"Har ingen rätt att tala för oss"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Borgström och Silbersky är kritiska mot Anne Rambergs attack mot bevakningen av kungen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg gick i "Aktuellt" till attack mot mediernas granskning av turerna runt kungen, hans vänner och kontakter med grovt kriminella - utan att redovisa sina egna nära band till kungafamiljen. 

Ramberg poängterade också att det inte går att lita på kriminella, och drar sutsatsen att kungen därför måste ha rätt. 

Nu överväger flera av landets toppadvokater att väcka krav på hennes avgång. 

- Hon gick långt över gränsen, säger advokat Claes Borgström.

Advokatsamfundets Anne Ramberg har i sin blogg, genom TT, SR och SVT starkt kritiserat mediernas rapportering om kungafamiljen.  I onsdagens "Aktuellt" slog Advokatsamfundets general­sekreterare fast att kungen måste ha rätt, eftersom hon inte tror att det finns anledning att lita på personer som är dömda för för­beredelse till utpressning. 

"Hårt uttryckt"

 Diskussionen handlade bland annat om kungavännen Anders Lettströms förhandlingar med den kriminelle Mille Markovic.

 - Det är ju väldigt hårt uttryckt. Generellt kan man ifrågasätta om man kan säga att bara för att man är dömd för ett brott saknar trovärdighet. Hon borde understryka att hon talar utifrån sin egen uppfattning, hon har ingen rätt att tala för oss allihop, säger advokat Leif Silbersky.

 Enligt advokat Claes Borgström strider uttalandet mot basal grundkunskap och grundvärderingar som advokater har. 

"Jag kände mig upprörd"

 Borgström utvecklar:

 - Jag kände mig upprörd efter inslaget. Jag är av en helt annan uppfattning. Man kan inte frigöra sig känslan att hon gör så här just på grund av hennes medlemskap i Kungliga patriotiska sällskapet, och att hon känner kungen och drottningen personligen. Det gör det hela ännu mer anmärkningsvärt.

 Claes Borgström har talat med ett antal advokater med samma uppfattning. Efter lång­helgen ska advokaterna diskutera sin inställning till Anne Rambergs framtid inom samfundet.

 - Vi ska prata om vad och hur vi ska göra.

 - Jag vill inte representeras utåt i vårt samhälle av en generalsekreterare som står för de här uppfattningarna. Om man vill arbeta som offentlig försvarare kan man inte gå ur samfundet, vilket gör det hela ännu mer allvarligt, säger Borgström.

 Advokat Magnus Lundh är av samma åsikt.

 - Om hon möjligen hade sagt att hon uttalar sig i egenskap av vän till de här människorna, hade det kanske inte ens räckt, men nu uttalade hon sig i egenskap av generalsekreterare, och det tycker jag är rent åt helvete. Det är så allvarligt att hennes ställning måste ifrågasättas, säger han. 

Tar inte tillbaka sina uttalanden

 När Expressen når Anne Ramberg vill hon inte ta tillbaka uttalandet.

Är ditt uttalande om dömda personer förenligt med att vara generalsekreterare för Advokatsamfundet?

 - Absolut. Annars hade jag inte sagt det.

Borde du ha gjort tydligare att det var dina egna åsikter som du gav uttryck för i "Aktuellt"?

 - Nej.

Vems röst var det då, Advokatsamfundets eller Anne Rambergs, en vän till kungafamiljen?

 - De fick höra Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare och vän till kungafamiljen.

FAKTA

Så sa Anne Ramberg i "Aktuellt""De senaste månaderna har det varit ett exempellöst drev mot kungafamiljen. Det bygger många gånger på insinuationer, spekulationer och uppgifter från grovt kriminella personer."

"Jag tycker att det är ondsint och jag tror inte att jag är ensam om det. Vad handlar det om egentligen? Man har hela tiden valt att byta fokus. Det finns ingen sakfråga riktigt, tycker jag, som är i närheten av att förtjäna den uppmärksamheten."

"Jag tror inte att det finns anledning att lita på personer som just är
dömda för förberedelse till utpressning, och som tillhör Sveriges absolut främsta gangsters."

"Man får vara väldigt försiktig när man sätter i gång och insinuerar den typen av saker som ni rider på."

"Skillnaden mellan Anders Lettströms och ert agerande är ju att ni lever på Mille Markovic och den här andra gangstern nere i Jugoslavien."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.