Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan du bada med hunden i Stockholm i sommar

Värmesmällen – just innan midsommar
Bada inte med hunden under algblomning. Det är ovanligt med algförgiftning, men kan leda till döden.
Foto: devinmaree - stock.adobe.com
Mys på stranden.
Foto: nuzza11 - stock.adobe.com

Det finns massor av stränder i Stockholm med omnejd.

De flesta är bara för människor. Expressen har hittat 17 badplatser där din fyrfota vän är välkommen att doppa sig. 

Här är en lista över vad som gäller – kommun för kommun. 

Detta gäller för hundar på de flesta stränder

Det är varje kommun som bestämmer reglerna för deras stränder. Utgå alltid från att hundar inte är välkomna till badstränderna. Är man hundrädd ska man inte behöva möta en lös hund vid stranden. Man kanske inte är så pigg på att bli duschad av en blöt hund som skakar av sig badvattnet när man solbadar.

Vill du veta exakt vad som gäller brukar det finnas information på respektive kommuns hemsida.

Se upp vid algblomning

Försäkringsbolaget Agria varnar hundägare för att bada med hundar under algblomning. Det är inte vanligt att hundar drabbas av algförgiftning, men det förekommer varje år och kan resultera i att hunden dör.

– Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot och dödsfall som följd, skriver Agria.

Åk omedelbart till veterinär om din hund uppvisar följande symtom om den druckit algvatten. Symtomen kommer snabbt, ibland inom en halvtimme:

■ Är orolig

■ Darrar

■ Kräks

■ Vinglar

■ Krampar


Här kan du bada med hunden i Stockholms kommun

Långholmens hundstrand. Det finns ett hundbad på Långholmen, vid sandstranden som ligger på östra sidan av Långholmen.

Bredvid Sätrabadet finns Sätra hundstrand, där hundarna kan få mjuk sand under tassarna. Sätra hundstrand ligger vid slutet av Alsätravägen, Skärholmen, cirka 20 minuter med bil från centrala Stockholm.

Här kan du bada med hund i Botkyrka kommun

Hundar är välkomna att bada på Lida friluftsgård, dock inte tisdagar och torsdagar klockan 17–21 när modellbåtklubben tränar och tävlar, skriver friluftsgårdens hemsida.

Här får du bada med hundar i Haninge kommun

Det finns hundbad i Haninge kommun. Dalens bad ligger vid sjön Drevviken. Ta buss 824 eller 825 från Trollbäckens centrum eller Haninge centrum.

Här kan du bada med hunden i Huddinge kommun

Det finns två hundbadplatser vid sjön Gömmaren i Gömmarens naturreservat i Huddinge. Tänk på att hundarna ska vara kopplade innan ni kommer fram till baden.

Södra hundbadet ligger cirka 120 meter till vänster om stranden för människorna. Det är bra skyltat. 

Norra hundbadet är på långt promenadavstånd – 1 kilometer. Gå till höger från människobadet och följ stigen med orange markeringar för att komma till hundbadet.

Roligare om man är två. Men tänk på att alltid hålla din hund under uppsikt.
Foto: Adobestock

Här kan du och din hund bada i Järfälla kommun

4 kilometer norr om Stäket ligger Ängsjö hundbad, med egen brygga och hundsprång. Det finns grillmöjligheter om det inte råder eldningsförbud. Adress: Ängsjövägen 147, Järfälla.

Här kan din hund bada på Lidingö

Under sommarhalvåret kan hunden bada vid Södergarnsviken på norra Lidingö, enligt Brukshundsklubben. Det är en 700 meter promenad från parkeringen vid Elfviksvägen, Furutorp eller Fågelöudde.

Här kan din hund bada i Nacka kommun 

Hundar är inte välkomna till kommunala badstränder under sommarhalvåret. Däremot får man bada med hund i ”sjöar och vid kusten utanför badplatser på tillgängliga strandområden året runt”, skriver kommunen på sin hemsida.

Här kan du bada med hunden i Sigtuna - en strand för hundar

Steningebadet vid Mälaren är ett omtyckt badområde för hundägare och hundar. Hundstranden ligger till vänster om människornas strand och erbjuder ett stort öppet område med mycket gräs, lång strand, brygga och hundtrampolin, skriver Hundvänliga Stockholm.

Bada med hund i Södertälje

Det finns inga speciella badplatser för hundar i Södertälje. På kommunens hemsida föreslås hundägare att själva hitta en sjö eller strandremsa att använda: 

”Däremot finns det gott om sjöar och en lång kuststräcka i kommunen där man kan hitta platser lämpliga för hundbad”, skriver Södertälje på hemsidan.

Det är förbjudet för hundar att vistas på badstränder i kommunen under juni, juli och augusti.  

Bada med din hund i Tyresö

Gålö hundstrand är en sandstrand för just hundar. Där kan du och din kompis ta ett bad tillsammans. Stranden ligger på Gålö havsbad vid campingen. Halva stranden är tillägnad hundarna och deras hussar och mattar. Långgrunt vatten. 

Här kan du bada med din hund i Täby kommun

Täby har flera hundbad i kommunen. Vid Hästängen i Gribbylund finns ett inhägnat hundbad med ett picknickbord vid badet. Närmaste parkeringsplats är vid Ängsholmsparken, skriver Täby kommun på sin hemsida.

Rösjö hundstrand, vid Rösjön. Hundbadet ligger mellan Täby- och Danderydsdelen av Rösjön. Sajten Hundvänliga Stockholm tipsar hur man hittar: Kör ner för Rösjövägen, parkera och promenera åt vänster, lite mot en ö man ser mitt i sjön.

Rönningesjön Hundbad ligger vid slutet av Hästängsvägen. På den lagda sandstranden finns picknickbord, spade, kratta, livboj, hink och tvättsvamp. 

Här kan du bada med hund i Upplands-Bro

Det finns hundbad vid Hällkana friluftsområde i Lejondals naturresarvat. Det finns även ett hundbad vid Lillsjöbadet.

Här kan du och din hund och häst bada i Österåkers kommun

Svinninge är Åkersbergas enda tillåtna strand, där kan både hunden och hästen få bada. Stranden ligger förbi Svinninge båtklubbs bryggor, längst bort vid Svinninge tomtägarförenings badplats, skriver Hundvänliga Stockholm. 

Här kan du bada på andra platser

Många kommuner med mycket strand har inga speciella stränder för hundar. Men det är några saker du ska ha koll på innan du hoppar ner i vattnet med din hund.

Allemansrätten gäller för dig och din hund. Du får inte gå in på någon annans tomt för att ta dig till en badplats. Och du ska ha bra koll på din hund. Den ska i princip alltid vara kopplad på sommaren för att skydda vilda djur och deras ungar.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.