Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har jag bott granne med talibaner i tre år?”

Lyssna på senaste avsnittet av Magda Gads podd, Magdas Dagbok.
Beväpnade talibaner vid flygplatsen i Kabul.
Foto: KHWAJA TAWFIQ SEDIQI / AP TT NYHETSBYRÅN
Magda Gad rapporterar om talibanernas övertagande av Afghanistan på plats från Kabul.

Skottlossningen ökar i styrka utanför Magda Gads fönster i Kabul. 

Även hennes grannar skjuter.

– Innebär det här att mina grannar hela tiden varit talibaner, att jag har bott granne med talibaner i tre år. Eller är det talibaner som har tagit över hus som folk flytt, frågar sig Magda Gad i ett nytt avsnitt av podden Magdas Dagbok. 

Lyssna på hela avsnittet här. 

https://embed.radioplay.io?id=95305&country_iso=se"

Det är mörkt ute och Magda Gad tittar på en ny serie om terrordådet i USA den 11 september. 

Plötsligt hör hon skottlossning utanför i huset, och hur den ökar och ökar i styrka. 

– Jag går upp i sängen, går fram till fönstret och öppnar fönstret och lutar mig ut. Då ser jag att flera av mina grannar står i sina fönster och skjuter, och skjuter, säger Magda Gad i podden. 

Hon står kvar för att spela in en video: 

– Det är Kalasjnikov, det är tung kulspruta, det bara ökar och ökar. Jag ser sen i natthimlen hur kulorna far som röda små skott över himlen. Jag se hur de kommer närmare, säger hon i podden. 

Det plingar till i telefonen, vännen och kollegan Stefanie, som befinner sig längre in i huset, har skrivit ett meddelande där hon säger att det låter som att skottlossningen är här. 

Tillsammans med Stefanie söker hon efter information om vad som händer. En stund senare får de, via en källa, höra att talibaner antingen tagit över eller gått in Panjshirdalen där det sista motståndet mot talibaner finns – och att talibaner runtom i Kabul firar detta. 

– Det jag sitter och tänker mest på är vad jag såg från mitt fönster, att det var flera av mina grannar som deltog i den här beskjutningen. Och jag funderar, innebär det här att det har bott talibaner här hela tiden, att mina grannar hela tiden varit talibaner, att jag har bott granne med talibaner i tre år. Eller är det talibaner som har tagit över hus som folk flytt, säger Magda Gad i podden. 

Efter en timme avtar skottlossningen och Magda Gad kan återgå till serien om terrordådet.

– Vad man firat vet vi inte än, vi vet att talibaner gick in i Panjshirdalen men att de inte tog över den då. Kanske var det detta besked som de firade, eller kanske var det andra saker som hänt bakom kulisserna som vi ännu inte vet om, säger Magda Gad i podden. 

Kvinnorna går ut och handlar igen

Fler vågar sig ut i Kabul – skottlossning på marknaden under Magda Gads rapport

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.