Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här jagar försvaret
den ryska ubåten

Området där försvaret letar efter den misstänkta ryska ubåten är 4 x 3 mil stort. "I händelse av krig är det den närmaste punkten till Stockholm från Östersjön sett" säger Anders Nordin, tidigare ubåtsjägare och örlogskapten i marinen nu Sjöfartsverkets områdeschef från söder om Gävle till Valdemarsvik.
Foto: Olle Sporrong

Området där försvaret  letar efter främmande undervattensverksamhet är 4 x 3 mil stort.

Det är som att leta efter en nål i en höstack.

– Det är huvudfarleden för kommersiell fartygstrafik till och från Stockholm. I händelse av krig är det den närmaste punkten till Stockholm från Östersjön sett.

Det säger Anders Nordin, 44, tidigare "ubåtsjägare" och örlogskapten i Marinen, nu Sjöfartsverkets områdeschef från söder om Gävle till Valdemarsvik.

Anders Nordin har arbetat inom Marinen i 20 år och slutade som fartygschef.

Under de åren var han med och samlade in underrättelser om misstänkta främmande ubåtar i svenskt vatten – precis det som pågår just nu.

– På den tiden var det nästan vardag att samla in uppgifter om misstänkt undervattensverksamhet, säger han.

Har du varit med och jagat misstänkta främmande ubåtar i det här området?

– Det får jag inte berätta, så jag säger "inga kommentarer", säger Anders Nordin.

Han är väl hemmastadd i det 40 x 30 kilometer stora området i Sandhamnsleden in till Stockholm, eftersom han är ansvarig för farleden och för lotsarna i området.

– Det är ett väldigt stort område att leta i, konstaterar han.


Anders Nordin

Sandhamnsleden är huvudfarled till och från Stockholm. Det är lotstvång för alla fartyg över 70 meter långa.

– När fartygen lämnar Stockholms hamn följer lotsen med och när fartyg ska till Stockholm möter lotsen upp och bordar fartyget vid Revanschgrundet för att följa med till Stockholm.

– I farleden tar vi emot fartyg upp till 245 meter långa med ett djupgående ned till elva meter, säger Anders Nordin.

100 meter djupt

Upp till 15 stora fartyg – containerfartyg och tankfartyg – om dygnet trafikerar farleden. Plus den ordinarie skärgårdstrafiken och privata båtar.

– Farleden är mycket frekvent trafikerad sommartid, då är det många stora kryssningsfartyg i farleden, säger Nordin.

På vissa ställen är det 100 meter djupt.

Är farleden ett bra ställe att gömma sig för en främmande ubåt?

– Det är inte djupet som är viktigt, utan hur omgivningen ser ut. En ubåt kan till exempel gömma sig i en djup ficka på botten eller bakom en udde.

– Man kan säga att hela Stockholms skärgård är ett bra ställe att gömma sig för främmande ubåtar. Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Anders Nordin.

Stort förtroende

Sjöfartsverkets personal samverkar med den militära Sjöbevakningscentralen.

– Vi berättar vilka fartyg som finns i farleden, säger Nordin.

Marinen har eldgivningstillstånd – kan det innebära en fara för den civila sjöfarten om marinen börjar bomba?

– Nej, vi har ett mycket stort förtroende för marinen. Det är ingen fara för annan sjöfart, marinen hanterar ett eldgivningstillstånd med största säkerhet.

– När jag själv var fartygschef hade jag eldgivningstillstånd. De vapen som är aktuella och kan användas är sjunkbomber, antiubåtsgranater och torpeder, säger Anders Nordin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.