Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här inleder
Theresa May brexit

Här signerar Storbritanniens premiärminister Theresa May Lissabonfördragets artikel 50. Foto: Christopher Furlong / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu inleds brexit.


Foto: Christopher Furlong / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Här signerar Storbritanniens premiärminister Theresa May Lissabonfördragets artikel 50.

På onsdag väntas Storbritanniens premiärminister meddela EU om planerna inför brexit.

I och med detta startar klockan ticka – och om exakt två år ska Storbritannien ha lämnat unionen.

Samtidigt riskerar brexit att krocka med en ny skotsk folkomröstning om självständighet.

"Ett av de mest betydelsefulla ögonblicken i vårt lands moderna historia" så beskriver premiärministern Theresa May vad Storbritannien nu står inför.

Nu förbereds processen för att Storbritannien ska lämna EU och i dag väntas May officiellt meddela EU:s 27 andra medlemsstater om utträdet.

Den brittiska premiärministern vill i framtiden ha ett "djupt och speciellt partnerskap" med EU efter brexit. Hon vill se ett globalt Storbritannien som samtidigt kan bygga nya allianser utanför unionen, rapporterar BBC.

Här signerar Storbritanniens premiärminister Theresa May Lissabonfördragets artikel 50. Foto: Christopher Furlong / AP TT NYHETSBYRÅN

"Vi ska bygga nya allianser"

– Jag är fast besluten om att vi också ska ta denna historiska möjlighet för att ta oss ut i världen och skapa en ännu större roll för Storbritannien, sa Theresa May på tisdagen enligt BBC och fortsatte:

– Det här betyder inte bara att vi ska bygga nya allianser utan även gå länge i att arbeta med gamla vänner som har stått vid vår sida i århundraden.

En grupp brittiska parlamentsledamöter som röstat för bremain-sidan i folkomröstningen är dock skeptiska. De menar att Theresa Mays framtidsmål kan vara för högt uppsatt och att hon måste hållas ansvarig om det inte uppnås.

För att verkställa brexit måste artikel 50 i Lissabonfördraget åberopas. På tisdagen sågs den brittiska premiärministern Theresa May signera artikeln vilket nu blir startskottet på en två år lång utträdesprocess. Under den här perioden kommer formerna för brexit att förhandlas fram.

The Sun's förstasida är en bild på en vit klippa från den brittiska kuststaden Dover med titeln "Dover & out". En ordlek - och ett budskap som enligt tidningen ska ringa från de vita klipporna och vidare mot den europeiska kontinenten.
The Guardian går på den osäkra framtiden på sin förstasida: En bild på ett pussel föreställande Europa där bitarna där Storbitannien ska sitta saknas. I dag: Storbritannien kliver in i det okända, lyder rubriken.
Daily Mail kör kort och gott med budskapet "Frihet".
Den brittiska tidningen Daily Express frontar med en bild på Theresa May som signerar artkel 50 i Lissabonfördraget. Rubriken lyder"Theresa Mays raka budskap til Bryssel: Kära EU vi lämnar dig".

Tar två år

Om inte båda sidor vill förlänga den förhandlingsperioden kommer Storbritannien slutgiltigt lämna EU den 29 mars 2019.

Uttalandena från premiärministern om Storbritanniens framtid kom på tisdagen, samma dag som det står klart att Skottland nu vill se en ny folkomröstning om självständighet.

Det skotska parlamentet röstade på tisdagen ja till en ny folkomröstning gällande självständighet. Röstsiffran slutade på 69 ja-röster mot 59 nej-röster.

Beslutet ger Skottlands försteminister Nicola Sturgeon grönt ljus att skicka den formella förfrågan till det brittiska parlamentet.

Folkomröstningen skulle i så fall hållas under perioden mellan hösten 2018 och våren 2019 och riskerar då att krocka med brexit.

Theresa May har tidigare indikerat att hon kommer att neka den skotska förfrågan om en folkomröstning inom det givna tidsspannet, skriver CNN.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Foto: Robert Perry / Epa / TT

Skotsk folkomröstning

May har sagt att det inte är "rätt tid" för en folkomröstning som kan splittra Storbritannien. Sturgeon å sin sida har hävdat att man har ett "obestridligt demokratiskt mandat" för att genomföra en ny folkomröstning.

Under hösten 2014 hölls en folkomröstning i Skottland om självständighet. Då ville 55,3 procent av skottarna fortsätta tillhöra Storbritannien medan 44,7 procent ville se ett självständigt Skottland.

Frågan om en ny folkomröstning har väckts efter det brittiska folkets val att lämna den Europeiska unionen. I Skottland röstade nämligen en majoritet av befolkningen nej för att lämna unionen.