Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kastar sig Spaniens ledare ur livvaktsbilen

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kastade sig ur bilen och sprang förbi journalisterna när han anlände till Bryssel. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven anlände vid 15-tiden till toppmöteslokalen i Bryssel. Foto: Niklas Svensson

BRYSSEL. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kastade sig ur livvaktsbilen och rusade sedan förbi alla journalister när han på torsdagseftermiddagen anlände till EU-toppmötet i Bryssel. 

– Det som sker i Katalonien och Spanien är väldigt oroväckande – och allvarligt, konstaterade statsminister Stefan Löfven ett par minuter senare. 

Spaniens pressade premiärminister Mariano Rajoy, ledare för konservativa Partido Popular, ville inte svara på några frågor när han anlände till toppmöteslokalen Justus Lipsius i Bryssels EU-kvarter. Han kastade sig ur livvaktsbilen och sprang in i byggnaden, förbi hundratals journalister.

Orsaken är situationen på hemmaplan, där den katalanske regionledaren Carles Puidgemont hotar med att rösta igenom formell självständighet.

Samtidigt väntas centralregeringen i helgen besluta att ta kontrollen över den spanska regionen.

Stefan Löfvens nya varning 

När Expressen möter statsminister Stefan Löfven i Bryssel vid 15-tiden på torsdagen varnar han för situationen i Spanien.

– Om man har en sådan spänning i ett land så är det naturligtvis inte bra. Det säger också spanjorerna själva. Men det är samtidigt en inrikespolitisk fråga, och då ska vi inte lägga oss i hanteringen. Det är upp till Spanien att hantera frågan. 

 

Stefan Löfven, som i går kväll frågades ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik", har inte talat med Rajoy de senaste dagarna. 

– Det har jag inte gjort, nej. Men jag räknar med att han kommer att yttra sig här och beskriva situationen.

 

TIDIGARE AVSNITT • Här ser du "Bara Politik"

Under kvällens middag mellan EU-ledarna ska även Storbritanniens premiärminister Theresa May hålla tal. Men förhoppningarna om att detta ska leda till att landet kan ta klivet in i fas 2 i förhandlingarna med EU är minimala, enligt statsministern. 

Storbritanniens premiärminister Theresa May såg nöjd ut när hon anlände till toppmötet i Bryssel. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Löfven: "Det är att tro på mirakel"

– Det är att tro på mirakel, säger han. Men hon kommer att beskriva sin syn på saken. 

Enligt Löfven finns en enighet bland EU:s 27 länder om att Storbritannien måste öppna plånboken ytterligare. 

– Finansieringsfrågan finns kvar. 

Stefan Löfven tycker ändå att Theresa May gjort vad hon har kunnat hittills. 

– Efter de förutsättningar som finns. Det är nog inte lätt, men Storbritannien måste visa en större beredskap för att se till att göra rätt för sig. Det kräver mer betalning och bättre finansiering. 

Det nu pågående toppmötet i Bryssel avslutas först i morgon eftermiddag. EU-ledarna ska vid sidan av Brexitförhandlingarna och situationen i Spanien diskutera migration, digitalisering, försvar, icke-spridning av kärnvapen och andra utrikespolitiska frågor. 

Norske miljardären som räddar Isabella Löwengrip

Här är miljardären som köpte skönhetsbolaget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.