Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här köar norrmännen till Vinmonopolet

Köerna till alkoholbutikerna växte snabbt i Oslos grannkommuner efter de nya restriktionerna.
Köer till Vinmonopolet på Hasle Torg i Oslo.
Foto: Frank Karlsen
Oslobor vallfärdade bland annat till grannkommunen Bærum för att handla alkohol.
Foto: Frank Karlsen
Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB TT NYHETSBYRÅN

De nya restriktionerna i Olso-regionen innebär att Norges motsvarighet till Systembolaget håller stängt fram till 31 januari. Nu vallfärdar man till grannkommunerna för att shoppa. 

– Viktigt att folk lugnar ner sig, säger statsminister Erna Solberg. 

Klockan 12 stängdes stora delar av Olso-trankten ner och alla icke nödvändiga butiker hålls igenbommade fram till februari. 

Nu ringlar köerna långa till Vinmonopolet i flera grannkommuner och extra vakter sätts in i de butiker som håller öppet, säger Halvor Bing Lorentzen, presschef på Vinmonopolet till NRK

Köade till stängda affärer

När beskedet kom från den norska regeringen meddelade Vinmonopolet att inga alkoholbutiker i de berörda kommunerna kommer att hållas öppna idag, även om de enligt bestämmelserna fick hålla öppet till 12.00. 

Trots det uppstod snabbt köer utanför flera vinmonopol i Olso, och köerna växte snabbt i grannkommunerna där butikerna fortfarande hålls öppna, rapporterar Dagbladet.

Kommunen Bærum är en av de kommuner som fått en snabb tillströmning av folk som vill hamstra alkohol. Där är köerna över 100 meter långa och går över gångbroarna i centrum.

Ber folk att följa råd

I ett sms till NRK skriver Bærums kommunordförande Lisbeth Hammer Krog att kommunen är bekymrad över tillströmningen till köpcentrum och vinmonopol. 

Statsminister Erna Solberg, ber folket att lugna ner sig. 

– Det är viktigt att folk lugnar ner sig, inte hamstrar och att man upprätthåller avstånd, säger hon till NRK.

Vinmonopolets kommunikationschef Jens Nordahl uppmanar till att följa restriktionerna. 

– Vi hoppas att folk förhåller sig till myndigheternas beslut, och följer den tydliga uppmaningen om att behålla lugnet, säger han till Dagbladet

Sverige har bett om hjälp från grannländerna

Norge och Finland har erbjudit hjälp – men varför har ingen sjukvårdspersonal kommit? Björn Eriksson svarar i ”Dina Frågor”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.