Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här hetsar männen
till nya asylattacker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Knut Rygh, 58, är en av de som hetsar till asylattacker på stängda forum på internet. Här poserar han för kameran med en batong och ett basebollträ. "Brinn hotell brinn", skriver han i forumet. Han är tidigare dömd för bland annat hot mot tjänsteman.
Christian Nilsson, 47,  uppmanar bland annat till att ta med en jeepdunk diesel till ett asylboende. Han är tidigare dömd för bland annat försök till dråp.
Mikael Bergström,51, skriver: "Elda upp allt som kan användas till invandrarohyran." Han är tidigare dömd för bland annat misshandel.
Nazisten Tobias Neuhold, 33, är en av medlemmarna i stängda Facebookgruppen Beväpna Sverige.
På forumet har han lagt upp en bild på en kniv med texten: "Vad tar ni med er på kvällspromenaden?"

De vill sätta Sveriges flyktingboenden i brand.

På stängda forum för sverigedemokratiska anhängare hetsar medlemmarna till våld och nya brandattentat mot asylboenden.

Expressen kan i dag avslöja att våldsdömda, kända nazister och mc-krimininella står bakom några av de mest brutala uppmaningarna.

– Den typen av uttalanden är vidriga, säger inrikesminister Anders Ygeman (s) till Expressen.

Sverige brinner.

Våldsam debatt i flyktingfrågan, en rasistisk skolmördare i Trollhättan som väljer sina offer efter hudfärg och brinnande asylboenden.

Migrationsverkets prognos, om uppåt 190 000 asylsökande till Sverige i år, har följts av ständiga rapporter om våld och mordbränder.

13 bränder bara i oktober, 23 hittills i år.

Attackerna kommer mitt i en upptrissad samhällsdebatt om flyktingarna - SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth kritiserades för uppvigling och våldsretorik efter sitt tal på torget i Trelleborg där han talade om publiken som en "motståndsrörelse", en "spjutspets för att ta landet tillbaka", en folkrörelse som snart "smäller".

I telefonintervju och mejl med Expressen den senaste veckan menar Ekeroth att han inte syftat på våld, i debatten om hans tal har kritikerna sammanblandat "berättigad kritik med våldsamheter".

SD:s Mattias Karlsson pressades hårt senare i SVT:s Agenda, den 25 oktober, om huruvida partiets retorik kan influera våldsverkare.

Dagen efter hoppade SD-ledaren Jimmie Åkesson av en intervju i Sveriges Radios program "Studio Ett". Han ville inte ha frågor om varför SD lokalt har lagt ut kartor och adresser till asylboenden. Åkesson har samtidigt tagit avstånd från brandattentaten.

Men våldet har fortsatt - natten mot fredag greps en 28-årig man, nu misstänkt för förberedelse till grov misshandel, utanför ett asylboende i Vänersborg.

Och det är på nätet som hatet frodas.

Inrikesminister Anders Ygeman (s) säger till Expressen att han informeras av polisen om en tilltagande främlingsfientlig och farlig debatt som kan sluta i våldsattacker:

– Det blir som små ekokammare på nätet. Ens egen verklighetsuppfattning kan uppfattas som en bredare uppfattning och då tar men det som intäkt för ett attentat.

Anders Ygeman, inrikesminister
Foto: Sanna Dolck

Beskriver ett krig

Expressen har granskat diskussionerna och medlemmarna på flera slutna forum för sverigedemokratiska sympatisörer.

Det handlar om grupper som startats av sverigedemokrater, med namn som "Vi som sympatiserar med Sverigedemokraterna" och som administreras och domineras av SD-väljare.

Där beskriver medlemmarna ett krig.

Efter den våldsamma vågen av bränder mot blivande asylboende har Migrationsverket beslutat att adresser till nya och befintliga asylboenden ska sekretessbeläggas. Liksom SD lokalt i Lund och Tyresö svarade medlemmar i de olika forumen med att omedelbart starta egna Facebook-grupper -minst tre olika forum av denna typ ligger ut - där det läggs ut adresser till olika asylboenden.

"Nu hjälps vi åt med att informera varandra om blivande asylboenden", skriver en medlem som startat en av grupperna.

På sidan ligger nu adresser och bilder till olika fastigheter i Sverige som konstaterats, eller ibland bara ryktas, vara aktuella som asylboenden.

Medlemmar i de olika forumen beskriver återkommande ett inbördeskrig där de tvingas ta till vapen i den kraftiga flyktingströmmen.

En av sidorna är "Beväpna Sverige", en stängd grupp på Facebook som skapats av en person som var SD-kandidat i kommunvalet 2014.

På den stängda sidan hetsas vilt mot flyktingar i samband med inlägg om attentaten mot planerade asylboenden.

Om nyheten kring en antänd skolbyggnad i Kungsbacka, planerad som asylboende, skriver en av det stängda forumets administratörer:

– Härligt, det kommer mera.

Expressens granskning av kommentarerna och medlemmarna visar att flera är tungt kriminella med bakgrund i 90-talets nynazistiska rörelse. Några är kopplade till det kriminella mc-gänget Hells Angels, ytterligare en har av polisen klassats som en av Sveriges farligaste brottslingar och har dömts för grova rån och våldsbrott.

En bild på en pansarvagn kommenteras av en medlem:

"jaa en sån och köra igenom dessa jävla muslimska bönehyddor med,va kul!"

På forumet råder en uppjagad stämning och medlemmarna beskriver ett kommande inbördeskrig mot invandrare - där det är tid att beväpna sig.

En medlem, med kopplingar till Hells Angels på sin Facebook-sida, lägger ut bild på ett vapen till försäljning. Flera nappar på erbjudandet. En annan diskuterar resor till Slovakien och Estland för att köpa vapen tillsammans med andra medlemmar.

Aggressivt tonläge

Ytterligare en medlem, Tobias Neuhold, 33, som är dömd för skadegörelse, misshandel och aktiv nazist enligt stiftelsen Expo, lägger ut en bild där han håller i en stilettkniv och ett knogjärn med kommentaren:

"Vad tar ni med er på kvällspromenaden?"

Nazisten Tobias Neuhold, 33: Håller upp kniv på Facebookforum

Tobias Neuhold är en av medlemmarna i stängda Facebookgruppen Beväpna Sverige. Gruppen startades av en tidigare SD-politiker och i flera inlägg har bränderna mot asylboenden hyllats. Flera medlemmar sprider bilden av ett inbördeskrig där det är tid att beväpna sig. Neuhold är aktiv nazist i organisationen Nationell Framtid, enligt stiftelsen Expo. Neuhold är tidigare dömd för bland annat skadegörelse, misshandel, ofredande, häleri, rattfylleri och narkotikabrott.

I tonåren polisanmäldes han av rektorn på sin skola sedan han spridit nazistiska budskap i form av bland annat ritade hakkors.

Han lägger på forumet bland annat ut en bild där han håller i ett knogjärn och en kniv. Till bilden skriver han: "Vad tar ni med er på kvällspromenaden?" En annan medlem svarar att "knivar är för fjantar" och antyder att grövre vapen är bättre. Tobias Neuhold svarar då: "Tycker det är fegt med puffra, grymmare med närstrid, lite manligare, som en viking". Detta motiverar han med situationen där han bor: "80 % svart i området".

33-åringen skriver också i en diskussion om att det är tid att beväpna sig mot flyktingströmmen: "Kommer kämpa till Sverige är fritt från förräderiets makter och lakejer."

Tobias Neuhold har genom Nationell Framtid avböjt att kommentera. Ledaren, Dennis Ljung, säger till Expressen:

- Jag har kontaktat honom och han är inte intresserad av att kommentera.

Ljung tar avstånd från Tobias Neuholds inlägg.

- Att legitimera våld är fel och att lägga ut bilder på knivar är tramsigt.

Det aggressiva tonläget inom gruppen "Beväpna Sverige" är långt ifrån unikt. På andra invandringskritiska forumen på Facebook, som sympatiserar med Sverigedemokraterna, hetsar medlemmarna till nya våldsdåd.

"Bränn ner skiten så vi slipper asylansökande", skriver en medlem i gruppen "Det räcker nu !! Jag vill ha omval, NU !!" med närmare 7 000 medlemmar.

"Bränn ner varenda jävla asylboende", skriver en annan.

"fram för fria tändstickor", skriver en tredje.

Åtalad för knivinnehav

En medlem i gruppen, tidigare SD-politikern Knut Rygh, reagerar i en diskussion om planerna på ett asylboende i före detta Hotell Selma Lagerlöf i Sunne:

"Brinn hotell brinn".

Rygh har kandiderat för Sverigedemokraterna i kommunvalet men säger att han hoppat av efter hot. Han står åtalad för olaga knivinnehav och är tidigare dömd för bland annat hot mot tjänsteman. När Expressen når honom säger han först om brandattentaten:

– Jag är helt emot. Det är ju som att försöka mörda folk och det är inte min policy.

Men när jag går igenom kommentarer ser jag att du skrev "brinn hotell brinn" apropå hotellet Selma Lagerlöf?

– Ja det var kanske lite dumt utryckt (skratt).

Sen blir han upprörd:

Knut Rygh, 58: "Brinn hotell brinn"

Knut Rygh är tidigare dömd för hot mot tjänsteman, olaga hot, misshandel och nu åtalad för knivinnehav. Han kandiderade 2014 i kommunvalet för Sverigedemokraterna men hoppade dock, enligt egen uppgift, av på grund av hot mot hans familj.

Rygh säger till Expressen att han fördömer våldsanvändande men har ett annat budskap när han skriver på det sd-sympatiserande forumet "Det räcker nu !! Jag vill ha omval, NU !!". Angående nyheten om att hotellet Selma Lagerlöf i Sunne planeras bli asylboende skriver han: "Brinn hotell brinn". 58-åringen tar tillbaka sitt uttalande i samtal med Expressen och säger att det var dumt.

– Men vad jag än skriver så blir det fel.

Rygh skriver också om ett kommande inbördes krig - "YES NU MÅSTE D FAN BLI INBÖRDESKRIG I VÅRAT SVERIGE!" - och poserar bland annat hållandes i ett basebollträ där han skrivet att han är redo att försvara sig.

– Men det spelar ingen roll vad jag skriver. Om jag skriver att det är synd om dem, för det är det ju inte. Vad jag än skriver så blir det fel.

Apropå flyktingarna i Lima utanför Malung, som inte velat kliva av bussen, säger han:

– Jag förstår att de blir mordhotade. Det kan jag förstå. Att folk tröttnar och blir förbannade. Det förstår jag fullt ut.

Den tidigare SD-politikern Rygh menar att Sverige närmar sig ett krigstillstånd:

– Det är nära ett inbördeskrig. Det vet ju du med. Jag vet folk som vill göra både det ena och det andra.

– Det ryktas om medborgargarden både här och där.

Själv uppger han sig ta avstånd från våld. Det knivinnehav han står åtalad för menar han enbart var en kniv som ser ut som en kam och legat i bröstfickan i åratal. Men på frågan om vapen svarar han:

– Det har jag ingen kommentar till om jag har vapen hemma. Det är klart att jag skyddar min familj.

På en Facebook-bild poserar han också hotfullt med ett basebollträ.

En annan medlem i Facebook-gruppen, som uppger sig vara desperat och i behov av hjälp sedan ett asylboende planerats i närheten av hans bostad, får flera förslag av olika medlemmar.

En som svarar är 47-årige Christian Nilsson, kopplad till Hells Angels och dömd för dråpförsök. Nilsson ger konkreta och ingående tips om hur ett attentat mot ett blivande asylboenden ska gå till med hjälp av "jeepdunkar med diesel".

"Använd fantasin, lycka till, få väck dessa, annars är allt ditt deras i en snar framtid", avslutar 47-åringen efter sina tips.

Andra stämmer in med kommentarer som:

"Bränn ner dom eller beväpna dig"

"Bränn upp skiten".

"Köp dig en eldkastare, kulspruta och några granater"

Christian Nilsson, 47, tipsar om dieselattack

Christian Nilsson är tidigare dömd för bland annat försök till dråp sedan han attackerat en man med tio knivhugg på en fest.

47-åringen är enligt den egna Facebook-sidan knuten till Hells Angels. Där finns mc-gängets symboler tillsammans med en kniv och Nilsson poserar bland annat tillsammans med en amerikansk Hells Angels-medlem.

Nilsson är en återkommande skribent på olika forum som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

I en av de största Facebook-grupperna, kallad "Det räcker nu !! Jag vill ha omval, NU !!", ger han initierade tips om hur man gör ett attentat med hjälp av diesel när en annan medlem desperat vädjar om hjälp: ett asylboende planeras i hans närhet:

"Ta med någon polare som du vet inte glappar i truten, en varsin jeepdunk med diesel...."

Nilsson fortsätter med tips om hur han ska tillväga och avslutar: "Använd fantasin, lycka till, få väck dessa, annars är allt ditt deras i en snar framtid".

Expressen har sökt Nilsson för en kommentar.

En annan går ett steg längre och hotar i samma diskussionstråd med statsministermord:

"Vi behöver inte gilla läget, utan ge oss fria skjutvapen. Då kan vi gilla läget. Löven först godbye. Kommer inte sakna grisen", skriver en kvinna.

En medlem i gruppen "Vi som sympatiserar med Sverigedemokraterna" skriver om ett boende i Kånna som brann ner till grunden:

"Synd att dom inte hann flytta in".

Hatiska protester

De hatiska protesterna är massiva - internetgrupperna som Expressen granskat har tusentals medlemmar och det handlar om hundratals inlägg som stöttar brandattentaten.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger till Expressen:

– Det ni nu gör i granskningen är viktigt, när man går igenom och visar upp. Det är viktigt, många har inte tagit detta på tillräckligt stort allvar. Man har inte varit inne och tittat. Man ser det inte.

– Fler måste se hur hatet och rekryteringen ser ut på nätet.

Hon ser stora risker när det, som i Expressens granskning, visar sig att våldsdömda ligger bakom inläggen som stöttar våld och mordbränder.

Mona Sahlin
Foto: Sven Lindwall

– Det som vuxit nu på nätet är att den retoriken kan spridas och uppfattas av så många fler än den lilla kretsen som själva är direkt aktiva i till exempel de mest högerextrema organisationerna.

Polisen har nu satt samman ett team av experter från Noa, Nationella operativa avdelningen, före detta rikskriminalen, för att utreda bränderna mot asylboendena. I gruppen finns it-brottsexperter, personal från gärningsmannaprofilgruppen, enheten för grova brott och polisflyget som kallats in för att bevaka asylboenden.

Stefan Hector, på polisens nationella operativa avdelning (Noa, tidigare rikskrim), är kommenderingschef för polisens särskilda händelse med anledning av flyktingtrycket och säger till Expressen:

– Vi har inget nytt om kopplingar mellan dåden. Förundersökningarna måste komma en liten bit för det man gör är att man tittar på likheter. För att på så sätt söka samband. Men då måste man komma en liten bit i förundersökningen för att hitta de här likheterna.

Jack Ågren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, tror att vissa av kommenterarna kan vara brottsliga.

– Man kan eventuellt prata om anstiftan till vissa brott, att man vill förmå någon att göra något. Det krävs att man har uppsåt och det ska bevisas och det ska också sättas i relation till yttrandefriheten.

Kräver skärpta straff

Christian Munthe, professor i praktisk filosofi och hatbrottsexpert, har på DN Debatt krävt skärpa straff för de som hetsar på nätet och stödjer våldsvågen.

– Står jag ensam hemma på min balkong och skriker behöver inte det vara uppvigling eller hets. I ett demonstrationståg kan det vara det, beroende på sammanhanget. Vi menar att allt som behövs nu är börja betrakta de digitala forumen, inte som privata vardagsrum, utan som torg. Här har det samlats en massa människor som hetsar upp varandra.

Om inläggen i Expressens granskning sammanfattar han:

– Det där skulle jag säga är anstiftan till grov brottslighet och uppvigling. En sån person ska vara bakom lås och bom.

Alex Bengtsson på Expo tror att de aggressiva inläggen på nätet har stark koppling till de attentat som sker.

– Om det läggs upp en guide på hur man ska gå tillväga när man ska attackera flyktingar så är det väl ganska stor sannolikhet att den som gör detta påverkas. Tittar man bakåt på 90-talet så ser man att de som gjorde det då upplevde att de hade ett stöd från de som ville stoppa invandringen.

Bengtsson tror att fler attentat är att vänta och oroas också över att flera av de som står bakom de mest brutala kommentarerna har en historik av våldsbrott.

Mikael Bergström, 51: "Invandrarohyra"

Mikael Bergström är tidigare dömd för bland annat misshandel och ofredande. I den stängda gruppen Folkets Sverige, med närmare 2 500 medlemmar, kommenterar han en brand mot ett blivande asylboende i Kungsbacka: "elda upp allt som kan användas till invandrar ohyran".

Han får genast respons, två andra personer svarar "Jippi" och "mer revolt tack".

När Expressen når Mikael Bergström via Facebook är han inte ångerfull.

Han skriver: "Har mina åsikter och tar i rätt hårt mot svartingarna som kommer in och bara ska ha, och en regering som anser att svenskarna är ett folk som bara ska hålla käften och gilla läget. Anser inte att vi ska ha så mycket svartingar i det här landet eftersom dom inte tar seden dit dom kommer."

– Sitter du på ett våldskapital och du har använt det tidigare så är risken stor att du använder det igen.

Inrikesminister Anders Ygeman varnar för den uppjagade stämningen på nätet när han får ta del av några av uttalandena i Expressens granskning.

"Vidriga uttalanden"

– Den typen av uttalanden är vidriga. En del av dem är olagliga, med mordhot exempelvis. Risken är att de kan få eventuella attentatsmän att tror att de har nåt slags stöd. Från John Ausonius och framåt har vi sett att gärningsmän ofta hämtar sitt stöd, dels i dessa extrema uppfattningar men också i den allmänt hetsiga debatten.

Han är ändå optimistisk och väntar sig nu en viss nedgång i antalet brandattentat.

– Men det krävs att alla goda krafter säger ifrån.


LÄS ÄVEN: Antalet bränder ökar – Säpo bistår polisen.


Expressen rättar: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Christian Nilsson är dömd för mordförsök. Nilsson var åtalad för mordförsök och domen hade i hovrätten ärenderubriken "försök till mord". Korrekt är dock att Nilsson dömdes för dråpförsök. Expressen beklagar den felaktiga uppgiften.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.