Rondellhundarna finns i Linköping, Karlstad och Motala. Har du sett fler?
Rondellhundarna finns i Linköping, Karlstad och Motala. Har du sett fler?

Här jycklar de med vägverket

Publicerad
Uppdaterad
Här är årets folkliga konstuppror.
Rondellhundarna sprider sig över landet.
- Det är spännande, vi har ingen aning om vilka som ligger bakom dem, säger Lena Wiklund, konstintendent på Länsmuseet i Östergötland.

BILDSPECIAL: Här är årets folkliga konstuppror

I mars fick Linköpingsborna ett nytt konstverk, signerat Stina Opitz. Det var betonghunden "Cirkulation II" som placerades i Nygårdsrondellen i Linköping. Men hunden vandaliserades. Någon högg huvudet av den. Protesterna mot vandaliseringen var stora. Och till konstnärens förvåning dök plötsligt en hemmasnickrad trähund upp i rondellen.

Sprider sig över landet

Rondellhunden fick snart sällskap. Nu finns en trähund i nästan varje rondell i Linköping. De har även setts till i Karlstad, Motala, Åtvidaberg, Skänninge och Västervik. Enligt uppgift fick även Stockholm sin första rondellhund nyligen. Ingen vet vilka som sörjer den stackars vandaliserade hundstatyn så mycket att de nu börjat bygga egna trähundar. Den anonyma aktionsgruppen Akademi Vreta Kloster har tagit på sig ansvaret för de första trähundarna. - Det kom en skaparkraft efter det tragiska som hände med Stina Opitz skulptur, säger konstkonsulent Lena Wiklund på länsmuseet i Östergötland.

Ställs ut

Nu ska länsmuseet göra en utställning om hundarna. - Vi tycker att det är ganska spännande att följa vad som händer. Det har blivit som en folkrörelse. Det är helt otroligt, nästan unikt, säger konstkonsulent Lena Wiklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag