkandi, två av hans partikamrater och en tolk. Ingvar Carlsson, Mona Sahlin och Pierre Schori skulle ha varit med på middagen.
Foto: DPA ZENTRALBILD

Här på den grekiska restaurangen Mykonos i Berlin mördades fyra politiker från det kurdiska demokratiska partiet i Iran. 

Expressen kan i dag berätta att Mona Sahlin skulle suttit med vid bordet - på inbjudan av ett av offren. 

- Ja, vi skulle ha varit där. Det var en stor chock när vi förstod vad som hänt, att de vi skulle träffat hade blivit mördade, säger partiledaren till Expressen.

Maten var framdukad och sällskapet hade just börjat äta när terroristerna stormade in. Beväpnade med automatvapen avrättade de fyra personer vid bordet där Mona Sahlin, Ingvar Carlsson och Pierre Schori skulle ha suttit.

 - Jag fick veta tidigt på morgonen vad som hade hänt. Det är klart att jag funderade mycket. De jag skulle träffat hade ju just blivit mördade. Det var fruktansvärt, berättar förra statsministern Ingvar Carlsson.

 Ingvar Carlsson och Mona Sahlin svarar i dag för första gången på frågor om händelsen i Berlin 1992 - då de båda kunde ha mördats.

 - Jag har tänkt på händelsen under årens lopp och jag och Ingvar har pratat mycket om det som hände. Det visar verkligen hur tillfälligheter i livet kan få helt avgörande betydelse, säger Mona Sahlin.

"Tackade ja"

Mona Sahlin.Foto: Jan DüsingDåvarande partisekreteraren Mona Sahlin hade rest till Berlin i sällskap med bland andra partiledaren Ingvar Carlsson och tidigare kabinettsekreteraren Pierre Schori. Den svenska delegationen var där för att delta i Socialistinternationalens kongress.

 Ingvar Carlsson berättar för Expressen att han blev kontaktad av den iransk-kurdiska oppositionsledaren Mohammed Sadegh Sharafkandi som bara några dagar tidigare besökt Socialdemokraterna på Sveavägen i Stockholm.

 - När de var i Sverige hade jag tyvärr inte möjlighet att delta. Därför ville han bjuda ut oss på middag. Vi skulle träffas på en grekisk restaurang i Berlin, och jag tackade ja, säger Ingvar Carlsson.

 Restaurangen hette Mykonos och låg i centrala Berlin. Mona Sahlin, Ingvar Carlsson och Pierre Schori skulle möta politikerna från det kurdiska demokratiska partiet på kvällen torsdagen den 17 september.

 Ett telefonsamtal från dåvarande statsministern Carl Bildt förändrade allt - och middagen fick i sista stund ställas in.

 Ingvar Carlsson satt på sitt hotellrum i Berlin när Bildt ringde. I Sverige var ekonomin i botten och marknaden trodde inte att Sverige skulle klara att försvara den fasta växelkursen. Statsministern ville att Ingvar Carlsson omedelbart skulle flyga hem.

"Hade strukit med"

 - Jag avbröt kongressen och vi flög hem. Därför ställdes middagen in, berättar Ingvar Carlsson.

 Men politikerna från det kurdiska demokratiska partiet hade redan bokat bord och bestämde sig för att ändå gå till restaurangen på torsdagskvällen.

 Ingvar Carlsson har funderat mycket på vad som hade hänt om inte Bildt ringt honom.

 - Jag hade visserligen en livvakt med mig, men han hade ju inte kunnat göra så mycket. Han var beväpnad med en pistol - men de som kom in hade ju automatvapen. Hade vi suttit där hade vi med största sannolikhet strukit med.

 - Det kan mycket väl ha varit så att Carl Bildt räddade våra liv.

Ingvar Carlsson.Foto: Sven LindwallIngvar Carlsson skrev själv kort om händelsen i sin bok "Så tänkte jag" och i en nyss utgiven bok av journalisten Rolf Gustavsson nämns händelsen med några meningar.

 - Men jag har varit förvånad över att det inte blivit större uppmärksamhet kring detta, säger den tidigare statsministern i dag.

Iranska regimen bakom

 Den tidigare kabinettsekreteraren Pierre Schori, som också skulle varit med på restaurangen attentatskvällen, säger till Expressen att händelsen 1992 överskuggades av annat.

 - Den dåvarande förbundskanslern Willy Brandt låg för döden och i Sverige hade ekonomin kraschat. Dessutom är ju Ingvar Carlsson en diskret person, konstaterar Pierre Schori.

 Attentatet på restaurang Mykonos fördömdes senare av ledarna vid Socialistinternationalen och flera år senare konstaterade tyska domstolar att det var den iranska regimen som låg bakom.

 Två gärningsmän, en iranier och en libanes, dömdes 1997 till livstids fängelse för morden. För tre år sedan släpptes de och utvisades till sina respektive hemländer.

 Expressen har sökt Carl Bildt för en kommentar, men utan resultat.

FAKTA

De mördades vid attacken


Mohammad Sadegh Sharafkandi, 54: Iransk-kurdisk oppositionsledare. Generalsekreterare för kurdiska partiet PDKI, som kämpar för självstyre. Valdes ett år före mordet.
Fatah Abdoli, 31: Europarepresentant för PDKI, ledamot i partiets centralkommitté.
Homayoun Ardalan, 42: PDKI:s representant i Tyskland. Ledamot i partiets centralkommité.
Nourrollah Mohammadpour Dehkordi, 46: Inte aktiv i partiet, utan jobbade som tolk på Socialistinternationalens kongress som en personlig tjänst åt partiledaren Sharafkandi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.