Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här kastar sig mannen ut från ett 13-våningshus

Se klippet när mannen faller.
Bilder från mannens fall. Foto: Privat
Här kastar sig mannen ut från höghusen. Foto: Privat
Bilder från mannens fall. Foto: Privat
Här landar mannen säkert. Foto: privat
Bilder från mannens fall. Foto: Privat

Bilder visar hur en man kastar sig ut från fönstret från ett 13-våningshus i Solna.

Några meter ut i luften vecklas en fallskärm ut och mannen landar säkert på marken.

Polisen avråder bestämt från den här typen av verksamhet som kallas base jumping.

– Vi hade en patrull på väg men hopparna var borta när vi kom, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

Det våghalsiga stuntet fångades på video, som Expressen har tagit del av. Den riskfyllda sporten kallas för base jumping och har vållat flera dödsolyckor de senaste åren.

Enligt ett vittne genomfördes två till tre hopp under torsdagskvällen i Hagalund i Solna, norr om Stockholm.

– Det var några killar i 20-25-årsåldern som hoppade från 13:e eller 14:e våningen. Det samlades en hel del folk för att titta på, berättar vittnet.

– De har gjort det här tidigare, men aldrig från så här låg höjd. De gör det väl för adrenalinet. Allt gick bra, ingen skadades, fortsätter vittnet.

Polisen fördömer

Det ska inte vara någon klubb som ligger bakom aktiviteten, utan det handlar om ett gäng som sysslar med sporten privat.

Polisen larmades till platsen, men hopparna var borta när polispatrullen kom fram.

– Vi avråder bestämt från det här. Det ter sig mindre lämpligt om man tänker sig att det bor en massa människor i huset som går ut och in, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

– Det är också olämpligt med tanke på den fara som personerna utsätter sig för. Händer det något måste någon städa upp efteråt, säger han.

Kan vara brottsligt

Nylén säger att det här är första gången han hör talas om att base jumping förekommer i bostadshus. Det är oklart om verksamheten är brottslig, säger han.

– Man får titta på omständigheterna. Till exempel om det handlar om att utsätta andra människor för fara, då kan det vara ett brott, säger Fredrik Nylén.

Världens farligaste sport

Base jumping anses av många vara världens farligaste sport. Utövarna hoppar med fallskärm från fasta objekt, inte från flygplan och helikoptrar.

Olyckor förekommer oftare än i andra sporter, inte sällan med dödlig utgång. Den legendariske base-hopparen Carl Boenish satte extremsportens första världsrekord när han hoppade från Trollväggen i Norge 1984 - och två dagar senare förolyckades han på samma plats.

Förra året omkom en svensk kvinna i 30-årsåldern efter en base jump-olycka i Norge. 

Kvinnan befann sig i ett sällskap med två andra svenskar när olyckan inträffade efter att ha hoppat base jump på 800 meters höjd på fjället Katthammaren. 

En annan svensk omkom i en olycka i Portugal 2013 då han hoppat från 100 meters höjd men då fallskärmen inte lösts ut.

Svenska fallskärmsförbundet avråder från base jumping, skriver förbundets presskontakt Anna Oscarson i ett sms.