Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här kör Säpo SD:s öl och vin

Kent Ekeroth (svarta solglasögon och blått linne), hans livvakter och kamrater kommer ut från Systembolaget.
Här använder Sverigedemokraterna Säpos livvakter för att transportera stora mängder alkohol till en partifest.
Expressen kan visa hur SD-riksdagsledamoten Kent Ekroth beordrade sina poliser från Säpos hårt ansträngda personskydd till Systembolaget i Visby.

FAKTA

Säpos personskydd

Säkerhetspolisens personskydd är hårt ansträngt och det beror till viss del på att stora resurser krävs för att sköta bevakningen av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter.
Flera av dem har en stark hotbild riktad mot sig men en del av riksdagsledamöternas levnadssätt med sena fester och uteliv har också tärt på resurserna.
Samtidigt har Säpo tvingats lätta på skyddet för andra skyddspersoner. När Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin i vintras utlöste överfallslarmet i sitt hem saknade hon livvakter.
Sedan SD kom in i riksdagen har Säpo dragit i gång en livvaktskurs och rekryterar nya vakter både i höst och nästa år, på grund av den ökade arbetsbelastningen.

På söndag ska partiledaren Jimmie Åkesson stå på scen. Det har resulterat i en febril aktivitet från säkerhetspolisen eftersom hotbilden bedöms vara hög. Säkerhetspolisens pressekreterare Sara Kvarnström:
- Det här är vår största personskyddsinsats någonsin under Almedalsveckan och ett skäl till det är att vi har fler skyddspersoner i och med att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och stora delar SD:s ledargarnityr kom till Gotland i söndags kväll, men har inte synts mycket inne i Visby hittills. De bor på en hemlig plats.
- Säpo vill inte att vi uppger var vi bor, säger Jimmie Åkessons talesperson Linus Bylund.
Sverigedemokraterna använder partiets pengar sparsamt.

Fick inte plats i bagaget

Ett halvdussin av SD:s politiker har livvakter och när partiet i går ville fylla på alkoholförrådet bad riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) Säkerhetspolisen att köra till Systembolaget i Visby.
Ekroth och hans sällskap från Sverigedemokraterna körde en kundvagn fylld med alkohol under bevakning av Ekeroths livvakter. Kundvagnen kördes till Säpos väntande bil och alkohol lastades in i bilen.
Det var så mycket alkohol att allt inte fick plats i bagageutrymmet. Kent Ekeroth tvingades ha två ölkassar mellan benen när han satte sig i baksätet av säkerhetspolisens bil.
Han svarade korthugget på frågan om det var dags för fest nu.
- Senare, löd hans sammanbitna svar.
Kent Ekroth skrattar bara åt frågan och slår igen dörren på säkerhetspolisens BMW.

Säpo: "Upp till dem"

Säkerhetspolisens pressekreterare Sara Kvarnström:
Är det rimligt att ni hjälper skyddspersoner att transportera alkohol från Systembolaget?
- När vi kör skyddspersoner är det upp till dem att välja vilket bagage de vill ta med sig.