Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här krossade Ukraina minst en rysk bataljon

Satellitbilder visar förödelsen vid Donetsfloden.
Bilderna visar hur pontonbroarna sänktes.
Foto: Ukrainas försvarsdepartement
Uppåt 100 militärfordon kan ha förstörts.
Foto: Ukrainas försvarsdepartement
Överallt syns förstörda fordon.
Foto: Ukrainas försvarsdepartement
Hur många soldater som dödades är oklart, men det handlar sannolikt om ett stort antal.
Foto: Ukrainas försvarsdepartement

Minst en – eventuellt två – ryska bataljoner krossades när de försökte ta sig över floden Donets med hjälp av pontonbroar häromdagen.

Bilderna visar den stora förödelsen när omkring 50 militärfordon uppges ha förstörts – och uppemot 1 000 ryska soldater beräknats ha dödats.

De ryska trupperna, en eller två bataljoner, försökte tag sig över floden Donets i hjärtat av Donbass. Målet, enligt den ukrainska armén, var att slå till mot staden Lyman i Donetsk. Men de kom aldrig fram – trupperna och deras två pontonbroar upptäcktes vid strandkanten. Ukrainskt artilleri slog till. 

”Några fick bada i floden, andra brändes i majsolen”, skriver Ukrainas försvarsdepartement på Twitter och visar upp bilder på mängder av utbrända militärfordon och två sjunkna broar. 

Till en början fanns det inte exakta uppgifter om ryska förluster.

Men enligt brittiska The Times lyckades de ukrainska styrkorna slå ut omkring 50 ryska militärfordon, inklusive stridsvagnar, pansarfordon och båtar, och möjligen döda omkring 1 000 soldater.

https://datawrapper.dwcdn.net/nvGxd/1/

Nya ryska offensiver

Trots de stora förlusterna verkar ryska styrkor planera att göra nya försök att ta sig över floden, uppger ukrainska källor. CNN rapporterar också att Ryssland lyckats med just detta längre västerut, men att det är oklart om de gjort de i tillräckligt antal.

Enligt det brittiska försvarsdepartementet är det troligt att Ryssland börjar omplacera styrkor från Charkiv, där man ju tappar mark i de ukrainska motanfallen, till Donets för att få ett starkare grepp om flodens östra strand och kunna stärka försörjningsvägarna till sin huvudstyrka nära Izium. Tankesmedjan Institute For War (ISW) skriver att Ryssland haft relativa framgångar i området de senaste dagarna och att en offensiv mot Severodonetsk är att vänta de kommande dagarna.

https://twitter.com/DefenceU/status/1524438980191731717

Här förstörs ryska stridsvagnen

Värd över 30 miljoner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.