Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här hedrar Löfven Förintelsens offer

Här är några av dagens största utrikesnyheter.
Stefan Löfven lägger ner en krans på förintelsemuseet Yad Vashem.Foto: ARNE LAPIDUS
Stefan Löfven skriver i minnesboken på Yad Vashem över de 1,5 miljoner barn som mördades under Förintelsen.Foto: OWE NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven på förintelsemuseet Yad Vashem.Foto: ARNE LAPIDUS
Stefan Löfven på Yad Vashem i Jerusalem.Foto: ARNE LAPIDUS
Stefan Löfven på plats i Jerusalem.Foto: Arne Lapidus

JERUSALEM. Det är en väldig manifestation till minne av Förintelsen och samtidigt ett internationellt politiskt toppmöte.

Kungar, presidenter och premiärministrar från hela världen – med Putin och Pence i spetsen – samlas i Jerusalem för att markera mot antisemitism, en fråga som alla kan enas om.

– Antisemitismen ökar runtom i världen, säger Stefan Löfven som också är på plats.

Under rubriken ”Att minnas Förintelsen, att bekämpa antisemitism” möts världens ledare i Jerusalem i anslutning till att det är 75 år sedan dödslägret Auschwitz befriades av sovjetiska trupper.

Rysslands president Vladimir Putin, USA:s vicepresident Mike Pence, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens prins Charles och en rad andra deltar i konferensen, som är det största internationella evenemanget i Israels historia.

Stefan Löfven är också i Jerusalem för att sprida information om att Sverige arrangerar en egen konferens om Förintelsen i Malmö i oktober. Det är ett ämne som kommer upp i hans samtal med de andra internationella ledarna.

Löfven guidades genom Yad Vashem i Jerusalem

Löfven fick på onsdag en guidad tur genom Yad Vashem, museet till minne av Förintelsen som står värd för den internationella konferensen. Han vandrade genom utställningarna som åskådliggör den historiska process som kulminerade i mordet på sex miljoner judar.

– Det var en väldigt stark upplevelse av mänsklighetens kanske mörkaste period. Det kanske viktigaste är att inte bara nazister i uniform deltog i Förintelsen utan också vanliga människor, sade Löfven efter turen.

– Det är därför som vi nu organiserar den internationella konferensen i höst. Det är viktigt att vi aldrig glömmer och att vi också utbildar. Därför ska vi också se till att vi har ett museum i Sverige som tillvaratar de överlevandes berättelser, sade han.

Polens president bojkottar mötet

Trots den allmänna enigheten blev det bråk redan i förväg. Polens president Andrzej Duda bojkottar mötet eftersom han – till skillnad från Putin – inte får tala. Ryssland och Polen har under senare år varit invecklade i en bitter historisk fejd; båda länderna anklagar varandra för att ha samarbetat med Nazi-Tyskland.

Också Litauens president hoppade av mötet i sista stund på grund av en tvist med Ryssland om andra världskrigets historia.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Israels president Reuven Rivlin.Foto: WITT JACQUES/POOL/ABACA / STELLA PICTURES

Konferensen inleddes på onsdagskvällen med en galamiddag hos Israels president Reuven Rivlin. Där höll Spaniens kung Felipe VI tal som representant för de utländska besökarna.

– Jag välkomnar ledarna från hela världen som kommer hit till Jerusalem för att tillsammans med oss markera 75-årsminnet av utrotningslägret Auschwitz befrielse. Det är viktigt att de minns varifrån vi kommer och det är viktigt att de ser vad vi har uppnått, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Nancy Pelosi tog ledigt för att delta

Många av deltagarna tar sig tid att komma till Jerusalem trots att de har politiska problem på hemmaplan. Nancy Pelosi, det amerikanska representanthusets talman, tog ledigt från den historiska rättegången mot president Donald Trump. Och Löfven följer turbulensen i riksdagen från sin utkikspost i Jerusalem.

– Det här är absolut inte slutet för Januariöverenskommelsen. Vi har en överenskommelse som sträcker sig mandatperioden ut, försäkrade Stefan Löfven i Yad Vashem.

Statsministern redogör samtidigt för den svenska regeringens syn på antisemitism i en lång artikel på den största israeliska nyhetssajten, Ynet. Där berättar han om de svenska insatserna:

Förintelsekonferens senare i år, ett planerat Förintelsemuseum samt ökad utbildning om och skärpt lagstiftning mot rasism.

”Antisemitism finns i många delar av samhället i många länder, bland dem mitt hemland. I extrema högergrupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer. Den förekommer i form av konspirationsteorier i sociala medier och förnekande och förvrängning av Förintelsen”, skriver Stefan Löfven.

”Vi ser antisemitism bland vuxna och barn som flytt till Sverige från länder där judehat sprids av skolor och statlig propaganda. Jag är djupt upprörd och oroad av detta”, skriver han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.