Här har du din släkt, prinsessan Leonore

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leonores farmor Eva O'Neill.
Foto: / Scanpix

NEW YORK. I dag blir prinsessan Leonore en Bernadotte.

Men inte bara. Hon blir också en äkta O'Neill.

En släkt som är känd i societetssammanhang men också tampats med mörka hemligheter, trassliga relationer och envisa rykten.

Här är berättelsen om prinsessan Leonores släkt på O'Neill-sidan.

Äntligen är det dags - i faderns och sonens och den heliga andens namn döps Sveriges yngsta tronarvinge prinsessan Leonore Lilian Maria, hertiginna av Gotland.

- Lilian är väl uppenbart. Maria är från min mamma, har Chris tidigare berättat för Expressen apropå namnvalet.

Något efternamn har egentligen inte prinsessor men föräldrarna har ändå valt att lägga till både Bernadotte och O'Neill som Leonores mellannamn.

Bernadotte kom knappast som en chock medan O'Neill förvånade de kungliga experterna. Men förklaringen är enkel: Namnet kommer från Chris pappas sida - och Chris har alltid inspirerats av sin pappa. Det var därför självklart att hans dotter skulle föra både mammans och pappans namn vidare till nästa generation.

Men vilka är då dessa släktingar vars namn nu för alltid kommer att vara inskrivna i den svenska kungafamiljens historia?

En sak är säker: Chris O'Neill själv har gjort allt för att vi inte ska få veta för många detaljer.

Romans med prins Charles

Chris föddes i London 1974 som enda gemensamt barn till Eva Maria och Paul O'Neill. Pappan var en framgångsrik affärsman, som bland annat startade det europeiska huvudkontoret för New York-baserade investmentbanken Oppenheimer & Co, och en omtalad man på börsen, enligt Daily Mail.

Ändå har rubrikerna mest handlat om Chris mamma. Elaka tungor har kallat henne förförerska och anklagat hennes för att strategiskt ha gift sig till rikedom. Men hennes släkt och livshistoria är intressantare än så.

Äktenskapet med Paul O'Neill var Eva O'Neills tredje. Hon hade tidigare varit gift med Wolfgang Schoeller, en tysk affärsman tillika Indonesiens honorarkonsul i München. Tillsammans fick de Chris halvsyster Tatyana. Kort efter gifte hon om sig med affärsmannen Hermann Loeb, och födde dottern Natascha. Enligt The Mail on Sunday träffades paret när Eva O'Neill bjöds in till en kryssning för att ersätta legendariska Elizabeth Taylor som enligt planerna skulle komma ombord först senare.

- Eva anslöt till festen och efter två veckor hade hon övertalat den här mannen att gifta sig med henne. Han åkte aldrig och plockade upp Liz Taylor, säger en vän till tidningen.

Eva O'Neill påstås även ha haft en romans med prins Charles under tiden han var gift med Lady Diana. Uppgifterna kommer bland annat från brittiska Sunday Mirror men är också omskrivna i boken "The real Diana". Enligt bokens författare lady Colin Campbell var det ett högt spel. En gång var de nära att bli påkomna efter att Charles spelat polo på Guard's Polo Club i Windsor. En av Charles närmaste män ska ha vaktat utanför prinsens omklädningsrum när prinsessan Diana plötsligt dök upp i korridoren. Prinsens vän Anthony Taylor ska då ha kastat sig in i rummet och hjälpt Eva O'Neill att smita ut genom ett fönster, samtidigt som Charles uppehöll sin fru ute i korridoren.

Ryktet om romansen ska även ha nått prins Charles nuvarande fru Camilla Parker Bowles och varit en fortsatt anledning till svartsjuka i det brittiska kungahuset. Romansen ska ha inletts någon gång under 1980-talet men så sent som 2003 skrev de brittiska tidningarna om relationen. Anledningen var Amadeus Weekend, ett exklusivt musikaliskt evenemang och välgörenhetsgala som Eva O'Neill arrangerar varje sommar i österrikiska Salzburg.

Det var för övrigt där som prinsessan Madeleine och Chris gjorde gemensam debut i internationella jetset-kretsar när de visade upp sig tillsammans för snart tre år sedan - en riktig jackpot för mamma O'Neill.

Hur som helst: 2003 hade Eva O'Neill personligen sett till att bjuda in prins Charles som anlände till festen med sin nuvarande fru Camilla Parker Bowles. Scenen som sedan utspelade sig när Eva O'Neill mötte kungligheten ska ha fått många att rynka på näsan.

"När hon såg Charles kastade hon sina armar runt honom och placerade en varm och förtrolig kyss på kinden. Camillas misstycke var, enligt vad vittnen lade märke till, påtaglig när Eva släppte Charles från sitt grepp och intog position intill Camilla för att gå alldeles bakom prinsen längs med den röda mattan", skriver The Mail om Sunday.

Enligt The Mail on Sunday och Sunday Mirror ska Camilla Parker Bowles blivit rasande och förbjudit sin man att ha fortsatt kontakt med kvinnan från sitt förflutna.

Enligt brittiska tidningarna ska prins Charles även ha skickat kärleksbrev till Eva O'Neill, som länge förvarades i ett kassaskåp i Paul O'Neills bostad i London. Romansen har dementerats flera gånger och hur många av historierna kring Eva O'Neill som kryddats i efterhand är såklart omöjligt att veta. Sedan hon blev svärmor till en prinsessa har hon hållit en klädsamt låg profil och Chris har konsekvent valt att inte prata om sin eller familjens bakgrund.

Alltid dragits till överklass

När Eva O'Neill skilde sig för andra gången och träffade Chris pappa Paul O'Neill ska hon redan ha gjort sig en förmögenhet på att gifta sig och skilja sig dyrt. Men inte heller det äktenskapet höll - eller det fjärde med amerikanen James Elliot Steward.

- Hon har aldrig haft en karriär. Hon har fått ihop sina pengar genom skilsmässor. Hon är precis som sin väninna Ivana Trump. Hon gifte sig smart och skilde sig sedan smart och cashade in på männen, säger den tyske nöjeskrönikören Michael Graeter enligt tidningen The Mail on Sunday.

Kanske fick hon också lite pengar när hennes föräldrar dog. Klart är i alla fall att hela Chris familj på mammans sida alltid har dragits till överklass och rikedom - och Paul O'Neill var definitivt inget undantag.

- Paul var en mycket betydelsefull finansman, har Eva O'Neills väninna pr-kvinnan Liz Brewer, tidigare berättat för Expressen.

Även Eva O'Neills döttrar tycks ha gått i sin mammas fotspår:

Tatjana, dottern från det första äktenskapet, är gift med den engelske godsägaren John Henry D'Abo. Han tillhör en adlig jordägande familj och familjen bor numera på ett pampigt gods i närheten av Cambridge. Chris andra syster, Natascha, var moderedaktör på det engelska prestigemagasinet Tatler innan hon gifte sig med den österrikiske greven Ernst von Abensperg und Traun. Döttrarna tillhör nu Europas absoluta societet och brukar varje sommar visa upp sig på Eva O'Neills Amadeus-helg.

Förlorade allt i världskriget

Men faktum är att Eva O'Neill faktiskt föddes i en familj med pengar - pengar som sedan försvann efter andra världskriget. Det är den här delen av Chris bakgrund som sällan berättats. Inför Madeleine och Chris bröllop förra året publicerades mängder av artiklar om Chris släkt. Nästan överallt stod det att Eva Maria Walter föddes i Österrike 1940. Samtidigt anger tyska tidningen Bunte nu 1942 som födelseår, medan uppgifter till Expressen gör gällande att Eva O'Neill, då Eva Maria Walter, föddes 1947 i Karlovy Vary i forna Tjeckoslovakien, eller Karlsbad som är ortens tyska namn. Staden, som är en historisk spa-ort för överklassen, ligger i västra delen av nuvarande Tjeckien i det område som under andra världskriget ockuperades av Nazityskland.

1945 återgick området till Tjeckoslovakien, men Eva O'Neill har i officiella dokument som Expressen tagit del av uppgivit att hennes födelseland är Tyskland, trots att hon föddes först 1947.

Även tyska Bunte, som nyligen var först med uppgifterna att Chris engagerat Madeleine i sina bolagsstyrelser, skriver i sitt senaste nummer om Karlsbad. Enligt Bunte föddes Eva O'Neills pappa Otto Walter i nuvarande Tjeckien och arbetade som kurläkare. Eva O'Neills mamma Maria beskrivs som hemmafru i en stor hotellägarfamilj där morfadern ägde hotellet "Bayerischer Hof" i Karlsbad och Münchenrestaurangen "Löwenbräu" där filmen Rossini spelades in.

Det som hände sedan ska för alltid ha präglat Eva O'Neills liv. En stor del av befolkningen i Karlovy Vary var tyskar, och liksom flera miljoner andra invånare i den tyska delen av Tjeckoslovakien, Sudettyskland, kastades de ut från landet efter nazismens fall och deras egendom konfiskerades. Bland de som tvingades fly fanns familjen Walter: Chris O'Neills mormor Maria, morfar Otto, hans mamma Eva och hennes storasyster.

Familjen Walters nära vän har tidigare berättat för Expressen:

- De blev alla utkastade från sina hem. Eva var bara ett litet barn. Det var så klart en skrämmande upplevelse när de bokstavligt blev utkörda ur landet, tiotusentals åt gången. Det var under dåliga förhållanden också. De tvingades överge allt de hade och blev flyktingar helt enkelt.

Vännen berättade också att det var en stor sorg för familjen att förlora pengarna de tjänat på hotellen.

Pappans släkt från Skottland

Efter flykten från Karlsbad bosatte sig familjen Walter i Sternberg, söder om München, där Eva O'Neills pappa på nytt etablerade sig som läkare, enligt Buntes uppgifter arbetade han bland annat som kurläkare på hotell Kalserin Elisabeth. Efter att han dog 1952 ska Chris mormor ha gift om sig två gånger.

Att tyska tidningarna fokuserar så mycket på de tyska kopplingarna är ingen tillfällighet. Tyskarna har alltid varit fascinerade av det svenska kungahuset och tidningarna frossar nu i uppgifter som stärker prinsessan Leonores kopplingar till landet. I tidningen Buntes senaste nummer går de så långt tillbaka som till 1869 då Michael Faulhaber föddes. Faulhaber, var ärkebiskop och drev ett apotek, och var kusin till Chris mormor Marias tredje man Karl Faulhaber. De berättar också om Horst Schunk som föddes 1932 och var gift med Chris moster Marga. Han var företagare och chef för Schunk Group som sysslade med försäkringar. Ett företag som nu gått i arv till sonen Albert Schunk, skriver Bunte.

På Chris pappas sida är uppgifterna betydligt mer knapphändiga.

Skickades till London

Enligt amerikanska släktforskare kommer släkten O'Neill ursprungligen från Skottland. Chris farfars far Joseph O'Neill (1869-1954) ska ha utvandrat från Glasgow till USA och farmodern Josephine Cesario (född 1899) ska ha haft italienskt påbrå. Att familjen O'Neill sedan hamnade i London där Chris växte upp berodde på att hans pappa Paul Cesario O'Neill flyttade från New York till London på 1960-talet för att där starta upp investmentbanken Oppenheimer & Co. När Chris växte upp var pappan hans stora förebild och han drömde om att tjäna pengar och att göra samma typ av karriär. Redan som ung skickades Chris från London till några av världens bästa skolor: Först internatskolan Institut auf dem Rosenberg i Schweiz, vidare till en fil kand-examen i internationella relationer vid Boston University. Därefter hamnade Chris i New York, och Columbia Business School, där han läste en Master i Business Administration - en utbildning som kostar motsvarande nästan 1,5 miljoner kronor. Året efter Chris påbörjat sin utbildning, strax efter julhelgen 2004, avled hans pappa Paul O'Neill vilket innebar en stor sorg för Chris och de tre halvsystrarna på pappans sida: Stefanie, Annalisa och Karen. Systrarna har valt att hålla en mycket låg profil och inte velat prata om sitt privatliv. Men i en stor intervju med Expressen inför bröllopet förra sommaren berättade Annalisa O'Neill att hon alltid kommer att se på Chris som sin lillebror trots att han nu vuxit upp till en man. Hon beskrev sin bror som rolig, omtänksam och intelligent och berättade att deras pappa skulle ha varit mycket stolt om han varit i livet.

Det Annalisa O'Neill inte visste då var att hon snart skulle bli faster till en svensk liten prinsessa. Men en sak visste hon: Den dagen det var dags skulle Chris bli en fantastisk pappa.

- Du vet hur det är, man är förälder som man är människa. Så en väldigt varm pappa som bryr sig om, sa hon bland annat.


hela familjen. Chris O'Neill med mamma Eva Maria O'Neill, Natascha Abensperg und Traun och Tatjana D'Abo.

Släkten O'Neill

Michael Faulhaber

Kusin till Chris mormors man 1869-1952

Michael Faulhaber var kusin till Chris mormor Marias tredje man Karl Faulhaber. Var ärkebiskop och drev ett apotek.

Karl Michl

Pappa till Chris mormor 1879-1954

Maria Michls pappa Karl Michl ägde hotellet "Bayerischer Hof" i Karlsbad och en rest- aurang i München där "Rossini" spelades in.

Otto Walter

Morfar till Chris O'Neill 1901-1952

Eva O'Neills pappa Otto Walter var läkare född i nuvarande Tjeckien. Fördrevs efter kriget till Sternberg i tyska Bayern, där han arbetade som kurläkare på hotell.

Maria Michl

Mormor till Chris O'Neill 1910-1985

Eva Maria O'Neills mamma Maria Michl, var hemmafru och kom från en hotellägarfamilj. Gifte sig om två gånger efter att hon blivit änka. Sista namnet var Maria Faulhaber.

Horst Schunk

Gift med Chris moster född 1932

Horst Schunk var gift med Chris mammas syster Marga. Företagare och tidigare chef för Schunk Group (försäkringar).

Albert Schunk

Kusin till Chris O'Neill född 1961

Albert Schunk är son till Marga och Horst. 2012 tog han över verksamheten från sin pappa. Företaget har nu 300 anställda runtom i världen och har huvudkontoret i München.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.