Borgström och Silbersky är kritiska mot Anne Rambergs attack mot bevakningen av kungen.
Borgström och Silbersky är kritiska mot Anne Rambergs attack mot bevakningen av kungen.

"Har ingen rätt att tala för oss"

Publicerad
Uppdaterad
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg gick i "Aktuellt" till attack mot mediernas granskning av turerna runt kungen, hans vänner och kontakter med grovt kriminella - utan att redovisa sina egna nära band till kungafamiljen.
Ramberg poängterade också att det inte går att lita på kriminella, och drar sutsatsen att kungen därför måste ha rätt.
Nu överväger flera av landets toppadvokater att väcka krav på hennes avgång.
- Hon gick långt över gränsen, säger advokat Claes Borgström.
Advokatsamfundets Anne Ramberg har i sin blogg, genom TT, SR och SVT starkt kritiserat mediernas rapportering om kungafamiljen. I onsdagens "Aktuellt" slog Advokatsamfundets general­sekreterare fast att kungen måste ha rätt, eftersom hon inte tror att det finns anledning att lita på personer som är dömda för för­beredelse till utpressning.

"Hårt uttryckt"

Diskussionen handlade bland annat om kungavännen Anders Lettströms förhandlingar med den kriminelle Mille Markovic.
- Det är ju väldigt hårt uttryckt. Generellt kan man ifrågasätta om man kan säga att bara för att man är dömd för ett brott saknar trovärdighet. Hon borde understryka att hon talar utifrån sin egen uppfattning, hon har ingen rätt att tala för oss allihop, säger advokat Leif Silbersky.
Enligt advokat Claes Borgström strider uttalandet mot basal grundkunskap och grundvärderingar som advokater har.

"Jag kände mig upprörd"

Borgström utvecklar:
- Jag kände mig upprörd efter inslaget. Jag är av en helt annan uppfattning. Man kan inte frigöra sig känslan att hon gör så här just på grund av hennes medlemskap i Kungliga patriotiska sällskapet, och att hon känner kungen och drottningen personligen. Det gör det hela ännu mer anmärkningsvärt.
Claes Borgström har talat med ett antal advokater med samma uppfattning. Efter lång­helgen ska advokaterna diskutera sin inställning till Anne Rambergs framtid inom samfundet.
- Vi ska prata om vad och hur vi ska göra.
- Jag vill inte representeras utåt i vårt samhälle av en generalsekreterare som står för de här uppfattningarna. Om man vill arbeta som offentlig försvarare kan man inte gå ur samfundet, vilket gör det hela ännu mer allvarligt, säger Borgström.
Advokat Magnus Lundh är av samma åsikt.
- Om hon möjligen hade sagt att hon uttalar sig i egenskap av vän till de här människorna, hade det kanske inte ens räckt, men nu uttalade hon sig i egenskap av generalsekreterare, och det tycker jag är rent åt helvete. Det är så allvarligt att hennes ställning måste ifrågasättas, säger han.

Tar inte tillbaka sina uttalanden

När Expressen når Anne Ramberg vill hon inte ta tillbaka uttalandet.
Är ditt uttalande om dömda personer förenligt med att vara generalsekreterare för Advokatsamfundet?
- Absolut. Annars hade jag inte sagt det.
Borde du ha gjort tydligare att det var dina egna åsikter som du gav uttryck för i "Aktuellt"?
- Nej.
Vems röst var det då, Advokatsamfundets eller Anne Rambergs, en vän till kungafamiljen?
- De fick höra Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare och vän till kungafamiljen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag