Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kan Sofia och prinsen säga "ja"

Sofai Hellqvist och prisn Carl-Philip har tittat på flera idylliska kyrkor på Öland inför det stundande gdrömbröllopet.Foto: Stefan Lindblom
Räpplinge Kyrka med anor från 1100-talet är en av kandidaterna.Foto: Christian Örnberg
Gärdslösa kyrka, som invigdes på 1100-talet, är den kyrka som prinsessan Margaretha gifte sig med affärsmannen John Ambler i. Ett naturligt vl för prinsen.Foto: Christian Örnberg

BORGHOLM. Här på Öland kan drömbröllopet bli mellan Sofia Hellqvist och prins Carl Philip.

- De har tydligen varit och tittat på två kyrkor. Det viskas om det, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

De två kyrkor som är aktuella är Räpplinge och Gärdslösa - båda med kunglig anknytning.

- Sollidens slott tillhör Räpplinge församling och i Gärdslösa kyrka gifte sig kungens äldsta syster prinsessan Margaretha, men det finns inga beslut tagna, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Här kan det bli kungligt bröllop

Räpplinge kyrka Var från början en träkyrka som byggdes i mitten av 1000-talet. 1100-talet blev det en stenkyrka och Sollidens slott som är kungafamiljens paradis ligger inom det som en gång var Räpplinge socken. Det är Räpplinge församling som kungafamiljen tillhör på somrarna. Det var här som Madeleine tänkte att ha sitt bröllop 2010.

Gärdslösa kyrka Invigdes på 1100-talet. En av Ölands mest populära turistmål. Det var här som prinsessan Margaretha gifte sig 1964 med engelsmannen John Ambler. Det skulle kunna vara ett naturligt val för Carl Philip.

Här hölls de övriga kungabröllopen

Madde och Chris: Prinsessan Madeleine valde Slottskyrkan inne på Stockholms slott. Hon hade redan 2010 planerat att gifta sig på Öland med dåvarande fästmannen Jonas Bergström. Efter att de gick skilda vägar var ett bröllop på Öland med nya kärleken Chris O'Neill inte aktuellt.

Victoria och Daniel: Kronprinsessan Victoria gifte sig i Storkyrkan i Stockholm 2010. Som framtida drottning av Sverige hade något annat varit helt uteslutet. Kungen och drottningen gifte sig i samma kyrka 1976.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist ska gifta sig sommaren 2015 och det ger paret och framför- allt hovet en låg startsträcka för att planera ett kungligt bröllop. Det ger nu Carl Philip ett stort spelutrymme när det gäller planeringen av hans och Sofia Hellqvists bröllop.

Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm, bekräftar för Expressen uppgifterna om att Sofia och Carl Philip redan ska ha varit och tittat på kyrkor på ön.

- Ja, det är något många pratar om. Det har viskats om att de har tittat på två öländska kyrkor.

Vilka kyrkor handlar det om?

- Räpplinge kyrka och Gärdslösa kyrka. Det är ju självklart att vi hoppas att detta stämmer och att vi får ett kungligt bröllop på Öland 2015. Det vore kul om Carl Philip ville fullfölja den tradition som finns sedan tidigare när en av kungens systrar gifte på Öland, säger Lisbeth Lennartsson.

1964 gifte sig kungens äldsta syster prinsessan Margaretha i Gärdslösa kyrka med engelsmannen John Ambler.

Leverera vad som krävs

- Det skulle vara fantastiskt för Öland om det blev verklighet. Vi skulle lätt kunna leverera det som krävs för ett kungligt bröllop. Vi har sydöstra Sveriges bästa hotellrum och plus att Öland är känt som matlandskapet. Vi har Karin Fransson som är både nationellt och internationellt känd för sina kunskaper i köket.

Lisbeth Lennartsson träffar kungaparet under traditionella Kungsrallyt på Öland i augusti. Då tänker hon ta sin chans:

- Om möjligheten ges kommer jag och kommunchefen Christina Madeling att berätta för kungaparet att det vore väldigt uppskattat om det fanns en möjlighet att ha bröllopet på Öland.

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet:

- Det är inget bestämt och planeringen har ännu inte börjat. Allt kommer att påbörjas i höst.

Är Öland ett alternativ?

- Som sagt, det är först i höst planeringen börjar.