Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här jycklar de med vägverket

Rondellhundarna finns i Linköping, Karlstad och Motala. Har du sett fler?
Här är årets folkliga konstuppror.
Rondellhundarna sprider sig över landet.
- Det är spännande, vi har ingen aning om vilka som ligger bakom dem, säger Lena Wiklund, konstintendent på Länsmuseet i Östergötland.

BILDSPECIAL: Här är årets folkliga konstuppror

FAKTA

Nosa upp fler hundar!
Känner du till fler rondellhundar eller vet mer om skaparna?
Hör av dig till Expressen!
Mejla: rondellhund@expressen.
se
eller ring: 08-738 30 00

I mars fick Linköpingsborna ett nytt konstverk, signerat Stina Opitz. Det var betonghunden "Cirkulation II" som placerades i Nygårdsrondellen i Linköping. Men hunden vandaliserades. Någon högg huvudet av den. Protesterna mot vandaliseringen var stora. Och till konstnärens förvåning dök plötsligt en hemmasnickrad trähund upp i rondellen.

Sprider sig över landet

Rondellhunden fick snart sällskap. Nu finns en trähund i nästan varje rondell i Linköping. De har även setts till i Karlstad, Motala, Åtvidaberg, Skänninge och Västervik. Enligt uppgift fick även Stockholm sin första rondellhund nyligen. Ingen vet vilka som sörjer den stackars vandaliserade hundstatyn så mycket att de nu börjat bygga egna trähundar. Den anonyma aktionsgruppen Akademi Vreta Kloster har tagit på sig ansvaret för de första trähundarna. - Det kom en skaparkraft efter det tragiska som hände med Stina Opitz skulptur, säger konstkonsulent Lena Wiklund på länsmuseet i Östergötland.

Ställs ut

Nu ska länsmuseet göra en utställning om hundarna. - Vi tycker att det är ganska spännande att följa vad som händer. Det har blivit som en folkrörelse. Det är helt otroligt, nästan unikt, säger konstkonsulent Lena Wiklund.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!