Här jobbar de rika hemifrån: Mobiler avslöjar klassklyftan

Data från Telia visar stora skillnader.
Siffrorna från Telia som visar hur många stockholmare som antas arbeta hemma. Att Essinge-distriktet är så lågt kan bero på den stora motorvägen som går där, enligt Kristofer Ågren på Telia.
Foto: Telia / Telia

Människor i välbärgade områden jobbar hemifrån – medan de boende i Stockholms utsatta delar oftare rör sig ute i samhället. 

Det visar mobildata från Telia som Expressen tagit del av. 

– Jag är mer orolig att smittas ute än på mitt jobb, trots att jag jobbar med coronasjuka, säger undersköterskan Johanna Järvlind. 

Enligt forskare kan det här innebära en ökad risk för redan utsatta personer. 

Den 16:e mars uppmanades stockholmarna att börja jobba hemifrån på grund av coronaviruset. Det pågick en konstaterad samhällsspridning, framför allt i Stockholmsområdet, och statsepidemiolog Anders Tegnell sa att hemarbete kan ha effekt på virusets framfart. 

– De som kan jobba hemma bör göra det i fortsättningen, sa han under myndighetens dagliga presskonferens.

En vecka senare syntes redan effekten av myndighetens uppmaning. Men alla kan inte jobba hemifrån.

”Jag tror inte att omgivningen förstår hur utsatt man är”, sa nyligen Erica, 52, i Expressens reportage. Hon berättade om hur timvikarierna inom äldrevården fortsätter att gå till jobbet som vanligt under coronapandemin – men utan vare sig tillräcklig skyddsutrustning eller ekonomisk trygghet.

Klassklyftorna märks tydligt under krisen, inte minst geografiskt.

I flera reportage har Expressen beskrivit situationen i förorterna kring Järvafältet Stockholm, där coronainformationen från myndigheterna inte nådde fram – med flera dödsfall som följd.

Nu tydliggör data från Telia skillnaderna ytterligare. Siffrorna som Expressen tagit del av visar hur boende i socioekonomiskt starka Stockholmsområden stannar hemma på dagarna, medan personer i utsatta områden fortsätter att gå till jobbet.

Expressens granskningar av klassklyftorna i coronakrisen:

Frida Sundkvist har i en rad granskningar lyft fram hur utsatta områden drabbats under pandemin – genom såväl dålig information från myndigheterna, som brist på konkreta åtgärder vid smittspridningen. Hon har också berättat om Internationella Engelska skolan, IES, som tog ut 50 miljoner i vinst i höstas men under våren stängde sin ordinarie verksamhet på grund av personalbrist


Karin Sörbring har skrivit flera uppmärksammade texter om den otrygga situationen för personal inom äldrevården, samt om den 26-åriga mamman Sol-Angelica, som trots att hon befinner sig i riskgrupp inte kan hålla sig isolerad, av ekonomiska skäl.


Daniel Olsson avslöjade att en sjukhusdirektör i Göteborg hyrde in sig själv som konsult och tjänade hundratusentals kronor – utöver sin höga månadslön. 

Genom tjänsten Crowd Insights har Telia sammanställt anonym data som visar rörelsemönster hos större grupper, som i en kommun eller en stadsdel. 

– Om ett rörelseflöde som syntes under morgontimmarna är kvar på samma plats mellan klockan 14 och 15 på eftermiddagen kan vi anta att den gruppen är kvar hemma under dagen, säger Kristofer Ågren som är chef för Data Insights på Telia. 

https://datawrapper.dwcdn.net/W6LDZ/3/

Vad kan man säga om siffrorna? 

– I materialet ser man att det skiljer sig ganska mycket mellan kommunerna och distrikten. I Täby, Danderyd, Lidingö och Nacka är det över 70 procent som är aktiva inom sitt hemområde under eftermiddagen. Vi kan inte säga säkert, men det är sannolikt att man jobbar hemma. 

Han fortsätter:

– Områden som Skärholmen och Botkyrka ligger 10 procentenheter under. Det är en signifikant skillnad, säger Kristofer Ågren. 

Chefen för Data Insight på Telia, Kristofer Ågren, poängterar de stora skillnaderna mellan distrikt i Stockholm.
Foto: Press / Press

Vårdpersonal orolig för smitta

I Botkyrka bor och jobbar Thomas Larsson. Han är lastbilschaufför åt matvaruleverantören Dagab och har inga möjligheter att jobba hemma. 

– Man känner lite frustration över att gå till jobbet nästan. Just det här med att man vet att folk har möjlighet att sitta hemma och inte behöva ta risken och utsätta sig som en annan gör. Det funderar man ju över, säger han. 

Thomas Larsson är lastbilschaufför och bor i Botkyrka. Han kan inte ta med sig jobbet hem.
Foto: Privat / Privat

Thomas Larsson säger att hans arbetsgivare har ”gjort en hel del” för att minska risken för smittspridning. I lastbilarna finns utrustning för att sprita av ratt och handtag. Man får inte längre gå in i butiker heller, utan ska ringa när man är utanför. 

Trots det känner han en viss oro. 

– Jo, alltså jag går ju till jobbet men sen håller jag mig hemma. Hade jag kunnat jobba hemma hade jag absolut gjort det, säger Thomas Larsson. 

Inte heller vårdpersonalen kan arbeta hemifrån. 

Johanna Järvlind är undersköterska på SÖS och bor i Haninge söder om Stockholm. Hon åker kollektivt till jobbet om dagarna och är orolig för smitta där. 

– Hade jag haft bil hade jag tagit den till jobbet. Jag är mer orolig att smittas ute än på mitt jobb, trots att jag jobbar med coronasjuka. På jobbet vet jag vilka som är smittade men det vet man ju inte ute, säger hon. 

Undersköterskan Johanna Järvlind åker kollektivt till jobbet varje dag.
Foto: Privat / Privat
Johanna Järvlind, undersköterska på SÖS, i full skyddsutrustning.
Foto: Privat / Privat

Hon säger att hon själv hade jobbat hemma om hon kunnat. Att det finns stora skillnader i Stockholm när det kommer till hemarbete tror hon kan bero på inkomstnivåerna. 

– Man ska inte dra alla över en kam. Men kanske är det fler som bor där som kan jobba hemma, eller som har råd att gå ner i arbetstid eller vara lediga helt och hållet, säger Johanna Järvlind. 

Så jobbar Täbybon hemifrån

En av de boende i Täby, den kommun som toppar Telias lista över hemmajobbande stockholmare, är Terri-Louise Hersby. 

Hon arbetar med marknadsföring på Mondelez, det internationella företaget som äger Marabou, och har jobbat hemma i drygt fem veckor. 

– Vi kan ha våra möten digitalt, något som inte var helt ovanligt innan heller eftersom vi är ett företag med verksamhet i flera länder. Så det har funkat ganska bra hittills. Den största svårigheten har varit att hålla uppe arbetsmotivationen i hemmiljö. 

Terri-Louise Hersby bor i Täby. Just nu är hela familjen, inklusive två barn, hemma om dagarna.
Foto: Privat / Privat

Terri-Louise Hersbys man arbetar också hemifrån. I familjen finns också barn i låg-, och mellanstadieålder som föräldrarna valt att ge undervisning hemma. 

– Det är ganska många med internationell bakgrund, jag är själv från Australien, som har valt att ha barnen hemma. Jag säger inte att det ena eller andra är rätt, men det kändes helt galet att ha barnen i skolan när jag och min man skulle vara hemma från jobbet. 

Varför är vissa hemma i större utsträckning än andra tror du?

– Det beror ju så klart på vad du har för jobb. Många av oss som jobbar med till exempel marknadsföring kan arbeta hemifrån till exempel. Lärare, vårdpersonal och andra kan inte det. De behöver vara på plats. 

Om två veckor börjar Terri-Louise Hersby arbeta med företagets säljare. Det kommer innebära att hon inte längre jobbar hemifrån. 

Är du orolig för det?

– Ja, det tror jag är ganska naturligt. Men jag känner också att jag gör något bra för företaget och, i förlängningen, samhällsekonomin. 

Experten: Ökad risk

Att det är skillnad mellan olika områden i Stockholm hänger sannolikt ihop med socioekonomiska faktorer, enligt experter. 

En av dem är Cecilia Magnusson, verksamhetschef för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i region Stockholm, och professor vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet. 

Cecilia Magnusson, professor på Karolinska institutet, säger att pandemin är en ”perfekt storm”.
Foto: MAGNUS BERGSTRÖM

– Om man har lägre utbildningsnivå kanske man är hänvisad till jobb som ofta tillhör arbetaryrkena. Det kan handla om jobb i servicesektorn, tillverkningsindustrin eller transportsektorn. Då behöver man åka till jobbet, säger Cecilia Magnusson. 

Blir det en ökad risk för de personerna? 

– Med stor sannolikhet. Coronapandemin är en perfekt storm på så vis. 

Enligt Cecilia Magnusson finns det en rad olika faktorer som bidrar till att vissa personer löper större risk att smittas. 

– Man behöver vara på sin arbetsplats, och fler bor trängre. Att man också behöver använda kollektivtrafik i större utsträckning för att man bor längre ifrån sitt jobb bidrar säkert också till den risken. 

Hon lyfter också fram risken med att smittas av coronaviruset när man har andra sjukdomar.

– Vi tror dessutom att prognosen för covid-19 är sämre om man har andra underliggande sjukdomar, som kol eller hjärtsjukdom. Sjukdomar som de här grupperna har i större utsträckning på grund av skillnader i livsvillkor och levnadsvanor, säger hon. 

”Kan ha fler mobiltelefoner”

Petra Lindfors är professor i psykologi vid Stockholms universitet. Hon arbetar bland annat med arbetspsykologi och säger att siffrorna från Telia inte är förvånande. 

Psykologiprofessorn Petra Lindfors är inte förvånad över siffrorna från Telia.
Foto: Jens Olof Lasthein / Jens Olof Lasthein

– Om jag skulle göra en bedömning på förhand om i vilka stadsdelar folk jobbade hemma i större utsträckning så hade jag sagt att sannolikheten är större i Danderyd och Täby än andra ställen i Stockholm. 

Hon fortsätter. 

– Det speglar det vi vet om de här områdenas socioekonomiska sammansättning om vi tittar på kommundata gällande inkomst och utbildning. 

Däremot säger hon att det kan finnas fler förklaringar till varför siffrorna ser ut som de gör. 

– Det kan ju också vara så att personer som bor i resursstarka områden har fler mobiltelefoner, och därför lämnar en hemma när man går till jobbet. Datan visar bara mobilerna och inte personen, säger Petra Lindfors. 

https://datawrapper.dwcdn.net/E8Ctz/2/

Detta är Crowd Insights

• En tjänst från Telia som använts för bland annat stads-, och trafikplanering.  

• Datan är anonymiserad och grupperad. Det kan inte härledas till enskilda individer. 

• Siffrorna indikerar att invånare i mer välbärgade områden jobbar hemma i störst utsträckning. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

I Expressens videodagbok får personer ur samhällsbärande yrken berätta om sin vardag under coronapandemin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.