Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hedras kaptenen – bredvid Lubitz

Germanwings hedrar nu de omkomna, där en bild på kaptenen Patrick Sondheimer står bredvid andrepiloten Andreas Lubitz. Foto: Skärmavbild
150 personer förlorade livet när Germanwings flight 9525 kraschades av andrepiloten.

LONDON. Detta är första bilden på Patrick Sondheimer, kaptenen som förgäves försökte rädda alla ombord på flight 9525.

Bredvid honom är ett fotografi av andrepiloten Andreas Lubitz.

Här hedras hela besättningen på Germanwings flight.

Bilden på besättningen publicerades först av den tyska tidningen Bild. Den kommer ursprungligen från twitter.

– Det var någon på Germanwings som lade ut den, säger den brittiske fotografen Roger Allen som via en kontakt i Tyskland plockade hem bilden för brittiska medier.

Där finns en bild på Patrick Sondheimer, den 36-årige kaptenen ombord. Där finns porträttbilder på de två kvinnliga och de två manliga flygvärdinnorna ombord.

Och där bredvid bilden på kapten Sondheimer finns även en inramad bild på den 27-årige Andreas Lubitz, andrepiloten som anses ha medvetet orsakat flygkatastrofen där 150 personer dödades.

Brittiske medier, däribland Mirror och Daily Mail, uppgav först att bilden tagits på Germanwings högkvarter i Köln, men flygbolaget har i ett uttalande dementerat att något sådant finns där. Bilden ska vara tagen före uppgifterna om att Lubitz medvetet kraschat planet blev kända.

Patrick Sondheimers farmor, Marianne Sondheimer, har i en tidigare intervju gjort klart vad familjen känner för Andreas Lubitz.

– Mitt sonson är död och allt på grund av att någon idiot gjorde detta med hela planet och dödade så många människor.

Patrick Sondheimer hade arbetat i tio år som pilot. Han gick över till Germanwings i fjol efter att ha inlett sin karriär på Lufthansa.

Det passade honom bättre privat att göra kortare flygningar på Europa med Germanwings och dessutom befordrades han till kapten.

Inspelningarna från den svarta lådan dokumenterade hur han förgäves försökte ta sig tillbaka in i cockpit efter att ha lämnat Andreas Lubitz ensam. Sondheimer hade varit tvungen att besöka toaletten.

När han återvände var dörren till förarkabinen låst och Lubitz vägrade släppa in honom.

– Öppna den här förbannade dörren! hörs Sondheimer skrika, men något svar kommer aldrig från andre piloten.

Lufthansa visste att Lubitz innan han utbildade sig till pilot hade haft problem med självmordstankar. Han godkändes ändå som pilot.

Den sista tiden hade han besökt flera läkare i Düsseldorf, bland annat eftersom han trodde att han led av ögonproblem. Problem som av allt att döma var inbillade.

Polisen som gjorde husrannsakan i hans lägenhet fann också att han besökt sajter som beskriver hur dörrarna till cockpit fungerar och självmordsajter. Han använde sig ibland av namnet Skydevil.

Kapten Patrick Sondheimer hyllas som en hjälte i Tyskland och det är också så Marianne Sondheimer beskriver honom.

– Han dog som en hjälte, men han dog och vi är alldeles förstörda. Ljuset har slocknat i våra liv.

Sondheimer hade två barn, en sexårig dotter och en treårig son.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!