Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kör EU-topparna över Stefan Löfven

ÅSIDOSATT. Stefan Löfven fick inget stöd från EU-topparna när det gällde kravet om hårdare formuleringar i ett dokument om Putin.
Foto: Kristofer Sandberg

BRYSSEL. Stefan Löfven höjde rösten under rådjursmiddagen med de mäktiga EU-ledarna Angela Merkel, David Cameron och François Hollande - och krävde hårdare formuleringar i ett dokument om Vladimir Putin.

Men EU-topparna körde över honom.

- Jag hade gärna velat se en tydligare skrivning om Rysslands ansvar om händelserna i de östra delarna av Ukraina, förklarade statsministern i natt.

EU:s ledare gav i går kväll klartecken till ett investeringspaket, värt 315 miljarder euro, som ska skapa nya jobb och tillväxt i hela Europa.

Därefter samlades de mäktiga stats- och regeringscheferna vid 20-tiden till middag högst upp i rådsbyggnaden Justus Lilpsius i Belgiens huvudstad Bryssel. Bland dem den tyska förbundskanslern Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president François Hollande.

I den stora matsalen på plan åtta - eller våning 80 på EU-språk - serverades bland annat polsk julborsch, pilgrimsmussla med mango och guacamole, rådjur med pepparsås och chokladbakelser till efterrätt.

Och där - mitt under middagen - höjde den svenske statsministern rösten och framförde nya hot mot Rysslands president Vladimir Putin.

Fick inte genom sitt krav

Stefan Löfven ville se nya hårdare skrivningar om Putins agerande i Ukraina.

- Jag tycker det är viktigt att vi tydliggör Rysslands ansvar för det som händer i de östra delarna av Ukraina, förklarade han.

Redan i förrgår lovade Stefan Löfven ledamöterna i riksdagens EU-nämnd att kräva hårdare skrivningar om Rysslands ansvar för det som händer i östra Ukraina.

Men de andra EU-ledarna körde över honom och han tvingades acceptera en annan skrivning om Putin.

- Vi är överens om att Ryssland bär ett stort ansvar, naturligtvis, hävdade Löfven på en pressträff i natt.

Men du fick inte igenom din skrivning - varför då?

- Efter diskussionen som vi hade så yrkar inte jag exakt på att min skrivning måste vara där. Vi är överens om betydelsen av detta, och att Ryssland har ett stort ansvar. Det är det som är viktigast, för det är det som styr politiken.

Varnade folket för väst

Bara ett par timmar innan EU:s stats- och regeringschefer välkomnades till Bryssel av Europeiska rådets nya ordförande Donald Tusk, tidigare premiärminister i Polen, höll den ryske presidenten sin stora årliga presskonferens.

I tre timmar svarade han på frågor - i en tv-sändning som kunde ses i hela Ryssland. Han varnade då det ryska folket och hävdade att väst försöker "tämja den ryska björnen".

- Så fort de har dragit ur dess klor och tänder, kommer inte björnen att behövas alls - de kommer att göra en uppstoppad attrapp av den, hävdade Putin, och konstaterade samtidigt att väst beter sig som ett "imperium" och behandlar andra länder som "lakejer".

När Expressen mötte Löfven i natt kommenterade han Putins uttalanden.

Putin höll tidigare i dag en tre timmar lång presskonferens där han försvarade sin utrikespolitik. Väst försöker tämja den ryska björnen, sa han bland annat. Är det så?

- Nej, det är det absolut inte. Väst står upp för folkrätten. Ukraina är en stat och har rätt till sitt territorium och har rätt att bestämma huruvida man vill gå närmare EU. Det är upp till Ukraina att bestämma. Därför vänder vi oss emot att Ryssland agerar på ett sånt sätt att Ukraina inte kan använda sin suveränitet.

Om nu Putin lyssnar - hur ser dina krav ut?

- I och med annekteringen av Krim har det begåtts ett folkrättsbrott, och det är aktivitet i de östra delarna av Ukraina som destabiliserar landet. Ukraina måste få bestämma om sin egen framtid.

Hur skulle du beskriva Vladimir Putin - är han maktlysten?

- Jag ska inte beskriva honom, men agerandet som har varit är ett brott mot folkrätten. Men det är viktigt att ha sagt att det inte är mot landet Ryssland och mot det ryska folket. Det är agerandet i Ukraina som är förkastligt, och det måste fördömas.

Häromdagen hävdade Rysslands ambassadör i Danmark att svenskarna "röker för mycket gräs" - och han hävdade samtidigt att det inte har varit någon ubåt i svenska vatten. Hur kommenterar du det?

- Ja, haha, man hör ju själv. Den kommentaren behöver inte ens kommenteras. Det hör man ju själv vad det är för något.

VIKTIGASTE FRÅGORNA PÅ TOPPMÖTET I NATT

INVESTERINGSPAKETET

EU-ledarna kom i natt överens om att ställa sig bakom skapandet av den stora investeringsfond som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker föreslagit. I juni ska EU-länderna ge sin dom över förslagen och därefter är tanken att en rad olika projekt ska dra i gång i medlemsländerna.

Enligt kommissionen ska investeringar på 315 miljarder euro göras möjliga. Men grundplåten är bara på 21 miljarder.


UKRAINAKRISEN

EU-ledarna enades i natt om följande uttalande om Ukrainakrisen: "Situationen i östra Ukraina ger fortfarande upphov till stor oro. Unionens politik att inte erkänna den olagliga annekteringen av Krim och Sevastopol har i dag skärpts ytterligare. EU:s linje ligger fast: Europeiska rådet står redo att vidta ytterligare åtgärder om så krävs. Alla parter, inklusive Ryssland, bör aktivt medverka i och till fullo genomföra Minsköverenskommelsen. Europeiska rådet begär att fritt tillträde ges till MH17:s nedslagningsplats för de pågående utredningarnas skull."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.