Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har inte råd sluta jobba – blir fattigpensionär

Staffan Sundqvist har jobbat sedan nionde klass. Först till sjöss och sedan bland annat som yrkesmilitär.
Foto: Privat
Han blev inte förvånad när han öppnade kuvertet. 7 850 kronor i månaden blir det.
Foto: Magnus Glans / PENSIONSMYNDIGHETEN / PRESSBILDER

Staffan Sundqvist, född 1953, är förundrad över att det har tagit sån tid för svenskarna att vakna.

Att han skulle få leva under fattiggränsen förstod han redan när pensionssystemet gjordes om på nittiotalet.

I det brandgula kuvertet lyser den röda siffran: 7 850 kronor.

– Det blir ingen pension för mig. Jag kommer att få jobba tills jag dör i sele.

Expressen har i en rad artiklar uppmärksammat den växande skara pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns, vilket innebär 11 830 kronor per månad i disponibel inkomst, efter skatt.

Pensionsmyndigheten har beräknat att 231 500 pensionärer lever under den gränsen i Sverige i år.

En som kommer att tillhöra skaran när han slutar att jobba är Staffan Sundqvist, 63, i Bromma, som har varit i arbete sedan han gick ut nionde klass i slutet av 60-talet.

– Först till sjöss i många år och sedan yrkesmilitär (Svea livgarde). Det var hyfsat betalt men på grund av en olycka var jag tvungen att sluta.

Får ut 30 000 kronor i månaden

Sedan 1995 har han försörjt sig genom att köra taxi och buss i Stockholm och uppger att han en bra månad får ut närmare 30 000 kronor.

– Den glada överraskningen är att jag kommer att få ut 7 850 kronor i månaden i pension, säger Staffan Sundqvist och tillägger att summan i det orange kuvertet ändå inte var en överraskning.


LÄS OCKSÅ: Annika har jobbat 40 år i statlig tjänst – blir fattigpensionär


– När de lade om pensionssystemet på 90-talet så visste jag att jag skulle falla mellan stolarna, mellan det gamla och det nya. Jag får inte räkna de tio bästa åren, så som det var förut. Hade jag fått det, hade jag haft det drägligt.

– Att inte svenska folket har vaknat tidigare, det fattar jag inte. Men jag rör mig ute bland folk varje dag och jag hör, att nu kokar det verkligen, menar Staffan Sundqvist som vill revidera den allmänna bilden om att det är "kvinnor som var hemma med barnen" eller "underbetalda kvinnor inom vården" som drabbas.

– Den är missvisande, ren lögn. Det är vi karlar också, jag kan få ihop ett gäng. Jag har en bekant som får ut ännu mindre än jag, jag vet de som har vänt sig till socialen. Där fick man kommentaren "Har du något du kan sälja?".

"Han skyllde på borgarna"

– Vi kommer ju aldrig mer att rösta på något av de etablerade partierna. De har svikit oss något fruktansvärt. Ta det här uttalandet som Löfven gjorde för ett tag sedan när man var på honom om pensionerna. Han skyllde på borgarna och fick följdfrågan "Varför fixade inte ni socialdemokrater till pensionssystemet då? varpå han svarade "Lagt kort ligger".

Staffan Sundqvist kan inte se alls hur han ska leva om han valde att gå i pension om två år när han fyller 65.

Hyreslägenhet i Bromma kostar 7 000 i månaden till att börja med.

– Så länge jag orkar jobba är det ingen fara, men den dag jag inte orkar så rasar det. Och vad som händer med lägenheten? I och med att jag är gift får jag inget bostadstillägg så kan du ju räkna ut vad som händer.

– Jag kommer att få jobba tills jag dör i sele, så illa är det.

VAR FEMTE RISKERAR FATTIGDOM

• 2015 riskerade 18,2 procent av svenskarna över 65 år att hamna under EU:s gräns för risk för fattigdom, som motsvarar 60 procent av medianinkomsten.

• Den genomsnittliga fattigdomsrisken pensionärer i alla EU:s 27 medlemsländer låg på 14 procent, medan risken för pensionärerna i Finland, Norge och Danmark var 13,8, 8,9 respektive 9,1 procent.

• För tio år sedan var fattigdomsrisken för svenska pensionärer en av de lägsta i hela EU och låg på under 10 procent.

• Enligt Eurostats beräkningar lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom – en ökning med 40 000 personer på ett år.
• Beräkningarna från EU-kommissionens statistikorgan visar också att risk för fattigdom ökar med åldern för de svenska pensionärerna: 25,4 procent av pensionärerna över 75 år lever under EU:s gräns för risk för fattigdom.

• Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.

Källa: Eurostat, EU-kommissionens statistikorgan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.