Under ett tal till nationen uppmanade statsminister Stefan Löfven svenskar att varsamt välja vilka, ”en eller högst två vänner”, man umgås med utanför hushållet.
Och sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten uppmanat till försiktighet gällande nya sexuella relationer då det innebär ”en risk för att bli smittad eller smitta andra”.
Samma riktlinjer gäller i grannlandet Norge – och nu kommer en undersökning rörande unga vuxnas sexuella vanor under året.
”Troligt” med färre partners
Den norska studenttidningen Unversitas vid universitetet i Oslo har frågat studenter över hela landet om de 1) är singlar och 2) hur många sexpartners de har haft sedan coronautbrottet i våras – och en av två singlar uppger att de inte har haft sex sedan i mars.
28 procent svarar att de har haft ”en eller två” och ytterligare nio procent svarar att de haft ”tre till fem” sexpartners.
Utan data från innan pandemin är det svårt att dra några slutsatser, men den norske hälsomyndighetschefen Björn Guldvog påpekar i ett svar till Universitas att det är ”troligt” att unga vuxna haft färre sexuella partners under pandemin.

Finns en rädsla
Debatten om sexuella kontakter bland unga har varit en snackis i Norge under året och precis som i Sverige har unga anklagats för att inte ta smittspridningen på allvar.
Den norska debattören, illustratören och studenten Oda Louise Østbakk, 23, skriver mycket om sex och dejting på sitt Instagramkonto. Hon har sett den aktuella undersökningen bland studenter och är förvånad över resultatet.
– För jag trodde att antalet som haft en ny sexpartner under corona skulle vara högre. Men stängningen av samhället har gjort det mycket svårare att lära känna nya människor. Jag tror också att rädslan för att bli dömd eller bryta mot reglerna har bidragit till att så många människor väljer att gå i frivilligt celibat, säger hon.
Försvarade engångsligg
Precis som i Sverige har norska ungdomar anklagats för att inte ta smittspridningen och myndigheternas rekommendationer på allvar. Oda Louise Østbakk säger att det finns en viss kultur bland unga som är svår att ändra på.
– Norges dejtingkultur bland ungdomar är sådan att man ofta har sex på första träffen, och upplevelsen av det avgör om du vill träffa personen igen eller inte. Att ändra en kultur är inte lätt, då måste man ändra mentaliteten hos människorna, vilket ofta kan ta många år, säger Oda Louise Østbakk.
I oktober skrev Oda Louise Østbakk en uppmärksammad debattartikel i Aftenposten där hon försvarade engångsligg under pandemin.
Hur har du själv upplevt dejting och sex under pandemin?
– Personligen har jag gått från att inte nödvändigtvis vilja ha en fast sexpartner till att vilja ha en till följd av pandemin.
Oda Louise Østbakk säger att hon har brutit mot rekommendationerna ”ett par gånger”, men tillägger också:
– Men jag har lagt mer ansträngning på att faktiskt försöka hitta en stadig sexpartner. Pandemin har också tvingat mig att tänka på den här delen av kulturen och vara kritisk mot den. Jag har gått från att acceptera den till att vilja hjälpa till att förändra den till det bättre. Det vill säga att det ska vara okej att lära känna varandra innan man har sex utan att bli dissad eller ses ner på.