Här hissas den svarta IS-flaggan i Marawi på Filippinernas näst största ö Mindanao.Här hissas den svarta IS-flaggan i Marawi på Filippinernas näst största ö Mindanao.
Här hissas den svarta IS-flaggan i Marawi på Filippinernas näst största ö Mindanao.
Minst 103 människor har dödats på mindre än en vecka i de blodiga sammandrabbningarna mellan IS-anslutna krigare och regeringsstyrkor i Filippinerna. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TTMinst 103 människor har dödats på mindre än en vecka i de blodiga sammandrabbningarna mellan IS-anslutna krigare och regeringsstyrkor i Filippinerna. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
Minst 103 människor har dödats på mindre än en vecka i de blodiga sammandrabbningarna mellan IS-anslutna krigare och regeringsstyrkor i Filippinerna. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
Militärt undantagstillstånd har utfärdats på hela ön. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TTMilitärt undantagstillstånd har utfärdats på hela ön. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
Militärt undantagstillstånd har utfärdats på hela ön. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
På gatorna på ön syns tungt beväpnade soldater överallt. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TTPå gatorna på ön syns tungt beväpnade soldater överallt. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
På gatorna på ön syns tungt beväpnade soldater överallt. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT

IS hissar sin svarta flagga i Filippinerna

Publicerad

Den svarta IS-flaggan har hissats i Filippinerna.

Minst 103 människor har dödats på mindre än en vecka i de blodiga sammandrabbningarna mellan IS-terroristerna och regeringsstyrkor.

Militärt undantagstillstånd har utfärdats på hela ön, rapporterar CNN.

De IS-anslutna terroristerna slog till utan någon som helst förvarning på Filippinernas näst största ö, Mindanao, den 24 maj. 

Chico Usman, boende i staden Mararwi på Mindanao, berättar att männen, som är anslutna till terrorgruppen IS, dök upp maskerade och beväpnade med automatvapen.

– Alla blev chockade och sprang in i sina hus, berättar han för CNN. 

LÄS MER: Tusentals flyr Filippinerna efter våldsamma strider 

Sedan dess har flera blodiga sammandrabbningar ägt rum mellan terroristerna och regeringsstyrkor i Marawi. På mindre än en vecka har minst 103 personer förlorat sina liv i de våldsamma attackerna. 19 av dem är civila. På grund av oroligheterna har militärt undantagstillstånd utfärdats på hela ön där sammanlagt 22 miljoner människor bor. Det här är president Rodrigo Duterte hittills största utmaning när det gäller landets säkerhet sedan han tillträde.

Filippinernas president Rodrigo Duterte.Foto: AP

IS-flaggor hissade på Filippinerna

Svarta IS-flaggor prydda med texten "det finns ingen gud förutom Gud" syns nu upphängda i i stort sett varje gathörn i staden.

Tusentals har flytt Marawi sedan dess. Bilder visar långa bilköer och människor som fortfarande försöker ta sig ut ur staden och bort från striderna.

Många av dem har flytt till den närliggande staden Iligan, knappt fyra mil från Marawi. Staden är nu under "lock down" av rädsla för att IS-terroristerna ska ta sig in även där.

– Vi vill inte att det ska bli likadant i Iligan som i Marawi. Vi vill kunna garantera folkets säkerhet, hindra dessa element från att ta sig in här och begå terrorhandlingar, säger Alex Aduca, överste i den filippinska armén till Reuters. 

Döda kroppar på gatorna

För de hundratals människor som är fast i Marawi och inte lyckats fly råder det stor brist på mat och andra förnödenheter. Många är också oroliga för nya flyganfall. Döda kroppar uppges fortfarande ligga kvar på gatorna.

– Oron för att dö är värre än själva döden, säger politikern Zia Alonto Adiong, som är på plats för att hjälpa till med evakueringen till Reuters.

På måndagen meddelade dock den filippinska militären att regeringsstyrkorna har kontroll över halva delen av staden, skriver New York Times. Terroristerna uppges dock fortfarande ha  kontroll över delar av den.

Regeringen ber även allmänheten om hjälp att gripa de IS-terrorister som finns kvar.

– Vi ber alla som kan att hjälpa oss, säger Zia Alonto, talesman för den filippinska regeringen.

Tusentals har flytt striderna i Marawi.Foto: BULLIT MARQUEZ/AP

Även om våldsamma islamister och andra kriminella grupper varit aktiva i trestatsområdet Filippinerna-Malaysia-Indonesien i många år så har det aldrig förekommit sammandrabbningar som varit så våldsamma som de som nu äger rum. 

LÄS MER: President Duterte höll tal – skämtade om krigsvåldtäkter 

"En invasion av utländska terrorister"

Det finns en oro att över att IS ska vinna mark i landet.

– Det som händer på Mindanao är inte längre ett rebelluppror från de filippinska invånarnas sida. Det är en invasion av utländska terrorister. De vill göra Mindanao till en del av kalifatet, säger Jose Calida vid det filippinska justitiedepartementet enligt CNN. 

Än har IS dock inte lyckats med att göra Mindanao till en del av kalifatet. Många experter tror dock bara att det är en tidsfråga innan så blir fallet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag