Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hyllas Trump efter hårdare ton mot Maduro

Venezulaner i Florida träffas ofta på den restaurangen El Arepazo i Doral för att diskutera situationen i hemlandet. Foto: Tomas Kvarnkullen
Katiuska Rodriguez kom till USA för ett år sedan efter att ha drabbats av förföljelse och hot på grund av sitt politiska engagemang i Venezuela. Nu bor hon med sonen Jesus Alejandro, 9 och den övriga familjen i en lägenhet i Doral. Foto: Tomas Kvarnkullen
Maria Carvallo de Machado säger att många i Doral tror att slutet är nära för Nicolás Maduro och att det är tack vare USA:s president Donald Trump. Foto: Tomas Kvarnkullen
- Alla är riktigt förväntansfulla just nu och tror att det kommer att ske en förändring i Venezuela snart, säger Soriana Losada, 18. Foto: Tomas Kvarnkullen
Trump Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

DORAL. USA:s skärpta ton mot Nicolás Maduro har väckt hopp i Florida. 

Där bor flest venezuelaner i USA – som redan beskriver Donald Trump som en hjälte.

– Om han hjälper oss att bli av med diktatorn blir han staty, säger Maria Carvallo de Machado, 66.

När tusentals demonstranter i tisdags gick ut på gatorna i Venezuela för att återigen protestera mot presidenten Nicolás Maduro hördes samma budskap även i Florida. Vid en bensinmack i Doral, en stillsam förort några kilometer från Miamis flygplats, möttes ett hundratal människor tidigt under kvällen för att visa sitt stöd för den självutnämnde ledaren Juan Guaidó.

Flera kom insvepta i Venezuelas flagga eller bar kläder och kepsar i gult, blått och rött.

– Jag har haft den här tröjan i 20 år och tar alltid på mig den när vi protesterar. Vi vill bara bli av med diktaturen, säger Maria Carvallo de Machado.

När hon kom till Florida för 15 år sedan var det efter att ha flytt från den dåvarande presidenten Hugo Chávez styre.

Många av de venezuelaner som flytt från hemlandet och tagit sig till USA har bosatt sig i Miami-förorten Doral, där det i tisdags kväll hölls ett möte för att protestera mot Nicolás Maduro. Foto: Tomas Kvarnkullen

Orten kallas ”Doralzuela”

Sedan dess har Doral, precis som grannorten Weston, för varje år förvandlats till ett allt starkare fäste för venezuelaner som fått asyl i USA. 2018 var 28 procent av befolkningen i Doral födda i Venezuela, enligt stadens borgmästare. 

Inflyttningen just här har varit så stor att orten ofta kallas Doralzuela. 

Katiuska Rodriguez, 40, kom hit för ett år sedan. Hon var politiskt engagerad i Venezuela och protesterade ofta mot regimen. Men efter förföljelse och hot blev oron för familjen och barnen för stor. 

– Vi var tvungna att lämna landet eftersom vi inte följde regimens ideologi, säger hon. 

”Vi hade ett bra liv”

Sedan ett år bor hon med sonen Jesus Alejandro, 9, dottern Maria Victoria, 15 och maken Jesus Antonio, 40, i en lägenhet i Doral. 

– Vi hade aldrig tänkt att vi skulle tvingas fly landet, eftersom vi hade företag och ett bra liv. I Doral kan våra barn fortfarande umgås med venezuelaner och känna sig som hemma, säger Katiuska Rodriguez.

Samlingsplatsen för Dorals venezuelaner har under flera år varit restaurangen El Arepazo, som ligger vägg i vägg med bensinmacken. Bakom disken säljs kaffe och traditionellt majsbröd. 

I skuggan på baksidan av byggnaden har det länge talats om situationen i hemlandet. Men samtalen har förändrats de senaste veckorna. 

Roberto Villani säger att samtalen med vännerna på den lokala restaurangen i Doral har blivit mer positiva sedan USA ställde sig bakom Juan Guaidó som landets president. Foto: Tomas Kvarnkullen

– Många är mer positiva nu. Jag vill helst inte att man ska skicka in militär, men om det är det som krävs så... Jag tror att Trump redan har bestämt sig för hur långt man tänker gå, säger Roberto Villani, 61.

Maduro kallade Trump extremist

I slutet av januari meddelade USA att man ställde sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó, som då hade utropat sig  till president. Sedan dess har flera länder, inklusive Sverige, följt efter. Ryssland, Kina och Turkiet har fortsatt att motsätta sig Juan Guaidó som president.

Nicolás Maduro anklagade snabbt Donald Trump för att ligga bakom en kupp mot honom och kapade alla kontakter med Washington. Maduro har sedan fortsatt att angripa USA:s president och kallade honom senast i veckan för “extremist” i en intervju med BBC. 

USA har i sin tur infört sanktioner mot Venezuelas statliga oljebolag, men även försökt gå via FN:s säkerhetsråd för att få nya val i landet. Donald Trump har heller inte uteslutit ett militärt ingripande. 

– Nicolás Maduro har stora problem. Det här är inte som tidigare. Han har fått en fruktansvärd fiende i Donald Trump, säger senatorn Marco Rubio till AP.

Katiuska Rodriguez och Simon Vera deltar ofta i stödmöten och protester i Doral. Vice presidenten Mike Pence deltog under ett möte i en kyrka i Doral slutet av januari.

Pence besökte ortens kyrka

Trumps allt hårdare ton har gjort honom populär i Doral. Det blev inte sämre av att vicepresidenten Mike Pence kom till en av ortens kyrkor för två veckor sedan för att understryka hur allvarligt administrationen ser på situationen i Venezuela.

– Det är dags att få ett slut på Maduro-regimen, sa Pence till de församlade i kyrkan. 

Donald Trumps engagemang har väckt spekulationer om att det inte bara handlar om ett utrikespolitiskt ställningstagande – utan också om strategi inför presidentvalet 2020. 

Carol Quintero, 64 och Marian Powell, 48, säger att Donald Trumps popularitet ökat i Doral efter att USA höjde tonen mot Nicolas Maduro. - Jag älskar Trump för att han hjälper Venezuela och folket i Venezuela älskar Trump, säger Marian Powell.

Florida är en av nyckelstaterna och de latinamerikanska rösterna anses vara mycket viktiga. I delstaten tillhör nära 17 procent av de registrerade väljarna den spansktalande befolkningen, enligt AP. 

– Det är väldigt svårt att se ett scenario där presidenten blir vald igen utan att vinna Florida, säger Barack Obamas tidigare kampanjchef Steve Schale till tidningen.

”Han förtjänar vårt stöd”

Vita huset har förnekat att Donald Trump använder sig av krisen i Venezuela för att redan nu vinna stöd i delstaten inför valet 2020. Men i Doral säger flera av invånarna att det är tydligt att president Trump blivit allt mer populär. 

Nicolás Maduro Foto: CRISTIAN HERNáNDEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Trumpadministrationen har hjälpt Venezuelas folk. Därför är det många som också stöttar honom. Jag tycker att han förtjänar vårt stöd. Jag tror att han kommer att få mycket röster här, säger Carol Quintero, 64.

Maria Carvallo de Machado förklarar att Trump har motståndare även i Doral.

– Det är som det är överallt, människor har olika åsikter om honom. Men om han lyckas få bort Maduro har vi honom att tacka för mycket, säger hon och fortsätter:

– Om han hjälper oss att bli av med diktatorn blir han staty. Och vi kommer att döpa en gata efter honom, säger hon.