Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS hissar sin svarta flagga i Filippinerna

Här hissas den svarta IS-flaggan i Marawi på Filippinernas näst största ö Mindanao.
Minst 103 människor har dödats på mindre än en vecka i de blodiga sammandrabbningarna mellan IS-anslutna krigare och regeringsstyrkor i Filippinerna. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
Militärt undantagstillstånd har utfärdats på hela ön. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT
På gatorna på ön syns tungt beväpnade soldater överallt. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / TT

Den svarta IS-flaggan har hissats i Filippinerna.

Minst 103 människor har dödats på mindre än en vecka i de blodiga sammandrabbningarna mellan IS-terroristerna och regeringsstyrkor.

Militärt undantagstillstånd har utfärdats på hela ön, rapporterar CNN.

De IS-anslutna terroristerna slog till utan någon som helst förvarning på Filippinernas näst största ö, Mindanao, den 24 maj. 

Chico Usman, boende i staden Mararwi på Mindanao, berättar att männen, som är anslutna till terrorgruppen IS, dök upp maskerade och beväpnade med automatvapen.

– Alla blev chockade och sprang in i sina hus, berättar han för CNN. 

LÄS MER: Tusentals flyr Filippinerna efter våldsamma strider 

Sedan dess har flera blodiga sammandrabbningar ägt rum mellan terroristerna och regeringsstyrkor i Marawi. På mindre än en vecka har minst 103 personer förlorat sina liv i de våldsamma attackerna. 19 av dem är civila. På grund av oroligheterna har militärt undantagstillstånd utfärdats på hela ön där sammanlagt 22 miljoner människor bor. Det här är president Rodrigo Duterte hittills största utmaning när det gäller landets säkerhet sedan han tillträde.

Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto: AP

IS-flaggor hissade på Filippinerna

Svarta IS-flaggor prydda med texten "det finns ingen gud förutom Gud" syns nu upphängda i i stort sett varje gathörn i staden.

Tusentals har flytt Marawi sedan dess. Bilder visar långa bilköer och människor som fortfarande försöker ta sig ut ur staden och bort från striderna.

Många av dem har flytt till den närliggande staden Iligan, knappt fyra mil från Marawi. Staden är nu under "lock down" av rädsla för att IS-terroristerna ska ta sig in även där.

– Vi vill inte att det ska bli likadant i Iligan som i Marawi. Vi vill kunna garantera folkets säkerhet, hindra dessa element från att ta sig in här och begå terrorhandlingar, säger Alex Aduca, överste i den filippinska armén till Reuters. 

Döda kroppar på gatorna

För de hundratals människor som är fast i Marawi och inte lyckats fly råder det stor brist på mat och andra förnödenheter. Många är också oroliga för nya flyganfall. Döda kroppar uppges fortfarande ligga kvar på gatorna.

– Oron för att dö är värre än själva döden, säger politikern Zia Alonto Adiong, som är på plats för att hjälpa till med evakueringen till Reuters.

På måndagen meddelade dock den filippinska militären att regeringsstyrkorna har kontroll över halva delen av staden, skriver New York Times. Terroristerna uppges dock fortfarande ha  kontroll över delar av den.

Regeringen ber även allmänheten om hjälp att gripa de IS-terrorister som finns kvar.

– Vi ber alla som kan att hjälpa oss, säger Zia Alonto, talesman för den filippinska regeringen.

Tusentals har flytt striderna i Marawi. Foto: BULLIT MARQUEZ/AP

Även om våldsamma islamister och andra kriminella grupper varit aktiva i trestatsområdet Filippinerna-Malaysia-Indonesien i många år så har det aldrig förekommit sammandrabbningar som varit så våldsamma som de som nu äger rum. 

LÄS MER: President Duterte höll tal – skämtade om krigsvåldtäkter 

"En invasion av utländska terrorister"

Det finns en oro att över att IS ska vinna mark i landet.

– Det som händer på Mindanao är inte längre ett rebelluppror från de filippinska invånarnas sida. Det är en invasion av utländska terrorister. De vill göra Mindanao till en del av kalifatet, säger Jose Calida vid det filippinska justitiedepartementet enligt CNN. 

Än har IS dock inte lyckats med att göra Mindanao till en del av kalifatet. Många experter tror dock bara att det är en tidsfråga innan så blir fallet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!