Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här knuffar Donald Trump undan premiärministern

Montenegros premiärminister Dusko Markovic skymde Donald Trump inför fotograferingen...
...något som USA:s president inte gillade, så han tog saken i egna händer...
...och gav sig själv en mer framträdande position bland de samlade världsledarna.
Efter knuffen rättade USA:s president till kavajen.

LONDON. Okej, Montenegro är kanske inte det största och mäktigaste av länder.

Men likafullt.

Det var ju inte så snällt av Donald Trump att bara knuffa undan landets premiärminister inför Nato-fotograferingen.

Nej, Montenegro är inte medlem av Nato än, men snart. Riktigt snart. Landet blir en fullvärdig medlem av försvarsalliansen den 5 juni.

Så premiärminister Dusko Markovic var på plats i går i Bryssel när Nato-ledarna möttes och han fick vara med på det traditionella gruppfotot.

Först ser Markovic lite irriterad ut. Vad är det buffel som just grabbat tag i hans axel och skjutit honom lite åt sidan?

Men när han vänder sig om och ser han vem det är så hajar han till lite. För det är ju USA:s president.

Trump trängde sig fram

Donald Trump ville tränga sig fram och ställa sig i en mer prominent position. Han lyckades onekligen. 

Sanningen är dock att USA:s president inte brukar gömmas på dessa gruppbilder. Trump hade knappast någon anledning att kämpa för sin plats.

Dusko Markovic kommenterade själv händelsen till nättidningen Vijesti Online:

– Det var en helt ofarlig situation som inte ska misstolkas. Trump förtjänar att vara längst fram som en av världens största ledare. Vi växlade senare några vänskapliga meningar under mötet.

Har en speciell teknik

Men Trump har ofta varit lite obekväm i sitt kroppsspråk när han umgås med andra stats- och regeringschefer. Inte minst hans handskakningar brukar väcka rubriker.

Trump medger själv att han har bakterieskräck, så detta att skaka hand är inget han egentligen gillar. Men när han väl gör det så sker det med besked.


LÄS MER: Donald Trumps svärson Jared Kushner dras in i FBI-utredningen


Han har en speciell teknik som tycks gå ut på att rycka den han skakar hand med emot sig en bit in i handskakningen. Resultatet blir att hans partner ofta tycks hamna lite ur balans.

Finns exempel på Youtube

Två personer som helt klart kom ur balans är hans vicepresident Mike Pence och Trumps utnämning till ny HD-domare, Neil Gorsuch.

Det finns sammanställningar för den som vill på exempelvis Youtube. Handskakningen med Japans premiärminister Shinzo Abe är exempelvis en klassiker som aldrig verkade vilja ta slut.

Men några verkar ha lärt sig. När han mötte Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Vita huset så var Trudeau beredd på rycket och drog lika hårt själv.

Och när Trump i går mötte Frankrikes nye president Emmanuel Macron så var fransmannen helt klart också på sin vakt och det blev en mycket intensiv handskakning där ingen verkade vilja ge vika.

Fast för stackars premiärminister Markovic blev det inte ens en handskakning. Det blev bara en hand på axeln och en undanskuffning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.