Khadaffi under sitt långa tal där han hotar demonstranter med döden. Foto: AP
Khadaffi under sitt långa tal där han hotar demonstranter med döden. Foto: AP

Här hotar Khadaffi att döda demonstranterna

Publicerad
Uppdaterad
Här läser Muammar Khadaffi upprört ur sin "Gröna bok", diktatorns brottsbalk.
Och hotar med dödsstraff till alla som protesterar mot honom.
- Angrepp mot författningen: straffet är döden. De som förstör byggnader: straffet är död och avrättning, sa han i sitt långa tal på tisdagen.
Sent i måndagsnatt dök Muammar Khadaffi, 68, upp i ett kort, bisarrt tv-sänt tal.
Det varade i 22 sekunder där Khadaffi ville säga att han inte flytt landet och att utländska medier var byrackor.

"Kommer dö som martyr"

Dagen därpå höll han ett mycket längre tal. Men snabbt stod det klart att Khadaffi inte överger sin post. Khadaffi pratade i stället upprepade gånger om svek och var märkbart upprörd.
– Jag kommer att dö i Libyen. Jag kommer att dö som martyr, sa han.
Khadaffi höll sitt tal i en byggnad som bombades av USA 1986 som senare ledde till vedergällning genom Lockerbiebombningen 1988 som Libyen anklagas för.
– Jag representerar ära och revolution, sa han.
Om de senaste dagars protester sa Khadaffi att det handlade om "unga människor som blivit drogade."
– Barn blir drogade och manipulerade för att genomgå dessa handlingar.
Han fortsatte:
– Ta bort de smutsiga råttorna från gatorna! Om vi behöver använda våld så kommer vi att göra det enligt internationell och libysk lag.

Hotar med dödsstraff

Senare tog Khadaffi fram sin "Gröna bok" som han kallar brottsbalken. Den publicerades först 1975 och innehåller hans syn på demokrati och politik.
Då började han hota med döden och läste upp en rad handlingar som skulle leda till dödsstraff, handlingar som han påstår att demonstranterna begår.
– Den som uppviglar till krig döms till döden.
– Eftersom de är så unga kommer de att ställas inför rätta. De kommer att be om förlåtelse. Men vi kommer inte att förlåta dem, inte den här gången.
– Angrepp mot författningen: straffet är döden. De som förstör byggnader: straffet är död och avrättning.
– Ni ska sluta ropa slagord. Jag har inte gett order om att öppna eld. Vi har inte nått det stadiet ännu – men om vi gör det så kommer ordningen att återupprättas.
– De här människorna måste avrättas!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag