Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hittade hon sin pappa ihjälslagen

Här hittade Barbro Öberg sin pappa Tor. Han låg övertäckt i verkstaden ute i ladugården. Foto: Jonte Wentzel
Det finns i dag hundratals olösta mord och mordförsök i Sverige. DNA-utveckligen framställs som polisens räddning men sätts det för stor tilltro till DNA?
Expressens Terese Cristiansson (text) och Jonte Wentzel (foto) granskar i sommar de stora olösta fallen där polisen fortfarande behöver tipsen från Expressens läsare.

FAKTA

Namn: Tor Öberg och Gerd Viklund. Ålder: 70 och 67. Bodde: Brattås på Härnön utanför Härnösand. När: 31 maj 2005. Hur: Brutalt nedslagna med en slägga eller liknade föremål från gårdens verkstad. Hittade: Tor Öbergs dotter Barbro hittade dem i ladugården.

Klockan 8.30 pratar Tor med Gerd och de bestämmer att hon ska cykla ut till honom från Härnösand. Hur dags kommer hon ut till gården? Har någon sett henne på cykel? Vems är den röda bilen som ses cirka klockan 9 vid Tor Öbergs gård på tisdagsmorgonen?

Om den inte har med mordet att göra varför har föraren inte kontaktat polisen? Varför syns Tor Öberg med sin bil vid brevlådan klockan 10? Han har troligen varit på ett ärende i Härnösand. Var det på uppdrag av mördarna? Varför placerar de Tor inne i ladugården, täckt med kläder? Varför ligger Gerd öppet strax innanför dörren? Har hon skrämt dem? Varför ligger bara hennes glasögon och en sko gömda under gårdens trappa? Har någon avbrutit dem?

Gården är genomsökt men det enda som försvinner är en ryggsäck. Väskan hittades senare med endast några hundralappar och ett kontantkort borta. Det fanns en stor summa pengar kvar i huset. Vad letade de efter? Kontokortet användes cirka tolv timmar efter mordet, men fel kod användes. Var det mördarna som hade kortet eller helt andra personer?

Vet du något som kan hjälpa polisen?
Ring ansvarig förundersökningsledare Börje Öhman på: 060-18 64 00.

Med fumliga fingrar ringde Barbro Öberg polisen.  Hon hade hittat Gerd Viklund, 67, död i ladugården. Några meter in låg även Barbros pappa Tor Öberg, 70, mördad.  Det brutala pensionärsmordet är fortfarande olöst.  - Vi kan inte göra ett avslut och sörja klart, säger Barbro Öberg.

Dörren stod öppen

Barbro går samma väg som den kyliga vårdagen för tre år sedan. Hon går de få meterna från bilen på gårdsplanen till det röda boningshuset. Tar tag i köksdörren och öppnar den.
- Den stod öppen. Så jag gick in och kallade på pappa och Gerd, säger Barbro.
När ingen svarade gick hon vidare in genom köket. På diskbänken stod fönsterputsen och blommorna. Gerd hade sagt per telefon att hon skulle putsa fönster så det var inte så märkvärdigt men de stod som om någon hade lämnat sakerna mitt i arbetet. Barbro kallade igen: Gerd! Tor!
Hon visar hur hon fortsatte genom bottenvåningen och upp på vinden.
- Men de var inte där heller. Fast ett av skåpen stod öppet så jag fick onda aningar, berättar Barbro.

Pratade i telefon varje dag

Barbro hade som vana att prata dagligen med sin pappa i telefonen och hade reagerat på att det under två dagar inte gick att nå varken Tor eller hans särbo Gerd Viklund som Barbro visste var ute och på gården.
- Så till slut körde jag hit för att titta efter dem. Men jag kunde aldrig tro att det skulle vara så här, säger hon.
Barbro berättar att hon fortsatte ut på den singelbelagda gården. Hon tog en sväng runt ladugården för att se om hennes pappa och hans särbo var vid vedhögen och rundade potatislandet som börjat grönska. Vinden drog kallare när hon gick fram till verkstadsdörren. Instinktivt visste hon att något var fel. Hon drog ner tröjan över handen innan hon fattade tag i dörrhandtaget.
- Jag gjorde det nästan omedvetet. Som att jag inte ville förstöra med fingeravtryck och så, säger hon.

Såg Gerd på golvet

Barbro pekar ut var hon såg de röda fläckarna på det kalla stengolvet.
- Jag såg fläckarna men tänkte att det var målarfärg, säger hon.
En bråkdels sekund senare såg Barbro sin pappas särbo Gerd Viklund liggande några meter innanför dörren.
- Det enda jag fick i mitt huvud var att jag skulle ringa polisen så jag sprang ut på gården och försökte slå 112 men mina fingrar bara darrade. När jag till slut hade fått tag på dem ville jag leta efter pappa och jag tänkte att han kanske låg i skogen men min sambo hindrade mig och vi väntade in polisen i köket.

Drömmer mardrömmar

När polisen kom hittade de Tor Öberg några meter in i ladugården. Han var övertäckt som om någon ville dölja honom.
- Han låg där, säger Barbro och pekar på golvet.
Hon tar några steg tillbaka ut genom dörren och tar sig med handen över bröstkorgen.
- Det är jobbigt att vara här på platsen igen. Känslorna kommer över mig. Jag har mått dåligt över det här. Kanske blir det extra speciellt eftersom jag hittade dem. Jag kan drömma mardrömmar om hur gärningsmannen kommer bakom mig när jag står här i ladugården, säger hon.
Det har nu gått tre år sedan hon 2 juni 2005 hittade paret brutalt ihjälslagna på Tors gård på Brattås utanför Härnösand. Utredningen visade senare att båda två hade mördats tisdagen 31 maj med Tor Öbergs slägga eller något annat verktyg från hans smidesverkstad.
- Jag undrar ofta varför? Vem kan ha velat dem något ont, säger Barbro.

Möttes på en dans

Tor och Gerd möttes under en dans för 20 år sedan och levde ett stillsamt liv med skogspromenader, gårdsarbete, barnbarn och svampplockning.Tor Öberg, 70, och Gerd Viklund, 67, bodde i Brattås på Härnön utanför Härnösand.
Ibland tog de kortare resor och på Tors 70-årsdag gjorde de en efterlängtad bussresa till St Petersburg. De skålade i champagne och var lyckliga. De hade båda barn från tidigare äktenskap och valde att leva särbos men umgicks nästan ändå dagligen. Onsdagar åkte Tor in till Gerds lägenhet i Härnösand och på fredagarna åkte de ut på gården där de stannade över helgen.
Just den här tisdagen skulle Gerd egentligen ha passat barnbarnen men planerna ändrades och hon tog cykeln ut till gården på Härnön. Vad som händer sen är en gåta för polisen. Gärningsmännen har lämnat gott om spår men de är ologiska och skapar bara fler frågor.
De vet att Gerd och Tor pratar i telefon vid 08.30. Genom förhör med grannar och vänner har de även fått veta att det står en röd bil vid Tors gård på tisdagsmorgonen klockan 09. Men vem är det?

Hämtar posten i brevlådan


Senare ser en annan granne att Tor hämtar posten vid brevlådan som är placerad en bit från gården. Bilen står parkerad som om han var på väg tillbaka från ett ärende i Härnösand. Men har han varit i väg på uppdrag av gärningsmännen eller har den röda bilen kommit efter att han har lämnat gården?
Mordmotivet är också ett mysterium. Flera lådor och skåp var öppnade men inget har försvunnit förutom en väska med ett par hundralappar och ett kontantkort. De har lämnat stora summor kvar i huset. Kontantkortet används först tolv timmar senare i en bankomat i Härnösand. Men de lyckas inte knäcka koden utan automaten tar kortet.
- Det är förstås märkligt att kortet används så långt senare, men vi vet ju inte om det är samma gärningsmän eller om de har gett kortet till någon annan, säger Börje Öhman som är förundersökningsledare i fallet.

Har både fotspår och DNA

Han säger att polisen har många spår från brottplatsen och om de bara får rätt person finns det gott om teknisk bevisning för att knyta den eller dem till dådet. Bland annat har polisen fotspår men de har också en DNA-profil.
Det brutala i gärningarna har gjort att polisen misstänker att det här inte är ett engångsbrott och provet matchas hela tiden med Statens Kriminaltekniska Laboratoriums, SKL:s spårregister. Totalt har polisen tagit cirka 300 salivprov - utan resultat.
- Vi samkör spårregistret och utredningsregistret varje natt. Vi har hundratals träffar dagligen, men ofta handlar det förstås om mindre brott, säger EvaMarie Törnström på SKL.
Polisen jobbar fortfarande efter teorin att mördaren kan finnas i närområdet men de undersöker också möjligheterna att Gerd och Tor mördats av utländska personer som befann temporärt i Sverige. Det skulle kunna förklara varför de inte får träff på DNA-profilen i Sverige. Inom SKL pratas det om att man framöver ska ha lättare att kontrollera DNA-profiler mellan gränsländerna och att DNA-regelverket samverkar. Idag krävs det särskilda förfrågningar och tar lite längre tid.
Polisen som utreder mordet på Tor och Gerd begär med jämna mellanrum att samköra DNA-profilen med Europol:s DNA-register.
- Vi begärde en ny sådan för några veckor sedan. Vi har goda förhoppningar att lösa det här mordet. Det är bara en fråga om tid, säger Börja Öhman.
För Barbro Öberg och de andra barnen till Tor och Gerd har de här tre åren varit långa nog.

Vill ha ett enda register

De önskar att det vore lättare för polisen att söka efter gärningsmannen i olika register.
- Jag förstår inte varför det inte finns ett DNA-register eller att det är enklare att söka. Har man rent mjöl i påsen är det väl inga problem. Då hade fallet kanske varit löst, säger Gerds son Mats Viklund.
Han önskar att polisen ville börja om från början.
- De säger hela tiden att rikskriminalpolisen ska komma hit men det kommer hela tiden saker emellan. Det känns som att fallet nedprioriteras hela tiden. Och det kan ju inte nog betonas att den eller dessa gärningsmän kan slå till igen, säger Mats.

Hoppas att någon hör av sig

Både han och Barbro hoppas dels att polisen ska ta nya krafter med fallet, dels att alla som vet något om Gerd och Tor ska höra av sig till polisen. Kanske har gärningsmännen berättat om dådet för någon som hittills inte vågat berätta.
- Man är fortfarande som i en bubbla, jag funkar nödvändigt men det är inte mer. Om de grep gärningsmannen skulle vi få ett avslut, säger Barbro.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!