Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här hissas Sovjets flagga – i näst rikaste kommunen

Följ dagens nyhetsuppdateringar i Expressen TV.
Vem som hissat flaggan är i nuläget oklart, men kommunen ser allvarligt på det som hänt.
Foto: Björn Järvheden
Björn Järvheden såg den röda flaggan från sitt fönster.
Foto: Björn Järvheden
Täby ligger strax norr om Stockholm.
Foto: Google maps
Strax därpå hissades kommunen upp igen.
Foto: Björn Järvheden

Under måndagsmorgonen hissades Sovjets flagga utanför kommunhuset i Täby.

Vem som hissat flaggan är i nuläget oklart, men kommunen ser allvarligt på det som hänt.

– Det här ska vi polisanmäla, säger Gustaf Sundman, trygghets- och säkerhetschef vid Täby Kommun.

Det var när vaktmästaren vid kommunalhuset i Täby kom till jobbet på måndagen som den sovjetiska flaggan påträffades. Vem eller vilka som hissat flaggan är i nuläget okänt.

Enligt Gustaf Sundman, Trygghets- och säkerhetschef vid Täby Kommun, ska det inte vara möjligt för andra än kommunens anställda att hissa flaggor vid kommunalhuset. 

– Det ska finnas en nyckel som man måste ha för det, så det här måste vi utreda, hur det här kunde gå till, säger Gustaf Sundman.

Han fortsätter:

– Det måste ha skett någon gång under natten men vi vet inte riktigt i nuläget.

Efter att flaggan påträffades togs den ner, varpå Täby kommuns flagga kunde hissas.

I nuläget planerar kommunen på att polisanmäla händelsen och ser mycket allvarligt på det som hänt.

– Vi har inte mottagit något hot i samband med det här, men vi får titta på det, säger Gustaf Sundman.

Björn, 80: ”Jag kände en viss oro”

Täbybon Björn Järvheden, 80, bor granne med kommunalhuset och ser kommunens flaggstång från sitt fönster. Han blev mycket förvånad när han vaknade vid 06-tiden och såg den röda flaggan.

– Jag vaknar upp och ser att det sitter något rött där ute på flaggstången. Så blåser vinden till och så ser jag att det är den sovjetiska flaggan som fladdrar i vinden, säger Björn Järvheden.

Han fortsätter:

– Jag kände en viss oro faktiskt, och min hustru kände ännu mer oro. Vi lever trots allt i en tid där vi överflödas av nyheter om Nordkoreas upprustning och hotet från yttervärlden. Jag visste inte vad jag skulle tro.

Historisk dag

Dagens datum, 17 juni, markerar 66 år sedan folkupproret i dåvarande Östtyskland. Mellan 14 och 17 maj år 1953 hölls flera strejker, demonstrationer och protester mot den östtyska regimens förtryck. Protesten startade i Östberlin till följd av ett beslut från DDR-regeringen om att öka arbetstiden med tio procent utan att öka befolkningens löner. 

På morgonen den 17 juni samlades flera demonstranter på Strausberger Platz i Berlin, vilket fick DDR-regeringen att svara med att proklamera undantagstillstånd. Demonstranterna drabbade därefter samman med polisen och skottlossning bröt ut. Omkring 55 dödsoffer har kopplats till händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.