Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan ”normbrytande” hyresgäster vräkas

I dag finns en fiskbutik på torget, vårdcentral, en större Ica-butik, second hand, en kiosk, bankomat, restaurang, kafé. Allting hålls efter. Garaget där det förut brukade stå utbrända bilar är numera ommålat.
Foto: Christer El-Mochantaf

Premium: På några år har Göteborgsförorten Gårdsten gått från att vara på polisens lista över särskilt utsatta områden, till att ha en kriminalitet långt under rikssnittet. 

Med den numera omtalade ”Gårdstensmodellen” har ett enskilt bostadsbolag tagit problemen i egna händer: Kriminella vräks, hyresgäster erbjuds arbete och i parkeringsgaraget står inte längre några utbrända bilar. 

– Vi jagar inte folk, men vi sätter gränser, säger Ulf Merlander som sadlade om från polis till vd för det kommunala bostadsbolaget. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Lone trodde hon hade IBS – led av en annan tarmsjukdom

Premium: Blev helt av med smärtorna • ”Tillstånd få läkare känner till”

Direktören jagas av ex-frun och Skatteverket

Premium: Preston Haskell, 56, jagas av Skatteverket och ex-frun • Kravet: 300 miljoner

Anders Adali avslöjad av drinkorgier och lyxliv: ”Spårade ur”

Premium: Anders Adali bytte liv efter rånet – nu är han fast igen • ”Obscena summor”