Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här informerar Must riksdagen om krisen

Generalmajor Gunnar Karlsson från Must gav inga kommentarer efter mötet med riksdagens utrikes- och försvarsutskott. Foto: Tommy Pedersen

Chefen för Must, den militära underrättelsetjänsten har informerat riksdagen om Ukrainakrisen.

Bland annat har ryska trupper tillförts på Krim, tvärtemot vad Putin tidigare i dag hävdade vid en presskonferens.

– De soldater som saknar nationalitetsbeteckning är naturligtvis ryska, säger Peter Hultqvist, S, försvarsutskottets ordförande.

Generalmajor Gunnar Karlsson från Must gav inga kommentarer efter mötet med riksdagens utrikes- och försvarsutskott. Men enligt Peter Hultqvist, S, blev man välinformerade.

– Vi fick väldigt mycket information och ett större djup än den som har funnits i medierna, säger Peter Hultqvist, S, försvarsutskottets ordförande.

Enligt Cecilia Widegren, M, fick man på mötet bekräftat att ryska styrkor tillförts på Krimhalvön.

– Det som har skett, den ryska aggressionen, handlar om att det är fler ryska soldater och de är inte längre bara kopplade till den här baseringen längst ut på halvön, säger Cecilia Widegren.

Fick ni också bekräftat att de oidentifierade soldaterna är ryska?

– Ja, det är väl tydligt att den typen av oidentifierade soldater är den typ av soldater som skulle kunna vara kopplade till utökningen som Ryssland gjort på Krimhalvön.

Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman var oroad efter mötet.

– Jag kan säga att jag inte hört något som gjort mig mer lugn. Det här är den värsta säkerhetskrisen Europa upplevt i vår tid. Här finns en långsiktig plan från rysk sida som handlar om hur man ska utveckla sitt inflytande i den här delen av världen, och jag tror inte att man nått slutpunkten, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.