Här jagas Trumpgänget bort före Joe Bidens tal

Trump-demonstranter utanför Bidens "segertal" i natt.
Flera hundra personer hade tagit sig till parkeringsplatsen vid Chase Center för att följa Biden.
Foto: Johan Eriksson
Det var hög polisnärvaro under senare delen av kvällen.
Foto: Johan Eriksson

WILMINGTON. Segern är nära nu.

Joe Biden höll tidigt under lördagsmorgonen, svensk tid, tal till sina supportrar från ett podium i Wilmington. 

Innan Biden klev upp för att tala körde hans supportrar i väg en grupp Trumpanhängare från platsen. 

Med en växande ledning i potentiellt avgörande Pennsylvania och positiva siffror i Georgia, Arizona och Nevada såg segern i presidentvalet ut att vara inom räckhåll för Joe Biden under natten mot lördag. 

Demokraten planerade ett framträdande i hemstaden vid ”primetime”, men eftersom inga definitiva segersiffror kom drog anförandet ut på tiden. 

”Vi kom hit för att se historia skrivas”

Vid konferensanläggningen Chase Center – där Joe Biden också talade på valnatten – samlades mångdubbelt fler supportrar under kvällen jämfört med valkvällen. Stämningen var klart mer uppsluppen jämfört med den osäkra kvällen i tisdags. Då var det oro för vart sifferstaplarna skulle ta vägen, nu fanns det segervisshet i luften. 

– Vi kom hit för att se historia skrivas. Vi är redo att ta tillbaka vårt land. Biden är som en granne, han är en snäll, omtänksam person som bryr sig om alla, säger läraren Tami Lunsford. Hon tog med sig barnen till området i utkanten av centrala Wilmington.

Tami Lunsford
Foto: Johan Eriksson

– Det varit en tuff tid, så att få nåt sånt här att se fram emot betyder så mycket, säger hon med tårar i ögonen.

Stämningen blev dock mer spänd på den parkeringsplats där de flesta supportrar höll till när en grupp Trumpanhängare dök upp med Trump- och vapenflaggor, och hånfulla budskap om ”Sleepy Joe”. 

De möttes av motangrepp av några av Bidens supportrar:

– Ni förlorade! Ni förlorade!

– Lock Trump up!

Trumpgruppen – uppskattningsvis 10-20 personer – följdes efter och efter en kort paus drog de sedan i väg från området, i god tid före Joe Bidens anförande. 

Joe Biden i tal i natt: ”Måste lägga vreden bakom oss”

När Biden kom till Chase Center vid elvatiden – fem på morgonen, svensk tid – var han segerviss, även om han inte sa att det var helt klar. Joe Biden återanvände också sitt budskap om att han ska jobba för alla amerikaner, även de som inte röstade på honom.

– Vi måste lägga vreden och demoniseringen bakom oss. Det är tid för oss att enas som land, och helas. Det kommer inte bli lätt, men vi måste försöka. 

De samlade Bidensupportrarna fick dock nöja sig med att följa honom via sina mobiltelefoner – talet hölls inomhus och de skärmar som satt uppsatta ute kom inte till användning den här kvällen.  

LÄS MER: Direktrapport om valet i USA – hela dygnet 

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat. 

Hör hela Joe Bidens tal från lördagen.
USA-korrespondenten Johan Eriksson på plats vid talet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.