Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här krossar de idealet – nya modellernas kamp

Christie Brinkley poserar i baddräkt i Sports Illustrated.

Det amerikanska magasinet The Sports Illustrated gör sitt mest inkluderande nummer någonsin. 

Bland annat kommer den första skalliga modellen att få vara med uppslaget. 

Varje vår anordnar sportmagasinet en årlig baddräktstävling. Historiskt sett har finalisterna ofta varit vita kvinnor med normkroppar. Men i år har tidningen haft en mer inkluderande inriktning. Årets tävling hade bara en regel – att det inte finns några regler. 

Bland årets finalister finns bland annat den 25-åriga fitnessinstruktören Christie Valdiserri. Hennes finalplats är historisk – eftersom hon är den första skalliga modellen i tidningen, skriver Daily Mail. 

https://www.instagram.com/p/B6v0ScdAE07/

Christie Valdiserri är från den amerikanska staden Philadelphia och har alopecia. En autoimmun sjukdom där kroppen låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet och håret faller av. 

25-åringen gjorde sitt första samarbete med magasinet i somras, när hon gick en modevisning. Under visningen tog hon av sig sin peruk för att uppmärksamma sjukdomen. 

Christie säger till tidningen att hon ställer upp i tävlingen för att inspirera och lära andra att skönhet kommer inifrån. 

– Vi har lärt oss att hår är lika med skönhet. Vi är inte födda med de åsikterna, det är något samhället har fått oss att tro.

https://www.instagram.com/p/B7mjDipA_WI/

Hon fortsätter:   

– Mitt syfte är att låta min personlighet och positivism få lysa, oavsett om jag någonsin kommer ha hår på huvudet igen. 

Som finallist står också 56-åriga Kathy Jacobs från Kalifornien. Hennes mål är att förändra synen på femtioplus-kvinnor och åldersdiskrimineringen. 

– Jag gör detta för att vara med i förändringen i synen på kvinnor över 50. Inte bara samhällets syn utan också synen på oss själva.  Vi kvinnor över 50 måste stå upp tillsammans och inse hur fantastiska, viktiga, vackra och sexiga vi är. 

https://www.instagram.com/p/B8eMaFVFfIo/?utm_source=ig_web_copy_link

Även om Kathy Jacobs är betydligt äldre än den genomsnittliga deltagaren – är hon inte den äldsta finalisten någonsin. Den titeln går till Christie Brinkley, som var modell för tävlingen vid 63-årsålder. 

De andra fyra finalisterna är Brielle Anyea, Clarissa Bowers, Tanaye White och Jamea Lynee Byrd. 

”Jag hoppas att varje chokladfärgad mullig tjej och varje tjock drottning runtom i världen ser detta och vet att allt är möjligt”, skriver Brielle Anyea på Instagram.

Årets sex finalister offentliggjordes i början av veckan och i slutet av mars ska vinnaren koras.

– Jag måste ta många tuffa beslut i detta jobb. Men det finns inget tuffare beslut än att välja ut de sex finalisterna. Vi träffar så många fantastiska personer genom tävlingen, skrev tidningens chefredaktör Mj Day på Instagram. 

Fansen kritik mot Ashley Graham:

Brielle Anyea

https://www.instagram.com/p/B8eHagHnFVb/

Jamea Lynee Byrd

https://www.instagram.com/p/B0GqhG8Bd5B/

Tanaye White

https://www.instagram.com/p/B8cqw_-BBAQ/

Clarissa Bowers

https://www.instagram.com/p/B8e_tcbHvZq/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.