VÄXANDE JUBEL. Fler och fler svenskar firar nationaldagen den 6 juni. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
VÄXANDE JUBEL. Fler och fler svenskar firar nationaldagen den 6 juni. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Här kan du fira 6 juni i Västerås

Publicerad
Uppdaterad
Se det som en uppladdning inför fotbolls-EM som startar snart, eller som en chans att visa att du helt enkelt gillar landet Sverige.
Alla som gillar att vifta med blågula flaggor är hursomhelst välkomna att fira nationaldagen i Västerås.
Årets nationaldagsfirande i Västerås 6 juni börjar på Fiskartorget mitt i stan. Det blir konsert från stadshustornets klockspel och utdelning av pappersflaggor. Stadsmusikkåren finns på plats och de leder  marschen genom staden upp till Djäkneberget där ett digert program redan är igång med bland annat aktiviteter för barnen, fallskärmshoppning, flagghissning, nationalsång och leverop för fosterlandet.
Men innan det så har alla som det senaste året fått sina svenska medborgarskap, hyllats i stadshuset.

Nationaldagen - Program 2008:

Nya svenskar hälsas välkomna i stadshuset.

FISKARTORGET
12.30-12.45 Samling Fiskartorget.Konsert med Dan Eiderfors från stadshustornets klockspel.
12.45-13.00 Stadsmusikkåren spelar.Uppställning fanborgen.Utdelning av pappersflaggor.   
13.00 Avmarsch från Fiskartorget;Stadsmusikkåren, fanborgen och allmänheten. Marschväg: Erik Hahrs gata - Köpmangatan – Västra Kyrkogatan – Biskopsgatan – Ringvägen – Kristinagatan – Djäkneberget.

DJÄKNEBERGET
Utdelning av pappersflaggor.
Biståndsorganisationen Individuell Människohjälp har bjudit in Tibetanska gäster - Mötet med Himalaya. Visar upp tibetanskt hantverk.
12.20-12.50 Djungelvrååål!. Följ med på ett djungeläventyr med körerna Young Voices, Kulturskolan och The School Tunes, Persboskolan.
13.00-16.00 Mingel med Gycklargruppen Trix . De kommer att roa och oroa under eftermiddagen.
13.10  Västerås Ungdomsmusikkår.
13.25 Stadsmusikkåren och fanborgen marscherar in på Djäkneberget.
13.30 Scenen; konferencierer Katarina Söderberg och Anna Fahlstedt från Teater Västmanland.
Flagghissning Svenska arméns paradmarsch spelas av Stadsmusikkåren.Sveriges Flagga (a capella). Den Unga Manskören Nofalkum från Västerås musiklasser vid Fryxellska skolan. Tal av Göran Landerdahl, kommunfullmäktiges ordförande. Leve för fosterlandet utropas av Göran Landerdahl.
Nationalsången, Thomas Annmo leder sången, Stadsmusikkåren, Den Unga Manskören Nofalkum, Ungdomsmusikkåren och allmänheten sjunger med.
Sverige med Thomas Annmo, Daniel Klanger ackompanjerar på piano.
Utdelning av fanor - Göran Landerdahl. Under blågul fana spelas av Stadsmusikkåren och Ungdomsmusikkåren.
Land du välsignade, Thomas Annmo sjunger, Daniel Klanger ackompanjerar på piano.
Fallskärmshopp med Ulf Andersson. Fallskärmsklubben Aros, Tony Berglund ciceron.  
Avmarsch Stadsmusikkåren och fanborgen.
Västerås Folkdansgille och Västerås Spelmansgille med dans och musik. Gånglåt från Lima, (a capella) med Den Unga Manskören Nofalkum. Arrangemang Anna-Karin Annmo.
Sommardofter, Thomas Annmo sjunger, Daniel Klanger ackompanjerar på piano. 14.25-14.55 Västerås Ungdomsmusikkår, Kammarorkestern, Kompgrupp samt kör från Kulturskolan och sångsolister, som framför låtar från showen Maxat. Sommarsångsmedley med kända låtar. Dirigent Mikael Nyvelius.
15.00-15.45 Sång- och musikprogram med skådespelarna Anna Fahlstedt och Katarina Söderberg samt musikerna Andreas Kullberg och Anders Larsson.
16.00  Avslutning

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag