Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här konfronterar friade IS-slaven sin förövare

Här konfronterar friade IS-slaven sin förövare.
klippet spelades in av Iraks underrättelsetjänst och sändes den 26 november i statskontrollerad tv.Foto: Iraqi Media Network
Ashwaq Hajji Hameed var bara 14 år då hon tillfångatogs av IS som sexslav, enligt BBC.Foto: Iraqi Media Network

Ashwaq Hajji Hameed var bara 14 år då hon tillfångatogs av IS som sexslav, enligt BBC.

Efter att hon kommit ur fångeskapen flydde kvinnan till Tyskland.

Men där ska hon ha träffat sin förövare på nytt, och då valt att åka hem till Irak.

Nu har Abu Humam, hennes förövare, fångats i landet, skriver Daily Mail.

I ett klipp från irakisk statskontrollerad tv möts de båda på nytt – i en konfrontation som fått stor spridning.

I augusti 2018 kunde brittiska BBC rapportera om Ashwaq Hajji Hameeds historia. När hon bara var 14 år stormade IS-terrorister hennes och många andra yazidiers hemområde i norra Irak. Tusentals kvinnor ska ha tillfångatagits som sexslavar – Ashwaq en av dem.

För 100 dollar, motsvarande ungefär 950 svenska kronor, såldes hon som sexslav till en man vid namn Abu Humam, skriver BBC.

Efter att hon våldtagits och slagits, lyckades hon fly sin fångenskap tre månader senare, varpå hon även flydde landet och tog sig till Tyskland tillsammans med sin mamma och en bror.

Men oron slutade inte där. I 2018, utanför en matbutik i en helt annan del av världen kunde hon plötsligt höra en röst kalla hennes namn, skriver BBC.

– På väg till skolan körde en bil upp jämte mig. Han satt i framsätet. Han pratade med mig på tyska och frågade: ”Är du Ashwaq?” Jag blev så rädd att jag skakade. Jag sa: ”Nej, vem är du?”, berättade hon för BBC i en intervju förra året.

”Jag vet att du är Ashwaq, och jag är Abu Humam”, ska mannen då ha svarat. Tysk polis ska då ha sökt efter mannen, men misslyckats att hitta honom. BBC skriver att Frauke Köhler, en talesperson för Tysklands högsta domstol, sa att de gjorde allt för att hitta honom, men att de velat nå Ashwaq – som då redan lämnat Tyskland för att åka tillbaka till Irak.

Konfrontationen – ett och ett halvt år senare

I ett nytt klipp som nu cirkulerar på internet syns en konfrontation mellan Ashwaq Hajji Hameeds och den misstänkte förövaren Abu Humam.

En av de första att rapportera om klippet var brittiska Daily Mail. De skriver att Abu Humam nu frihetsberövats i Irak, men att det är oklart hur han hamnat i landet, efter att han befarats befinna sig i Tyskland.

Tidningen hänvisar till Twitterkontot @Ezidi2 som spridit klippet. Kontot skriver att de vill väcka medvetenhet kring yazidiers situation.

https://twitter.com/Ezidi2/status/1200577447244292099

I klippet från den irakiskt statskontrollerade tv-kanalen Al Iraqiya syns hur Ashwaq Hajji Hameeds bryter ihop då hon konfronterar sin misstänkte förövare.

Independent skriver att klippet spelades in av Iraks underrättelsetjänst och sändes den 26 november.

Enligt Daily Mail tittar hon mannen i ögonen och frågar: ”Varför gjorde du så mot mig”, innan hon plötsligt kollapsar och faller till marken varpå klippet bryts.

Tidningen skriver att hon just nu bor tillsammans med sin pappa i ett flyktingläger i de kurdiska delarna av Irak. 

LÄS MER: Svenska skattepengar går till talibanerna i Afghanistan (PREMIUM)