Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här har alliansens samarbete havererat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alliansens partiledare visar en enad front framför kamerorna – i flera kommuner i landet har samarbetet dock havererat.
Foto: Cornelia Nordström

Alliansens partiledare visar en enad front framför kamerorna.

Samtidigt havererar samarbetet i flera kommuner i landet, visar Expressens undersökning.

Lysekil är ett av flera exempel, där lämnade Moderaterna alliansen.

– Det känns som ett jättestort svek, säger Siw Lycke (C) i Lysekil.

Alliansen har bevisat att deras regeringssamarbete hållit i två val.

– Jag tror att fyra partier som samarbetar och förbereder sig ihop är starkare än ett som inte vill klargöra vem man vill regera med, säger Kent Persson (M), partisekreterare.

Men det håller inte i alla kommuner. På flera håll har Alliansen spruckit under den senaste mandatperioden och flera väljer att gå över till de röda partierna, visar Expressens undersökning.

Sparkades ut

I Sollentuna sparkades Centern ut från Alliansen i somras efter politiska utspel som inte föll i god jord.

– Ska man tala med enad röst hela tiden kan man lika gärna vara ett parti. Det jag har fått beskrivet för mig är att vi har varit för offensiva. Jag har hela tiden fått höra att "ni måste vara mer återhållsamma". Det har varit konstiga diskussioner med tolkningar och rena utskällningsmöten gång på gång. Det är lite skönt att nu slippa att bli utskälld för att man bedriver politik, säger Anna Myrhed, gruppledare för Centerpartiet i kommunen.

Folkpartiet känner inte till utskällningen.

– Det är hennes bild, jag har inte vid något tillfälle vittnat till att hon blivit utskälld, det har i sådana fall skett utan min vetskap. Det handlade om samarbetsproblem och att saker inte förankrades tillräckligt bra, säger Anna-Lena Johansson (FP), gruppledare i Sollentuna.

"Känns som ett stort svek"

I Lysekil har Moderaterna valt att lämna alliansen och samarbetar nu med Socialdemokraterna.

Siw Lycke är ordförande för Centerpartiet i kommunen:

– Det är jättetråkigt, vi har haft ett fantastiskt bra samarbete mellan KD, FP, C och M. Vi har allians i regeringen och Moderaterna vill att det ska bli allians i samtliga kommuner i distriktet, och ändå gör Moderaterna så här i Lysekil. Det känns som ett jätte stort svek och det är många i Lysekil som tycker det, säger hon.

En bra balans

Richard Åkerman (M), ordförande för partiföreningen, menar att man dumpade alliansen för att lämna politiska låsningar.

– Vi hade gärna velat ha med oss Centerpartiet i det här men det lyckades inte, säger han.

Receptet på en lyckad allians är att hitta bra balans, menar statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet.

– Generellt sett är det avvägningen att spela i lag eller att spela individuellt. Blir det för mycket individuellt spel, och det är väl det som händer på den lokala nivån när det spricker, då går det inte att hålla ihop, säger hon och menar att Moderaterna har ett stort ansvar i Alliansen.

– De är det stora partiet. För att Alliansen ska hålla på längre sikt så kanske det krävs att det stora partiet är extra generös mot de små partierna, och att de stora är försiktiga med vilka frågor de tar upp.

Vad tycker du om alliansen som fenomen?

– Om man ser till vårt unika svenska fall så var det ett smart drag från den borgerliga sidan att ta regeringsmakten och de har visat att de har lyckats behålla den. Men de utsätts för prövningar hela tiden.

alliansens splittringar

Eda: Efter oenighet i alliansen valde M våren 2012 att lämna samarbetet med C, FP och KD, som styrde vidare i minoritet.

Sollentuna: Efter utspel som ogillats av de andra parterna sparkades C ut.

"Det har varit konstiga diskussioner med tolkningar och rena utskällningsmöten," säger Anna Myrhed, C, gruppledare.

Uppsala: Enligt Folkpartiets gruppledare i Uppsala, Mohammad Hassan, har partiet inte bestämt sig för om man ska gå till val ensamma eller som en samlad allians. Han berättar för Expressen att han vill hålla öppet för ett eventuellt samarbete med S och MP efter valet - om alliansen inte skulle vinna.

"Vi går till val som Folkpartiet i första hand. Det är mitt uppdrag. Tidigare hade vi en gemensam alliansplattform, ett gemensamt valmanifest. Det är inte säkert att vi har det nästa år, säger han."

Sigtuna: FP lämnade i januari 2011 allianssamarbetet med M och KD. Centern regerar nu i kommunen tillsammans med S och MP.

Kinda: Efter valet 2010 uppstod ett missnöje i alliansen med FP:s ställningstagande i en fastighetsaffär. Samarbetet sprack och M, C och KD bildade majoritet med MP.

Vetlanda: 2010 lämnade KD allianssamarbetet. Kommunen styrs nu av M, C och S.

Staffanstorp: Efter havererade förhandlingar hoppade FP, C och KD 2011 av samarbetet med M - som regerar vidare på egen hand.

Lysekil: Efter en stormig vår då alliansens folkpartistiska kommunstyrelseordförande avsattes dumpade M allianskamraterna för att regera med S, V, MP och ett lokalt parti.

Tidaholm: FP, Centern och KD går utan Moderaterna inför valet i Tidaholm. Istället kommer man ta fram en gemensam kommunalrådskandidat och efter valet kommer alla nämndposter att fördelas som att de vore ett parti, enligt Sveriges Radio.

Karlstad: Den styrande femklövern i Karlstad har enligt Värmlands folkblad valt att gå skilda vägar. M, FP, C och KD bildade majoritet efter förra valet tillsammans med Miljöpartiet. Men när de nu väljer att gå sin egen väg så splittras samarbetet.

Skara: FP avbröt i juni samarbetet med allianskollegorna och valde att stöjda S.

"Vi beklagar att vi splittrat alliansen men vi ser inga som helst problem med att vi samarbetar med S, säger Karl-Gustav Bynke (FP), gruppledare."

"Jag bjuder in till samtal och för att se vilket förhållande vi ska ha i framtiden, säger Charlotte Nordström (M), kommunstyrelsens ordförande."

Ulricehamn: Efter påstådda samarbetssvårigheter sparkade M, FP och KD förra året ut C från samarbetet.

Värmdö: Efter valet 2010 lämnade C det allianssamarbete som funnits. M, FP och KD bildade i stället koalition med Miljöpartiet.

Ängelholm: Folkpartiet i Ängelholm har bestämt sig för att gå till val utan de övriga borgerliga partierna, skriver Helsingborgs Dagblad. FP har bara två av 51 platser i kommunfullmäktige. Moderaterna är dominerande med totalt 20 mandat.

Oskarshamn: Efter en konflikt om fördelning av uppdrag i kommunen bildade C, FP och KD i januari i år ett eget samarbete - utan Moderaterna.

Torsås: De fyra allianspartierna beslutade i januari i år att upplösa samarbetet, men ville enligt ett uttalande "föra regelbundna samtal".

Gotland: FP meddelade i december att de vill stå på egna ben och lämnade samarbetet med M och C.

Partierna om de politiska klyftorna

Alliansen har spruckit på många håll i landet, vad beror det på?

Kent Persson (M): Det är svårt att kommentera enskilda fall i enskilda kommuner. Bakom alliansens samarbete på nationell nivå ligger lång och god förberedelse. Förberedelse är något som alltid måste prioriteras vid gemensamma beslut.

Acko Ankarberg Johansson (KD): Vi prioriterar samarbete inom alliansen men det kan finnas lokala omständigheter som påverkar samarbetet.

Michael Arthursson (C): Jag tror det har lokala orsaker och det kan bero på att det är personer som inte kommer överens eller att det är någon speciell fråga. Varje kommun har sitt egna politiska läger och det finns kommuner där alliansen inte räcker till för att bilda egen majoritet.

Nina Larsson (FP): På ett lokalt plan så är det ofta lite andra frågor som spelar roll, personkännedom mellan varandra kan ha stor betydelse. Då kan det vara så att man hittar samarbetsformer i andra konstellationer.

Kan fyra partier verkligen komma överens i längden?

Kent Persson (M): Jag tycker att Alliansens sju år tillsammans i regeringen visar att man kan samarbeta länge och bra om man också förbereder sig ihop. Det är genom ömsesidig respekt och gemensam förberedelse Allianspartierna kämpat sig genom en oerhört tuff ekonomisk period.

Acko Ankarberg Johansson (KD): Ja, alliansen har visat att vi kan komma överens och styra Sverige de senaste sju åren. Det samarbetet vill vi fortsätta och det kommer vi gå till val på.

Michael Arthursson (C): Ja, självklart. Det handlar bara om att hitta bra samarbetsformer. Vi har som mål att vi ska få alliansstyre i kommuner där det inte finns det, exempelvis Malmö, Göteborg och Gävle.

Nina Larsson (FP): Absolut. Alliansen har visat att vi har lyckats vara överens under två mandatperioder och jag är väldigt optimistiskt att vi ska klara det framöver också. Jag tror det finns goda förutsättningar för allianssamarbete runtom i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.