Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kämpar de sida vid sida mot lågorna

Två civila helikoptrar tankar i Lassekrog i närheten av bränderna i Enskogen utanför Ljusdal.Foto: Janne Åkesson
Helikopter tankas i Lassekrog.Foto: Janne Åkesson
En helikopter flyger över södra Enskogen.Foto: Janne Åkesson
Bakom trädtopparna i Enskogen ser man bränder.Foto: Janne Åkesson
En helikopter tömmer vatten över södra Enskogen.Foto: Janne Åkesson
Helikopter lämnar väg 84 vid Lassekrog efter att ha tankat bränsle.Foto: Fredrik Samuelson
1 / 7

SÖDRA ENSKOGEN. Här kämpar räddningstjänst, helikopterpiloter och lantbrukare mot lågorna.

Sent i natt spred sig fortfarande bränderna i Enskogen utanför Ljusdal och var inte under kontroll.

– Den här insatsen kommer fortgå länge, flera veckor, säger Mats Åberg, stabschef vid räddningstjänsten.

Det pyr i de svarta markerna. Svedda träd syns överallt. Röken ligger som ett töcken en bit bort. Solen steker de brända sotiga markerna. 

Luften vibrerar. Helikoptrar hovrar ovanför oss och tömmer vatten över trädtopparna. Längs vägarna går traktorer med vattentunnor och sprutar över vägen och dikena. 

– Vi försöker hålla branden från att sprida sig österut, säger Mats Åberg, stabschef vid räddningstjänsten och pekar på den torra grusvägen.

 

Expressens reporter Fredrik Samuelson intervjuar Mats Åberg i södra Enskogen.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Branden har spridit sig på två flanker

Vi är i den östra begränsningslinjen av brandområdet Enskogen utanför Färila i Ljusdals kommun.

Branden har spridit sig norrut och söderöver. Vattenbombningarna ska fokusera på att skydda vattenkraftverken Öjeforsen och Laforsen som ligger nära. 

Helikopter över södra Enskogen.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Drygt 100 brandmän jobbar i skogen och ungefär lika många är från hemvärnet. Mats Åberg svettas och tar sig för pannan. Han ser sammanbiten ut och suckar djupt. 

– Förhoppningsvis får vi bättre väder, regn utan åska, säger han bara.

En kvart senare ser vi röken börja närma sig från norr. Vinden ligger mot oss. Mats Åberg får bråttom.

– Det ryker där borta. Nu kommer de jobba här. Nu får vi åka så vi inte står i vägen, säger han och ber oss omgående stiga ombord på den buss som tagit oss ut i brandområdet. Den tar oss några kilometer bort till Lassekrog där en sambandscentral byggts upp.

 

LÄS MER: Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt 

Räddningstjänstens nya strategi

I Lassekrog råder det febril aktivitet. Bandvagnar rullar i väg med hemvärnspersonal. Helikoptrar landar för att fylla på bränsle och lyfter snabbt. 

I omgångar under fredagen bekämpade två franska och två italienska vattenbombplan bränderna utanför Ljusdal. Strax efter 18 på fredagskvällen fick ett av de italienska planen tekniska problem men var snart uppe i luften igen.

Helikoptrar tankas på väg 84 vid Lassekrog.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

På kvällen kom räddningstjänsten i Ljusdal med en ny strategi: Branden ska inte nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. Under dagen har det sett ljusare ut för Kårböle och grannbyn Ängra men än är faran inte över. 

Värre är det fortfarande i Enskogen, där branden härjar fritt längs den norra och södra flanken, och vid Nötberget en bit bort. Räddningstjänsten hade sent i natt inte kontroll över de bränderna. 

 

Marken är alldeles sotig efter brandens framfart i södra Enskogen.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Det pyr från marken.Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

 

LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige 2018 

Dan Eliasson: ”Det kan fortsatt eskalera”

Totalt brinner det på 12 000 hektar i Hälsingland – och på drygt 20 000 hektar om man räknar in alla bränder i Sverige. Sent på kvällen hade SOS Alarm 83 ärenden som klassificerades som ”brand i terräng” runtom i landet.

Helikopter lämnar Lassekrog efter att ha fyllt på bränsle.Foto: Fredrik Samuelson

Förutom bränderna i Ljusdals kommun är det de i Fågelsjö och Lillåsen i Jämtland, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som Myndigheten för beredskap, MSB, bedömer vara allvarligast.

– De största bränderna kommer inte att gå att släcka nu, sa Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, på gårdagens presskonferens.

”De största bränderna kommer inte gå att släcka”, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Han sa att Sveriges beredskap för skogsbränder måste höjas.

–  Vi står i direktkontakt med räddningstjänster i hela landet. Jag vill vara väldigt tydlig med att det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i. Jag vill varna för att underskatta situationen. Det kan fortsatt eskalera och läget är allvarligt.

 

VMA: Här är skogsbränderna just nu

På fredagen härjar bränderna fortfarande fritt på flera håll. Det finns sex viktiga meddelanden till allmänheten (VMA). För mer information – lyssna på din lokala P4-kanal.

Huskölen i Ljusdals kommun och Härjedalens kommun, Jämtlands och Gävleborgs län

På grund av skogsbrand uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna det omgående. Polis hjälper till med evakueringen. Samlingsplats Svegs flygplats.

 

Finneby, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

På grund av skogsbranden uppmanar räddningsledaren alla som befinner sig i området att lämna området senast klockan 18.00 torsdag 19 juli, utrymningsväg är väg mot Ramsjö.

 

Kårböle, Ljusdals kommun i Gävleborgs län

På grund av skogsbranden i Kårböle beslutar räddningsledaren att alla i berört område ska vara utrymda senast kl 08:00 torsdagen 19 Juli. Utrymningsväg är väg 296 mot Los. Busstransport hittas vid Kyrkan-Bystugan onsdag 18 juli kl 21:00 samt torsdag 19 juli från 03:00. Furugården i Los har beredskap att ta emot personer.

 

Enskogen och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

 

Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

 

Trängslet, Dalarnas län

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.